Categories Menu

Feltöltve jan 28, 2018 Kategória Aktuális rendezvényeink, Hírek, Pedagógiai esték, Programajánló - 2018

Boszorkányos egy este lesz!

Boszorkányos egy este lesz!

 

2018-ban is folytatjuk a Pedagógiai esték sorozaton belül azt a kezdeményezést, melynek fő célja, hogy rendszeres lehetőséget kínáljunk a Szegeden élő, dolgozó, vagy a városhoz kötődő tudósok, kutatók, szakemberek munkásságának megismerésére – elsősorban ismeretterjesztő, tudománynépszerűsítő előadások keretein belül.

A tudománynépszerűsítő vonulat 2018. évi első előadója Prof. dr. Balogh Elemér egyetemi tanár, jogtörténész, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának dékánja, Szeged város Díszpolgára.

Az előadás időpontja: 2018. február 13. kedd 18.00

Az előadás címe: “Boszorkányok pedig nincsenek!” – vagy mégis?

Az előadás helyszíne: IH Rendezvényközpont, Szeged, Felső Tisza-part 2.

Jegyár: kedvezményes: 1.400,- Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú: 1.900,- Ft

Jegyek az IH-ban és online ITT! Facebook eseményoldal ITT!

A boszorkányokról sokat hallottunk, sokat tudunk, de az elmúlt századokban ellenük lefolytatott perekről jogtörténeti szempontból mégis kevés a pontos információ, számos tévhit is szívósan tartja magát. A középkortól induló és a 16-17. században kiszélesedő boszorkányperek indítékainak, az alkalmazott bizonyítási eszközök és persze a háttérben lapuló prekoncepciók kifejtésére vállalkozik az előadás. Az előadásban Professzor Úr természetesen bemutatja az 1728-as nagy szegedi boszorkányper (pör) történetét és hátterét is.

Prof. dr. Balogh Elemér jogtudós, jogtörténész, egyetemi tanár, 2005-2014 között az Alkotmánybíróság tagja. Kutatási területe a büntetőjog magyar és európai története, az egyházi bíráskodás és az alkotmánytörténet.

Professzor Úr közkedvelt és méltán népszerű személyisége városunknak és egyetemünknek – a boszorkányperek hátterét feltáró előadásra máris óriási az érdeklődés, senki ne bízza a jegyek beszerzését az utolsó pillanatra!

Boszorkányos egy este lesz!