Categories Menu

Feltöltve Már 9, 2017 Kategória Fotók, Hírek, Médiatár, Mentor(h)áló Klub, Pedagógiai esték, Pedagógiáról másképp - esti beszélgetések a Mentor(h)álóban, Videók

Magasan tartjuk a lécet – vendégünk volt Halácsy Péter!

Magasan tartjuk a lécet – vendégünk volt Halácsy Péter!

 

Továbbra is magasan tartjuk a lécet: az elmúlt időszakban megvalósult programjaink is értelmes elfoglaltságot, élményt és tanulást jelentettek a rendezvényeinket megtisztelő látogatók számára.

  • Mentor(h)áló Klub

Február folyamán 2 színvonalas klubfoglalkozás valósult meg a az SZTE JGYPK oktatói közreműködésével.

Február 14-én dr. Herbszt Mária főiskolai tanár, az SZTE JGYPK Tanító- és Óvóképző Intézet korábbi intézetvezetője “Milyen a jó tanári kérdés?” címmel tartott nagyszerű klubfoglalkozást, majd február 28-án dr. habil. Benkő Zsuzsanna főiskolai tanár, az SZTE JGYPK Alkalmazott Egészségtudományi és Egészségfejlesztési Intézet megalapítója, korábbi intézetvezetője tartott előadást egészségnevelési témakörben “Az egészségről időben, térben, tettben. Az életünkben.” címmel.

  • Pedagógiáról másképp

Március elején folytatódott a “beszélgetős sorozatunk” is a Somogyi-könyvtárban, témánk ezúttal a siker és a kiégés kérdésköre volt.

A teltházas esti beszélgetésen dr. Szabó Éva pszichológus, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán működő Pszichológiai Intézet intézetvezetője, a Szociál- és Fejlődéspszichológiai Tanszék vezetője volt a vendégünk.

A “Sikeres pedagógus – sikeres diák, kiégett pedagógus – kiégett diák” című beszélgetést dr. Farsang Andrea, az SZTE TTIK oktatási dékánhelyettese vezette.

A tartalmas esti beszélgetésen nagy számban vettek részt általános és középiskolában dolgozó vezetők, ott tanító pedagógusok, egyetemi oktatók, kutatók, hallgatók, valamint más területen dolgozó, de a beszélgetésre nyitott érdeklődők, szülők is. Azt gondoljuk, feltöltődve és sok-sok hasznos segítséggel gazdagodva térhettünk haza mindannyian.

Nagyszerű példája volt ez a rendezvény a karok közötti együttműködésnek: egy BTK-s vendéget egy TTIK-es házigazda kérdezett egy JGYPK-s rendezvényen:-)

A beszélgetésen készült fotók itt megtekinthetők:

  • Pedagógiai esték

Március 7-én újabb világhírű vendéget láttunk vendégül a Pedagógiai esték színpadán az IH-ban. Halácsy Péter, a világhírű Prezi cég technológiáért felelős társalapítója tartott előadást nálunk “Iskola, ahogy egy Prezis csinálná” címmel.

Az előadásban szó esett a világ egyik legsikeresebb startup cégéről, a Preziről, valamint a Halácsy Péter és társai által alapított Budapest Schoolról is.

Halácsy Péter előadása formabontó volt, elgondolkodtató, és az első visszajelzések szerint megosztotta a hallgatóság véleményét. Sokan kerek-perec megvalósíthatatlannak gondolják Péterék terveit és gyakorlatát, mások viszont inspirálónak találták az előadást, amely megerősítette őket abban, hogy a saját gyereküknek is alternatív utat keressenek.

Egy, a világban sikeres fiatalember, akinek a gondolkodásmódja valószínűleg sok mindenben eltér a teremben ülők gondolkodásától, tartott előadást most kedden.

Valószínűleg ma még kevesen vannak, akik belátva, hogy az oktatási rendszer egészét nem képesek érdemben megváltoztatni, a Budapest School által járt alternatív utat felmerik vállalni, és meg merik lépni azt, hogy gyermekeiket kivéve a közoktatás rendszeréből, magántanulóként, magánóvodában vagy iskolában egészen másfajta oktatást nyújtsanak a számukra. Elsősorban olyan kompetenciákat és olyan motivációt biztosító oktatást, melynek eredményeként az ott tanuló gyerekek boldogulni fognak tudni ma és holnap is, és ami még fontosabb, sikeres és boldog felnőttekké válhatnak (félő persze, hogy valószínűleg nem a magyar munkaerő-piacon elhelyezkedve teszik mindezt).

Több gondolata minden bizonnyal még most is ott kavarog a fejekben:

  • “Az a tudás és tapasztalat, amit eddig felhalmoztunk, arra volt elég, ahol MA tartunk. A holnaphoz már többre van szükségünk!”
  • “MÉG nem tudom, de azért csinálom, azért gyakorlom, hogy tudjam!”

Sokat beszélt még a mindset fontosságáról, ami nem más, mint az az attitűd, ahogyan saját magunkhoz, képességeinkhez viszonyulunk. Hosszasan, sok példán keresztül magyarázta a fix és növekvő beállítódás, gondolkodás közötti különbséget, s azok hatását későbbi fejlődésünkre, gondolkodásmódunk alakulására.

Érdekes előadás volt, vitára, továbbgondolásra alkalmas – sokat fogunk még róla beszélni.

Az előadást a SZEGED TV munkatársai rögzítették (köszönjük!), s egy későbbi időpontban ismét megtekinthető lesz majd – ha megvan az időpont, jelezni fogjuk!

Halácsy Péterrel interjú is készült, mely a Körút március 9-i műsorában látható (az interjú 23:54-nél indul)!

Az előadáson készült fotók itt megtekinthetők (a fotókat a SZEGED TV munkatársai és Matuszka András készítették, köszönjük):