Facebookon

Vajdasági közművelődési szakemberképzés Nyomtatóbarát változat

Vajdasági közművelődési (közösségfejlesztő) szakemberek szakmai továbbképzése

Intézetünk a Szülőföld Alaptól 2008. tavaszán 2.400.000 HUF támogatást kapott vajdasági közművelődési (közösségfejlesztő) szakemberek szakmai továbbképzésére. A képzést az Intézet 2008. március 28-30 között bonyolította le.

A szakmai továbbképzésre Vajdaság egész területéről, a tömb és szórvány településekről egyaránt érkeztek résztvevők. A képzés résztvevőit a szabadkai Regionális Tudományi Társaság és a Vajdasági Fejlesztési Háló munkatársainak közreműködésével és ajánlásával választottuk ki.

Az intézet a felnőttképzési, térségi szakértő, művelődésszervező, rendezvényszervező, média szakirányaiból és specializációiból állította össze a képzési programot a vajdasági magyar potenciális közösségfejlesztő – kultúraközvetítő szakemberek számára.

A képzési program tartalmi és formai elemei a képzést megelőző időszakban a Vajdasági Fejlesztési Háló együttműködésében, egyeztetések és igényfelmérések alapján kerültek meghatározásra.

A szakmai programban a résztvevők előadásokat hallhattak a közösségfejlesztés, területfejlesztés, hálózati munka, a közösségi szolgálat, a szociális élőkörnyezet, nonprofit menedzsment témakörökben, valamint kis csoportos foglalkozásokon vettek részt, melynek témája a közösségfejlesztés gyakorlata, programszervezés és kommunikációs készségfejlesztés volt.

A képzés fontos mérföldköve volt a vajdasági magyar nemzeti kisebbség identitás megőrzésével, szülőföldön történő boldogulásával, települési élettér fejlesztésével, egyszóval helyi – települési és regionális szinten megvalósuló közösségfejlesztésével kapcsolatos új önszerveződési folyamatnak.

A vajdasági magyarság önszerveződésének keretében megújuló közösségfejlesztés fontosságát, aktualitását és a gyakorlati munka alapját képező képzés és ismeretbővítés jelentőségét támasztotta alá a képzést Szegeden meglátogató Pásztor István, aki üdvözölte a kezdeményezést és egyúttal támogatásáról biztosította az ilyen típusú határon átívelő együttműködéseket.

A jelenlegi képzés keretében megállapodás született a Vajdasági Fejlesztési Háló és a Felnőttképzési Intézet között a vajdasági magyar közösségfejlesztésben szerepet vállaló civil szervezetek, települési menedzserek, közösségfejlesztő szakemberek, térségfejlesztő szakértők további képzésére vonatkozó közös programok lebonyolítására, közös pályázatokon való részvételre, közös képzési programok kidolgozására.