Skip navigation

Sporttudomány a mindennapos testnevelés szolgálatában

Szerzők: Dr. Balogh László, Dr. Győri Ferenc, Hajdúné Petrovszki Zita, Dr. Mikulán Rita, Szablics Péter, Dr. Szász András, Vári Beáta, Dr. Molnár Andor

ISBN 978-963-306-377-4

A mindennapos testnevelés bevezetése rendkívüli lehetőséget jelent a testnevelők számára, ugyanakkor nagyon komoly felelősséget is. Nincs még egy olyan tárgy a köznevelésben, amely ennyire közvetlenül és hatékonyan tudná a gyermekek személyiségfejlődését elősegíteni, ráadásul mindig életszerű, mondhatni nem laboratóriumi, in vitro, hanem „in vivo" körülmények között.

Ez a kettős, lehetőség-felelősség, még jobban igényli azt, hogy ugyan a testnevelő tanárok már eddig is voltak adott esetben pszichológusok, gyógytornászok, stb. néha még orvosok is egy kicsit, de egyre inkább be kell, hogy építsék a mindennapi munkájukba a sporttudomány módszereit, eljárásait, eredményeit.

Egyre több új tudományterületre épít a sporttudomány. Ezek egy része, könnyen, mindenféle különleges eszköz nélkül „beemelhető" a testnevelésbe. De vannak olyanok is, melyek eszközöket igényelnek, csak tudjuk, hogyan kell használni. Vagy olyanok is, melyekről még csak hallottunk, de előbb-utóbb napi szinten fogunk vele találkozni, sőt alkalmazni. Rengeteg izgalmas terület, tele kérdésekkel. Még a nem olyan régen végzett testnevelők is rácsodálkozhatnak, mennyit is fejlődött ez a csodálatosan szép tudományterület.

Ajánljuk a könyvet a sportszakember képzésben részt vevő hallgatóknak, oktatóknak, szülőknek, de azoknak is, akik érdeklődnek a testnevelést érintő innovatív sporttudományos lehetőségek iránt.

a Szerzők nevében,

Dr. Balogh László, intézetvezető, egyetemi docens
Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar
Testnevelési és Sporttudományi Intézet