Categories Menu

Feltöltve Sze 6, 2015 Kategória Fotók, Hírek, Médiatár, Pedagógiai esték, Videók

Ez a ház a Kedvesház!

Ez a ház a Kedvesház!

A rendezvényről készült videó ITT érhető el!

 

“Tudok egy helyet, ahol mindig kedves a szó,
Kicsi és nagy érezheti, jónak lenni jó”

Kedves Kollégák!

A Mentor(h)áló 2.0 és az IH Rendezvényközpont közös szervezésében megvalósuló Pedagógiai esték c. sorozat szeptemberben újabb fantasztikus előadással folytatódik!

Szeptember 15-én (kedden) este 18.00 órától egy olyan, országosan is elismert pedagógia hiteles bemutatására kerül sor, mely az idén 20 éves Kedvesházból indult útjára. A Pedagógiai esték szezonnyitó előadásának célja a Kedvesházban született értékek és tapasztalatok bemutatása, átadása.

De mi is ez a Kedvesház?

20 évvel ezelőtt egy roma pedagógus, Lázár Péter, látva a tanyabokrokban élő hátrányos helyzetű gyerekek iskolai kudarcait, egy különleges pedagógiai módszert és egy különleges intézményt hozott létre a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírtelken. Ez a ház a Kedvesház, amely az elmúlt 20 év alatt 120 gyereknek biztosított megfelelő tanulási feltételeket, de ami ennél is fontosabb, esélyt teremtett számukra.

“Mit ad a Kedvesház az itt lakó nehéz sorsú családok gyerekeinek? Törődést, szeretetet, meleg ételt, játékot és biztonságot, tanulási feltételeket és továbbtanulási lehetőséget. Esélyt egy boldogabb gyerekkor megéléséhez, esélyt, hogy felnőve azzá váljanak, amik lehetnének.” (Lázár Péter)

A Kedvesházban nem csupán roma gyerekek élnek – az itt tanulók kb. 60 %-a nem cigány, de hátrányos helyzetű. A Kedvesház – túlmutatva az iskolán, de a hagyományos iskolai keretek között – egyszerre ad mindannyiuknak szociális biztonságot, mentálhigiénés törődést és megfelelő, inspiráló, személyre szabott tanulási feltételeket.

A Kedvesház a gyerek (minden gyerek) megismerésére, erősségeinek további erősítésére, személyiségük fejlesztésére különös gondot helyez. Talán ennek is köszönhetően mindenki elvégezte az általános iskolát. Az iskolában megszűnt a lemorzsolódás, minden kedvesházi gyerek továbbtanul, többen érettségit szereztek. Csökkent a helyi társadalomban az előítéletesség a romák iránt. A Kedvesházban felnőtt gyerekek szülőkként „kedvesházi értékek” szerint nevelik gyerekeiket, küzdőkké váltak, dolgoznak, a munka világában akarnak érvényesülni.

Péter és Margó kedvesház2

A Lázár Péter és Bordács Margit által kifejlesztett programból kinőtt Kedvesház-pedagógia országosan is elismert a pedagógusok körében. Több mint 4000 pedagógus végezte az akkreditált továbbképzéseket, száznál is több óvodában, iskolában alkalmazzák a Kedvesház-pedagógia módszereit a roma/hátrányos helyzetű gyerekek integrált nevelésében, a szülőkkel való kapcsolat kiépítésében.

Magyarország Kormánya a program alapítóját 2012-ben “Nemzetiségekért Díj”-jal tüntette ki.

Az előadást minden pedagógusnak, oktatási szakembernek, pedagógusképzésben részt vevő hallgatónak, pedagógia iránt fogékony szülőnek szívből ajánljuk! Biztosak vagyunk benne, hogy a jó példa, a hiteles előadók, na és persze Péter gitárkísérettel előadott cigány dalai mindenkit megérintenek!

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

A rendezvény hivatalos oldala ITT ÉRHETŐ EL!

Lázár Péter plakát