Categories Menu

Feltöltve Már 10, 2016 Kategória Hírek, Pedagógiai esték, Programajánló - 2016

Hétfő esti vendégünk Mérő László!

Hétfő esti vendégünk Mérő László!

Március 21-én, hétfőn 18.00 órától újabb “nagyágyú” a Pedagógiai esték színpadán: dr. Mérő László matematikus, pszichológus “A konvertálható tudás” címmel tart majd minden bizonnyal nagysikerű előadást az IH Rendezvényközpontban.

A Mentor(h)áló és az IH szervezésében megvalósuló nagyszabású előadássorozat következő előadója dr. Mérő László matematikus, pszichológus, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Pszichológiai Intézet egyetemi tanára. Az általa oktatott kurzusok tára igen sokrétű, megtalálható benne pl. a Játékelmélet, Logika és intuíció, Emberi gondolkodás, Mesterséges intelligencia, Gondolkodási stratégiák, Matematikai statisztika, Pszichometria, Pszichológia tanár szakosoknak. Kutatási területe a gazdaságpszichológia, a gondolkodáspszichológia, az affektív pszichológia és a memetika.

Több mint tíz hazai és külföldi egyetemen tanított többek között gondolkodási stratégiákat, játékelméletet és pszichometriát. Szélesebb közönségnek írt, számos idegen nyelvre lefordított ismeretterjesztő könyvei közül az Észjárások, az Új észjárások, a Mindenki másképp egyforma, Az érzelmek logikája és A csodák logikája a legismertebbek.

Dr. Mérő László emellett széleskörű gazdasági, cégvezetési, tanácsadói tapasztalattal is rendelkezik. 1987-ben számítógépes játékokat gyártó céget alapított, amely sikeres játékokat készített amerikai, japán és európai megrendelőknek, fejlesztései közül a Rubik’s Games c. játék CD kifejlesztését emeljük ki a Hasbro Interactive számára. Több döntés-előkészítéssel és marketinggel foglalkozó cég tanácsadója. Mérő tanár úr szabadidejében is olyan hobbikat űz, melyek a munkájához kapcsolódnak: scrabble, sakk, gó.

mérő lászló

Mérő László nem hétköznapi előadó. Előadásaiban rendszeresen egymás mellé állítja a megmagyarázható, logikus jelenségeket, valamint a megmagyarázhatatlant, a csodát. Előadásaiban két párhuzamos dimenzióban, Átlagisztánban és Extrémisztában kalauzolja körbe a hallgatóságát, és elmagyarázza, hogy ezek tulajdonképpen a bennünket körülvevő valóság különböző rétegei, melyekben meg kell tanulnunk egyszerre létezni.

„A világ bonyolult. Mi, emberek pedig sokfélék vagyunk, ugyanakkor elképesztően egyformák is. Vajon mi következik ebből a látszólagos ellentétből? Az, hogy mindenki másképp egyforma.

Mérő László szerint az életünk a modern korban olykor egy Monty Python jelenethez hasonlít. Nem azért, mert annyira vicces, hanem azért, mert a végletekig ki-, és beszámíthatatlan. A 21. században az emberi tevékenység termékei egyre jobban befolyásolják környezetünk működését. Bár még Átlagisztánban élünk, a kaotikus Extrémisztán egyre erősebben érezteti az életünkre gyakorolt hatásait, s nekünk meg kell tanulnunk alkalmazkodni ehhez, sőt profitálni belőle.

Ahhoz, hogy valaki Átlagisztánban befusson, Mérő szerint viszonylag egyenes út vezet: a többségi normáknak megfelelő viselkedés, közepes kockázatok vállalása, és speciális tudás szükséges hozzá, amivel technikát fejleszt az ember.”

Mindez azonban egy pillanat alatt romba dől, ha valami váratlan történik. Ebből pedig van elég világunkban. Jobb tehát extrémisztáni tulajdonságokkal is felvértezni magunkat. Aki ott él, tudja, hogy a jövőt lehetetlen megjósolni, ezért a káoszhoz alkalmazkodik, nonkonform személyiséget fejleszt, és szaktudás helyett megpróbál univerzális, konvertálható ismeretekre szert tenni.

Ezt az előadást MINDENKINEK ajánljuk!

Jegyek az IH Rendezvényközpontban, a Belvárosi moziban és a www.ticketportal.hu weboldalon. Pedagógusigazolvánnyal, valamint SZTE kártyával a belépődíj 800,- Ft (kevesebb, mint egy mozijegy ára).

Facebook eseményoldal ITT!

Dr_ Mérő László kicsi plakát