Categories Menu

Feltöltve okt 30, 2018 Kategória Aktuális rendezvényeink, Hírek, Pedagógiai esték, Programajánló - 2018

A bennünk ketyegő órák: alvás, bioritmus és egészség

A bennünk ketyegő órák: alvás, bioritmus és egészség

 

A Mentor(h)áló Pedagógiai esték őszi évada újabb nagyszerű tudományos ismeretterjesztő csemegét kínál az érdeklődők számára!

Vendégünk dr. Purebl György pszichiáter, pszichoterapeuta szakorvos, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének klinikai igazgatóhelyettese, a Magyar Pszichiátriai Társaság leköszönő elnöke.

Az előadás címe: A bennünk ketyegő órák: alvás, bioritmus és egészség

Az előadás időpontja: 2018. november 6. kedd 18.00

Az előadás helyszíne: IH Rendezvényközpont, Szeged, Felső Tisza-part 2.


“Áldás-e vagy átok az elektromosság? Igaz-e, hogy a bolygók járása visszaköszön a génjeinkben, amelyek közül sokan belső óraként működnek? Hogyan lehet beállítani a belső óránkat? Lehet, hogy a kialvatlanság hizlal? Hogyan vált a biológiai ritmusok kutatása egyre fontosabbá a tudományban? Egyáltalán, mi a jelentősége az alvásnak és a biológiai ritmusnak a hétköznapi egészségünk szempontjából? Hogyan változik a tudomány, ami a technológiai fejlődés bűvköréből kénytelen a fenntartható ökológiai modellek felé fordulni?
Az előadásban ezeket a kérdéseket járjuk körbe, valamint azt, hogyan tudunk nagyon hétköznapi módszerekkel javítani az alvásunkon.”

Jegyek:

http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/event/PUREBLGYORGY181106

http://www.ihrendezvenykozpont.hu/event/1504

Facebook eseményoldal ITT!

“Mindenkinek az életében eljön egyszer az idő, amikor felismeri, hogy nem képes vég nélkül ébren maradni – legyen szó átmulatott éjszakákról, újszülöttek gondozásáról vagy akár éjszakai munkáról. A sötétség beköszöntével szervezetünk felkészül az alvásra és szemünk előbb vagy utóbb menthetetlenül lecsukódik. Hajnalban nem is tudjuk, de már jóval felébredés előtt vérnyomásunk emelkedik, megelőlegezve a felkelés utáni fizikai aktivitást. Még ha el is feledkezünk az ebédről, gyomrunk nem: előre elkezdi termelni az emésztőnedveket. Ha az a sejtésünk, hogy egy láthatatlan kéz irányít minket ezekben az ügyekben, nem tévedünk nagyot: egy belső óra diktálja szervezetünk megannyi folyamatának optimális lezajlását napszaknak megfelelően. Hívják bioritmusnak, biológiai órának, legpontosabb neve azonban a cirkadián óra, a latin circa (körül) és dies (nap) szavakból, amely egy 24 órát kitévő napi ritmust diktál. Azonban hiába nyilvánvaló a létezése, évszázadokon át rejtély maradt az óra anatómiai helye és működésének mibenléte. Nem véletlen tehát, hogy a cirkadián óra molekuláris hátterének feltárásáért kapta a 2017-es fiziológiai vagy orvosi Nobel-díjat három úttörő szellemiségű amerikai kutató, Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash és Michael W. Young.” (Szabó Áron: Az élet ritmusai – fiziológiai és orvostudományi Nobel-díj 2017 – https://sciencemeetup.444.hu/2017/10/13/az-elet-ritmusai-fiziologiai-es-orvostudomanyi-nobel-dij-2017)

Igazi tudományos ismeretterjesztő csemege, nagyszerű élmény vár ránk most is – szerintünk az ősz egyik legérdekesebb előadása lesz 🙂