Categories Menu

Feltöltve máj 19, 2016 Kategória Hírek, Pedagógiáról másképp - esti beszélgetések a Mentor(h)álóban, Programajánló - 2016

Miért nem szeretnek olvasni a gyerekek?

Miért nem szeretnek olvasni a gyerekek?

Június 3-án, pénteken este átmenetileg bezárul a Mentor(h)áló kapuja – hívunk és várunk minden érdeklődőt egy utolsó feltöltődésre!

A záró program témája a gyerekek olvasóvá nevelése, ezért mindenkit várunk (szülőként, nagyszülőként, pedagógusként, könyvtárosként, vagy egyéb szerepben), aki kíváncsi az örök kérdésre: miért nem szeretnek olvasni a gyerekek?

Vendégünk Bosnyák Viktória író, műfordító, aki minden bizonnyal “tud valamit”: a gyerekek körében ugyanis ma ő az egyik nagy kedvenc, egy igazi bestseller író!

Ezen az estén – ahogyan esti beszélgetéseink korábbi telt házas programjain már megtapasztalhatták – nem előadás vár ránk, hanem egy  kötetlen esti beszélgetés gyakorló szakemberek (könyvtárostanárok, tanító, magyartanár) moderálásával.

A rendezvény címe: I ♥ olvasás!  – avagy esti beszélgetés a gyerekek olvasóvá neveléséről

A rendezvény időpontja: 2016. június 3. (péntek) 17.30 – 19.00

A rendezvény helyszíne: Somogyi-könyvtár, első emeleti folyóiratolvasó-terem, 6720 Szeged, Dóm tér 1-4. (TÉRKÉP ITT!)

bosnyakviki

Bosnyák Viktória napjaink egyik legnépszerűbb írója – regényei és vicces oktató meséi hamar elnyerték a gyerekek, a pedagógusok és a könyvtárosok tetszését. Műveiből országszerte tartottak már városi és megyei szintű vetélkedőket. Humoros szövegeit a gyerekek gyakran adják elő mesemondó versenyeken. Viktória valószínűleg maga is boszorkány, mert számos általa írt könyvben szerepelnek jó és gonosz banyák:-)

A Tündérboszorkány (2003) az első, kiskamaszoknak szóló ifjúsági regénye, „amit lányai (Sári és Dóri) és a maga örömére írt”. A történet folytatása a Klott gatya, ne fárassz! címmel (2005) megjelent kötetében olvasható, harmadik része pedig az Analfa visszatér.

bv könyvek

Bosnyák Viktória emellett számtalan ifjúsági- és gyermekkönyvet fordított angol és német nyelvből. Bosnyák Viktória fordításában jelent meg pl. Jean Little: Victoria Cope naplója (1993), Holly-Jane Rahlens: Vilmos herceg, Maximilian Minsky meg én, Paul Maar: Felbukkan egy szombóc, valamint Stephenie Meyer Alkonyat-sorozatának negyedik kötete, a Hajnalhasadás.

A kiskamaszoknak szóló regények mellett anyanyelvi mesesorozatot indított, melyet nagyon sok tanító alkalmaz sikerrel a helyesírás tanítására. E sorozat első kötete egy ly-os mese (A sirály a király?), második felvonása az azonos alakú, többjelentésű szavakkal játszadozik (Amikor kivirágzott a fánk fánk), harmadik része a nehéz helyesírású családnevek meséje (Ezt nevezem!), a negyedik történet pedig, az Elek, merre keresselek? elolvasása után gyermek és felnőtt egyaránt magabiztosan igazodhat el a nehéz földrajzi nevek rengetegében.

“Bosnyák Viktóriának valami olyasmi sikerült, ami senki másnak nem. Legalábbis azt hiszem. A Tündérboszorkány című könyvében ugyanis megfejtette a titkot, miért nem olvasnak a magyar gyerekek. A dologban varázslat van, és azt hiszem, nem csekély bűbáj szükséges ahhoz is, hogy a helyzet megváltozzon. Elsősorban jó írókra, még jobb könyvekre, (tündér vagy boszorkány) könyvtárosokra és az olvasást népszerűsítő pedagógusokra van szükség. S ne feledkezzünk el a gyerekkönyvkritikusokról sem.” (Élet – Irodalom, Svédország)

A Bosnyák Viktóriával folytatandó beszélgetésre különböző szerepekből érkező résztvevőket várunk: szülőket, könyvtárosokat, tanítókat, magyar szakos tanárokat, egyetemi oktatókat és hallgatókat, illetve más érdeklődőket – mindenkit, aki segítséget szeretne kapni az olvasás megszerettetéséhez, s ahhoz, hogy a boszorkányságon és bűbájon kívül mivel motiválhatja még gyermekeit és tanítványait.

Az est házigazdái gyakorló szakemberek: Csüllögné Bogyó Katalin szakvezető tanár, szakmetodikus, Savanya Ildikó és Németh Szilvia könyvtárostanárok, valamint Pocsai Blanka tanító.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött! Jelentkezni ITT lehet!

Sok szeretettel várunk minden érdeklődőt egy újabb péntek esti közös gondolkodásra, párbeszédre, feltöltődésre! Ne feledjék, ebben az évadban utoljára!

A rendezvény a Mentor(h)áló Szolgáltató és Kutató Központ, valamint a Somogyi Könyvtár együttműködésében valósul meg!

gyerek olvas