Categories Menu

Feltöltve nov 17, 2020 Kategória Aktuális rendezvényeink, Fotók, Hírek, Médiatár, Pedagógiai esték, Videók

Dr. Gyurkó Szilvia előadása a digitális gyermekvédelemről

Dr. Gyurkó Szilvia előadása a digitális gyermekvédelemről

Magyarország legismertebb és legnépszerűbb gyermekjogi szakértője és aktivistája, DR. GYURKÓ SZILVIA tartott nagysikerű előadást november 3-án este a Mentor(h)áló Pedagógiai esték színpadán a nethasználattal kapcsolatos szülői, nagyszülői, felnőtti tudatosságról, a digitális gyermekvédelemről.

Szurominé Zsóka törzsvendégünk így látta a tegnapi előadást:

“Szellősen” elhelyezett székeken és szájmaszkban ülni végig az előadást?

Ez csupán apró kellemetlenség, meg lehet feledkezni róla, ha ilyen remek szakértőt hallhatunk, mint Gyurkó Szilvia.

Sodró, lendületes, meggyőző előadása a 0-3 éves kortól a kamaszkorig mutatta be digitalizált korunknak a gyerekekre mély hatást gyakorló eszközeit.

Tévé, táblagép, okostelefon… ráadásul technikai szempontból profi módon kezelik, akár a szülők által beállított szűrőket is könnyedén feltörik.

Gyurkó Szilvia figyelmeztetett a veszélyekre is, hogyan hálózza be az eszközhasználat a csecsemők (!), a gyerekek, kamaszok napi szokásait.

Persze, hiszen az életünk része lett a digitális technika. Csak jól kell élni vele.

Érdemes meghatározott szabályokat megfogalmazni és természetesen be is tartani. Pl. mikor tilos – még a szülőknek is – az okostelefon vagy más hasonló eszköz használata (étkezés közben, lefekvés után stb.), mennyiben hasznos vagy inkább haszontalan unaloműzésre netán a stressz oldására.

És érdemes óvatosabbnak lenni a fotókkal, a megosztásukkal. Példákra, bűnügyi adatokra hivatkozva figyelmeztetett, hogy a sérülékeny kamaszok tájékozatlansága, meggondolatlansága milyen veszélyeket rejt.

Nemcsak érzelmileg, hanem büntetőjogilag is csapdába kerülhetnek. A szülők, rokonok, barátok, a pedagógusok más és más módon tudnak, kötelesek segíteni. Köszönet a tartalmas estéért!”

Az előadást rögzítette a Szeged TV, így visszanézhetik majd azok is, akik lemaradtak – az előadás ITT tekinthető meg!

A fotókat Bobkó Anna készítette, köszönjük!