Categories Menu

Feltöltve nov 29, 2016 Kategória Hírek, Pedagógiai esték, Programajánló - 2016

A Mentor(h)áló vendége: Prof. dr. Csépe Valéria!

A Mentor(h)áló vendége: Prof. dr. Csépe Valéria!

 

Idei utolsó felvonásához érkezik a Mentor(h)áló és az IH Rendezvényközpont közös szervezésében megvalósuló Pedagógiai esték c. sorozat.

December 13-án (Luca napján) a sorozat idei záróakkordjaként – az agykéreg kutatásával foglalkozó Freund professzor úr teltházas előadását követően – egy újabb kitűnő szakember, Prof. dr. Csépe Valéria lesz a vendégünk, aki az olvasástanulás, a beszéd- és írástanulás agyi folyamatainak nemzetközi szinten is elismert kutatója.

Miért tudják az ötéves gyerekek jobban használni a mobiltelefont, mint sokdiplomás szüleik? Hogyan jutott el az emberiség a több ezer éves beszéd, írás és olvasástanulás után a digitális korba? Hogyan alkalmazkodik az emberi agy a technológia fejlődéséhez? Hogyan hatnak a digitális kütyük az emberi agyra? Túl tudja-e terhelni napjaink információáradata az agyunkat? Valóban van-e az internetnek olvasássorvasztó hatása? Létezik-e az agy evolúciójának egy új korszaka?

Izgalmas kérdések, s a válaszokra bizonyára mindannyian kíváncsiak vagyunk.

Prof. dr. Csépe Valéria előadásában – modern képalkotó eljárások eredményeire támaszkodva – közérthető nyelven mutatja be számunkra az olvasástanulás, a beszéd- és írástanulás agyi folyamatainak hátterét és változásait, a digitális világ ezekre gyakorolt hatásait, s így kalauzol el bennünket a “kütyük” és a digitális bennszülöttek világába.

Ismét egy nagyon érdekes téma, ismét egy kitűnő előadó – KÖTELEZŐ program:-)

Az előadás időpontja: 2016. december 13. kedd 18.00

Az előadás helyszíne: IH Rendezvényközpont, Szeged, Felső Tisza-part 2. (TÉRKÉP ITT!)

Az előadás címe: Könyvtől a kütyüig

dr_-csepe-valeria-plakat-kicsi

Prof. dr. Csépe Valéria a kísérleti és kognitív pszichológia egyik legjelentősebb hazai szakembere, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi főtitkárhelyettese, az MTA TTK Agyi Képalkotó Központjának kutatóprofesszora, kutatócsoport-vezetője. Emellett egyetemi tanár a BME Természettudományi Karán működő Kognitív Tudományi Tanszéken, a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karának Magyar és Alkalmazott Nyelvtudományi Intézetében.

Csépe Valéria emellett az MTA Közoktatási Elnöki Bizottságának elnöke, a köznevelési kerekasztal tartalomfejlesztési munkacsoportjának vezetője, s a diszlexia agyi mechanizmusainak kutatásában elért eredményeiért kapta meg 2003-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét.

Csépe Valéria 1976-ban kezdte el kutatói munkáját a Magyar Tudományos Akadémia Pszichológiai Intézetében, ahol az elemi hallási folyamatok agyi mechanizmusait kutatta. Szakmai érdeklődésében jelentős fordulatot hoztak a Münsteri Egyetemen Humboldt ösztöndíjasként eltöltött évek, ahol kutatási érdeklődése az emberi megismerő folyamatok (beszéd, zene, olvasás) felé fordult, s új, az agy elektromos aktivitásához kötött mágneses jelek tanulmányozására szolgáló módszert tanult. Hazatérése után alakította ki azt a humán elektrofiziológiai laboratóriumot, amelyben Magyarországon elsőként indultak el a gyermekek beszédfejlődésének elektrofiziológiai kutatásai, s ezzel szoros összefüggésben az olvasástanulás agyi folyamatainak, tipikus és atipikus fejlődésének vizsgálatai.

A 2006-ban megjelent „Olvasó agy” című könyve számos szakmai körben vált bestsellerré, s 2008-ban elnyerte az Akadémiai Kiadó nívódíját.

A beszédészlelés és az elemi matematika agyi aktivitás-mutatóinak kutatásával párhuzamosan jelent meg az általa vezetett kutatócsoportban az az érdeklődési irány, amely ma az éneknek és a zenének az agy fejlődésére, s ezzel összefüggésben az egyes megismerő folyamatokra, különösen a beszédfejlődésre gyakorolt transzferhatás szisztematikus vizsgálatához vezetett.

Számos szakmai elismerés, kitüntetés birtokosa, hazai és nemzetközi tudományos szervezetek tagja, tisztségviselője. Szakmai pályafutásának csaknem négy évtizede alatt számos könyvet írt és szerkesztett, évente több tucat tudományos és tudományos ismeretterjesztő előadást tart. Több mint 300 magyar és angol nyelvű tudományos publikációjának jelentős része idézettségben is mérhető érdeklődést élvez, tankönyveiből a pszichológus-, biológus-, orvos- és gyógypedagógus-hallgatók nemzedékei tanultak és tanulnak.

csv

Jegyár:

kedvezményes: SZTE-kártyával, pedagógusigazolvánnyal és diákigazolvánnyal: 1.000,-Ft (kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot)

normál: 1.800,-Ft

Jegyek kaphatók az IH Rendezvényközpontban, a Belvárosi Moziban és a www.ticketportal.hu weboldalon. Érdemes sietni, a jegyek gyorsan fogynak!

FB eseményoldal ITT!

Szeretettel várunk minden érdeklődőt egy újabb feltöltődésre, idén utoljára!