Categories Menu

Feltöltve Sze 24, 2015 Kategória Fotók, Hírek, Médiatár, Pedagógiai esték, Videók

Tehetség = lehetőség!

Tehetség = lehetőség!

A rendezvényről készült videó ITT érhető el!

dr. Gyarmathy Évát időközben jelölték a Prima Primissima-díjra – szurkolunk!

 

A Mentor(h)áló 2.0 és az IH Rendezvényközpont közös szervezésében megvalósuló Pedagógiai esték c. sorozat szeptember végén újabb izgalmas előadással folytatódik.

Szeptember 28-án, hétfőn este 18.00 órától dr. Gyarmathy Éva pszichológus, a tehetségügy elismert szakembere lesz a vendégünk!

Az előadás témája ez alkalommal a tehetség, a tehetséges gyerekek témaköre lesz, címe: Tehetség = lehetőség!

Dr. Gyarmathy Éva pszichológus, kutató és egyetemi óraadó tanár. Az átütő tehetségekkel, valamint a többszörösen különleges helyzetű tehetségekkel foglalkozik, olyanokkal, akik tanulási zavar, hiperaktivitás/figyelemzavar, autizmus és/vagy szociális, kulturális különbségek miatt gyakran félreértettek. Óraadó az ELTE PPK, Óbudai Egyetem és Szegedi Egyetem kurzusain. A közoktatásba beilleszkedni nem tudó tehetséges gyerekeket és serdülőket befogadó iskolákban tanácsadó. Pszichoterapeutaként is elsősorban a többszörös különlegességű tehetségekkel foglalkozik. További információk: http://www.diszlexia.hu/Gyarmathy.htm

A tehetség fogalom egyike a legfélreértettebb fogalmaknak, és ennek elég súlyosak lehetnek a következményei.

A tehetség lényege, hogy nem skatulyázható be. Éppen ezért tehetség. A szokásostól eltérő az alapműködése, ami miatt gyakran az ellátása nem megfelelő.

Ha értjük, hogy miről szól a tehetség, akkor messze több lehetőség lesz teljesítményben való megjelenésére.

“A tehetség is a természet azon értékei közé tartozik, amely gondozást kíván. Nem kapálást, nyírást, permetezést, csak dús termőtalajt, odafigyelést és szabadságot a növekedéshez.”

“A mindennapi tevékenységek során a széleskörű fejlesztés lehetőséget ad az érdeklődés felkeltésére. A társaiknál valamely területen több tevékenységet kívánók számára lehetőséget kell adni további fejlődési utakra. Közülük kerülnek ki a kiemelkedők, akik már teljesítményekben is megmutatkoznak, majd közülük kerülnek ki a megjelenő tehetségesek. A digitális kor kulturális hatásai a tehetséggondozás számára is új kihívásokat jelentenek. Olyan szemléleti alapra van szükségünk, amely különböző társadalmi-kulturális közegekben egyaránt hasznavehető. Ehhez a tudományok összefogása vezet. Ideje, hogy a tudományos közélet is falak helyett hidakat építsen, mert ez utóbbiakon lehet messzebb jutni a megismerésben.”

Az előadást minden pedagógusnak, oktatási szakembernek, pedagógusképzésben részt vevő hallgatónak, illetve tehetséges gyerekeket nevelő szülőnek szívből ajánljuk!

Ráhangolódásként egy kis olvasnivaló ITT!

A rendezvény hivatalos oldala ITT tekinthető meg!

Facebook eseményoldal ITT!

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Gyarmathy Éva