Categories Menu

Feltöltve aug 23, 2016 Kategória Hírek, Programajánló - 2016

Mérlegen a Mentor(h)áló

Mérlegen a Mentor(h)áló

Ahogyan arról korábban már többször is beszámoltunk, a Mentor(h)áló 2.0 Program elmúlt év végi zárását követően 2016 elejétől kezdődően az SZTE JGYPK szervezeti egységeként működő Mentor(h)áló Szolgáltató és Kutató Központ “színeiben” próbáltuk folytatni azt a széleskörű pedagógiai szakmai szolgáltatási tevékenységet, melynek fő célja a régió felsőoktatási és köznevelési intézményeiben dolgozók együttműködésének fejlesztése.

Bár a megvalósult programokról folyamatosan tájékoztattuk az érdeklődőket, álljon most itt egy rövid összefoglaló a Mentor(h)áló előző félévéről.

 • Mentor(h)áló Klub folytatása, bővítése

A 2016-os év 1. félévében összesen 33 db klubfoglalkozásra került sor a Mentor(h)áló keretein belül a Dél-alföldi Régióban, több száz pedagógus kolléga részvételével.

Partneriskoláink 21 alkalommal látták vendégül egy-egy módszertani bemutatóra, szakmai napra az érdeklődő pedagógusokat, a Szegedi Tudományegyetem oktatóinak közreműködésével megvalósított szakmai találkozók száma pedig 12 volt. Köszönjük valamennyi közreműködő és szervező munkáját! Hamarosan jön a folytatás, melynek részleteiről később írunk!

A Mentor(h)áló Klub eddigi eseményeiről ITT olvashattok, a szakmai találkozókon készült fotók pedig ITT láthatók!

 • Képzések szervezése

Az elmúlt időszakban saját szervezésben 3 képzést hoztunk közel az érdeklődőkhöz (Boldizsár Ildikó meseterápiás képzését 2 alkalommal, illetve gyermekjogi képzést 1 alkalommal). A jövő egyik fő feladatának hasonlóan sikeres pedagógusképzések megszervezését tekintjük.

Emellett a Szegedi Tudományegyetem más egységei (JGYPK, KÖVI, TTIK, SZTTK) által kínált képzések népszerűsítésében is részt vettünk, melyet folytatni szándékozunk az új tanévben is.

Az általunk kínált és népszerűsített képzéseket ITT találjátok!

 • Pedagógiáról másképp

2016 februárjában új, “beszélgetős” sorozatot indítottunk a szegedi Somogyi-könyvtárral együttműködve.

Havonta 1 alkalommal országosan és nemzetközi szinten is elismert szakembereket hoztunk „testközelbe”. A „beszélgetős műfaj” egyrészt lehetőséget teremtett arra, hogy megismerkedjünk a vendég életével, munkásságával, a jellemzően az oktatás háza táján elért eredményeivel, másrészt kitűnő lehetőség nyílt egy-egy kötetlen értelmiségi párbeszédre, a személyes kérdések megfogalmazására is.

A beszélgetéseken résztvevő 379 vendégünkkel 4 fantasztikus estét tölthettünk el Boldizsár Ildikóval, Halász Gáborral, Gyarmathy Évával és Bosnyák Viktóriával.

Az esti beszélgetések “szakértői moderálással” valósultak meg, külön köszönjük a házigazda szerep vállalását:

 • a Somogyi-könyvtár gyermekkönyvtáros szakembereinek (Kulcsár Marianna irányításával),
 • dr. Baráth Tibornak, az SZTE KÖVI igazgatójának,
 • gyakorló gyógypedagógus szakembereinknek (Bacsa Judit irányításával),
 • valamint iskolai könyvtárosainknak (Csüllögné Bogyó Katalin irányításával).

A Pedagógiáról másképp című sorozat eddigi történéseit ITT láthatjátok!

Örömmel jelezzük, hogy a sorozat 2016. szeptember 28-án, szerdán este 17.30-kor folytatódik, a helyszín továbbra is a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóiratolvasója. Az új tanév első vendége pedig Prof. dr. Csapó Benő neveléstudományi szakember lesz (SZTE)! A rendezvény további részleteivel, a jelentkezés módjával hamarosan jelentkezünk.

csb

 • Pedagógiai esték

Az elmúlt időszak legnépszerűbb sorozata, a Pedagógiai esték az elmúlt félévben is nagy sikernek bizonyult: a 6 db esti előadáson kb. 1.700-an tapsolhattak a fantasztikus előadásokat követően!

Büszkék vagyunk arra, hogy a Mentor(h)áló és az IH Rendezvényközpont közös színpadán az alábbi előadások valósulhattak meg 2016 első félévében:

 • Miért nem szeretnek iskolába járni a gyerekek? – dr. Szabó Éva pszichológus
 • Bukdácsoló esélyegyenlőség – L. Ritók Nóra pedagógus, integrációs szakember
 • A konvertálható tudás – dr. Mérő László matematikus, pszichológus

szrm

 • “Csak én birok versemnek hőse lenni” – Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész
 • Az öröm útjain – gondolatok a szeretetről – Böjte Csaba ferences rendi szerzetes
 • Neveld, ne verd! – dr. Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakember

nybgy

Az előadások részleteit ITT találjátok, az előadásokon készült fotók és videók a honlap médiatárában tekinthetők meg.

A sorozat 2016 szeptember 12-én, hétfőn folytatódik – vendégünk dr. Lénárd Sándor neveléstudományi szakember lesz (ELTE PPK), az előadás címe: Miért járjunk iskolába? Az előadás részleteiről hamarosan bővebben!

lenard-sandor-kiemelt1-800x450

A Mentor(h)áló és a rendezvényeken résztvevő valamennyi kolléga nevében külön köszönjük partnereink együttműködését, valamint a Pedagógusképző Kar támogatását.