Categories Menu

Feltöltve nov 9, 2018 Kategória Aktuális rendezvényeink, Hírek, Pedagógiai esték, Programajánló - 2018

Szent nap-e az ünnep? – évadzáró előadás dr. Forgács Tamással

Szent nap-e az ünnep? – évadzáró előadás dr. Forgács Tamással

 

Évadzáró programjához érkezik a nagysikerű Pedagógiai esték c. sorozat! Ahogyan eddig is, most is izgalmas és érdekes témát kínálunk vendégeink számára – vendégünk dr. Forgács Tamás nyelvész, tanszékvezető egyetemi docens, az SZTE Tanárképző Központjának főigazgatója!

Az előadás címe: Szent nap-e az ünnep?

Az előadás időpontja: 2018. december 11. kedd 18.00

Az előadás helyszíne: IH Rendezvényközpont, Szeged, Felső Tisza-part 2.

“Míg az irodalomtudományról többnyire azt tartják, hogy érdekes, addig a nyelvtudományt gyakran éri az a vád, hogy unalmas. Pedig a nyelvtudománynak igenis vannak kifejezetten érdekes területei, leginkább talán a szavak és szólások eredetmagyarázata.

Noha gyakorta használjuk például az érti a csíziót szólást, de vajon hányan tudják, hogy a csíziók eredetileg latin nyelvű verses öröknaptárak voltak, amelyeknek a szövegét csak kevesen értették, ők viszont bizonyára az élet más területein is jól kiismerték magukat.
S ki gondolná, hogy az ünnep összetett szó, valójában ʼszent napʼ-ot jelent, a karnevál eredeti értelme pedig ʼhús, ég veledʼ?”

Az előadás számos lebilincselő szó- és szólásmagyarázatot tár a hallgatói elé, elsősorban az adventtől húsvétig tartó ünnepkörből, de más területekről is. Az etimológiai ismeretek mellett a közönség rengeteg művelődéstörténeti és néprajzi érdekességgel is megismerkedhet majd.

Élvezetes és érdekes este vár ránk most is – igazi ráhangolódás az ünnepekre 🙂

Jegyértékesítés kezdete: 2018. október 15. hétfő – KATT IDE!

Jegyárak: pedagógus-, diák- és SZTE-igazolvánnyal mindössze 1.400,- Ft, normál jegyár 1.900,- Ft.

Érdemes az időpontot jó előre rögzíteni!

Dr. Forgács Tamás nyelvész, tanszékvezető egyetemi docens az SZTE BTK Magyar Nyelvészeti Tanszékén, az SZTE Tanárképző Központjának főigazgatója.

Fő kutatási területe a nyelvtörténet és frazeológia, azaz a szólások és közmondások kutatása. Ebben a tárgyban született egy Magyar szólások és közmondások szótára című munkája, amely az első olyan szólásszótár Magyarországon, amely alkalmazási példákat is közöl (főleg sajtónyelvi adatok alapján). Ezért 2007-ben az MTA Kiváló magyar szótár kitüntetését is megkapta.

„Állati” szólások és közmondások című munkája állatneveket tartalmazó frazeológiai egységeket tárgyal a világ számos nyelvéből, s foglalkozik azok kultúrtörténeti magyarázataival is. Erre utal az alcíme is A felfuvalkodott békától a szomszéd tehenéig.

Szívén viseli annak bizonyítását, hogy a nyelvészet igenis lehet érdekes és lebilincselő tudományág. Ezt igyekezett demonstrálni az M5 csatorna Mindenki Akadémiája műsorában az Unalmas-e a nyelvtudomány? című előadásával, amely a Youtube-on is elérhető:
https://www.youtube.com/watch?v=nAywx0bfOeU&t=362s

Többször kapott vendégprofesszori megbízást a Bécsi Egyetem Finnugor Intézetében, magyar lektor volt a göttingeni Georg-August-Universität Finnugor Szemináriumában.

Kitüntetései: Magyar Felsőoktatásért Emlékplakett és Pro Facultate Philosophiae (az SZTE BTK legrangosabb kitüntetése).