V. Sí és havas táborok szervezése - Dorka Péter

Alpesi sí táborok szervezése, vezetése

A táborszervezéssel járó alapismereteket a „táborszervezés, vezetés" fejezetben megtekinthetjük. A sí és havas táborok szervezése, gyakorlatanyaga nagy odafigyelést, szakmai tudást és helyismeretet követel meg. A sí sport napjaink legdinamikusabban fejlődő sportága. Gondolhatunk itt elsősorban a sporteszközök fejlődésére és az azzal párosuló sí technika fejlődésére is. Ne felejtsük el, hogy az említett fejlődéssel párhuzamosan egyre veszélyesebbé válik és vált a sí sport. A veszélyessége leginkább az elérhető sebesség mértékében jut kifejezésre. Az elérhető sebességgel a sí technikai tudás elégtelensége is tetőzi a veszélyességi mutatókat.

A téli sportok palettája igen bőséges kínálattal rendelkezik és sokoldalú fejlesztő hatást gyakorolnak az emberi szervezetre. Legyen szó akár a motoros képességekről, esztétikai érzékről, pszichológiai hatásokról, természetismereti tapasztalatokról, stb.

A téli sportok szépségét, létjogosultságát bizonyítani nincs értelme, hiszen aki járt már a hegyekben, sítúrákon, annak maradandó élményt, szórakozást, rekreációs tevékenységet biztosított a havas pályák látványa, és a tevékenységhez szükséges fizikai aktivitásuk követelménye.

A téli sportok egészségfejlesztő hatását, akkor tudjuk leginkább igénybe venni és kihasználni, amikor a téli hónapok alatt az emberekre leginkább jellemző az inaktivitás. Ennek magyarázata igen nyilvánvaló. Az időjárást tekintve a téli hideg és a számottevő mennyiségű csapadék - melynek nem minden esetben áldásos a formája- nem kedvez a szabadtéri fizikai rekreációnak. Tulajdonképpen, akkor szervezhetünk leginkább játékokat, szabadtéri programokat, ha a csapadék hó formájában jelenik meg. Ellenkező esetben a családok, gyermekek, fiatalok nem szívesen töltik idejüket a szabadban.

A sísportok esetében fontos, hogy olyan síterepet választunk úti célul, ahol a hőmérséklet biztosítja számunkra a síelés lehetőségét, élményének az átélését, ezért jellemző a tengerszint feletti jelentős magasság. Az időjárás tartogathat számunkra meglepetést, ezért minden esetben tervezzünk alternatív programokat, illetve vegyük sorra a szálláshelyhez közel eső síterepeket, ahol a sí tábor programját meg tudjuk valósítani.

A továbbiakban vázlatosan összefoglalom a sí táborok, havas táborok szervezésének leglényegesebb összetevőit, a már bemutatott általános táborszervezési ismereteken túlmutatva, azt kibővítve. Azonban azt kiemelném, hogy fontosnak, sőt elengedhetetlennek tartom a szervezett táborban minden esetben szerepeljen olyan szakember, aki igazolt végzettséggel rendelkezően a síoktatási feladatokat, tevékenységeket ellátja. Ezért a szempont szerint magával a síoktatás módszerével, tematikájával nem foglalkozom, hiszen az a táborunkban részt vevő szakember feladata lesz. A sísportok veszélyességével mindig számoljunk, ne becsüljük alá a természetből fakadó kiszámíthatatlan változókat (lejtők változatossága, hó fajták megjelenése, kijelölt pályák nehézségi foka, a havazás, köd, stb. megjelenése).