Categories Menu

Feltöltve nov 24, 2016 Kategória Fotók, Hírek, Médiatár, Pedagógiai esték, Pedagógiáról másképp - esti beszélgetések a Mentor(h)álóban, Programajánló - 2016, Videók

Novemberi emlékek

Novemberi emlékek

 

Az elmúlt néhány napban 2 különleges élmény várt ránk a Mentor(h)áló szervezésében – itt vannak az első fotók, videó és beszámoló is! Megtekintésükhöz jó böngészést kívánunk!

Egy iskola, ahol boldogok a gyerekek

A Pedagógiáról másképp című sorozatunk keretén belül az elmúlt pénteken Kókayné Lányi Mariettával beszélgettünk a Somogyi-könyvtárban.

A budapesti Gyermekek Háza pedagógiai vezetőjével zajlott beszélgetésre több mint 110-en voltak kíváncsiak, nyilván abban a reményben, hogy megtudhatják, milyen az az iskola, ahol a tanulás örömforrás, az önmegvalósítás terepe, ahol a gyermekek megismerése az elsődleges szempont, s a velük közösen folytatott kutató, felfedező, cselekvéses tanulás bizalmon, szabadságon és önálló döntéseken alapszik.

A beszélgetés során megismerhettük a Gyermekek Háza pedagógiai alapvetéseit, fő célkitűzéseit, a gyerekekről való gondolkodásmódjuk alapjait. Megtudhattuk, hogyan zajlik az élet a mindennapokban, hogyan folyik a differenciált oktatás, az integráció, hogyan értékelik a tanulói teljesítményeket. Érzékelhettük, hogy az elért sikerek mögött egy olyan tantestület áll, amely képes szakmai műhelyként működni, s ahol a másik segítése és a közös gondolkodás evidensnek számít. A 25 éve lefektetett pedagógiai értékek mellett a siker további tényezői között pedig megtaláljuk a karizmatikus szakmai/szellemi vezetőt, a motiváltságot, a támogató környezetet, s az egyik kulcskifejezést, a bizalmat is.

A következő, idei záró esti beszélgetés részletei ITT!

Az alábbi fotókat Frank Yvette és Rácz Richárd készítette – köszönjük!

 

Agyhullámok – tanulás – kreativitás

A Pedagógiai esték című sorozatunk keddi teltházas előadásán a hazai és nemzetközi tudományos élet egyik legkiemelkedőbb szakembere, Prof. dr. Freund Tamás agykutató tartott nagysikerű előadást az IH Rendezvényközpontban 600 résztvevő előtt.

Örömünkre szolgált, hogy a rendezvényt Prof. dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora nyitotta meg.

A Széchenyi-, Bolyai- és Prima Primissima-díjas dr. Freund Tamás agykutató professzor előadásában az agyhullámok, a tanulás és a kreativitás összefüggéseiről hallhattunk ízelítőt.

Agyunknak ma többszörös mennyiségű információt kell feldolgoznia, mint ötven vagy száz évvel ezelőtt, de az ilyen mértékű információbummra az emberi agy nincs felkészülve. Az emberek nagyon nagy többsége nem tud ennyi információt feldolgozni, és ez sikertelenséghez, kudarcélményhez vezet, ami a depresszió melegágya. Az agyi eredetű megbetegedésekre fordított összeg ezért is hatalmas a fejlett társadalmakban.

Belső világunk gazdagsága, harmóniája döntő szerepet játszik a tanulási folyamatokban – ennek fejlesztéséhez Professzor Úr a művészetekben, a művészeti nevelésben, a kisközösségek újraépítésében rejlő lehetőségek kiaknázását javasolta az érdeklődőknek.

Az előadásról készült első beszámoló a szegedma.hu oldalon olvasható, az első videóösszeállítás pedig a Szeged TV szerda esti híradójában tekinthető meg.

A következő, idei záró előadás részletei ITT!

Az alábbi fotókat Gémes Sándor, Herner Donát, illetve Rácz Richárd felvételeiből válogattuk – köszönjük!

Az IH Rendezvényközpont FB oldalán pedig Denucz Dóra felvételei láthatók – köszönjük!