Categories Menu

Feltöltve okt 14, 2016 Kategória Hírek, Mentor(h)áló Klub, Partneriskoláink jelentik

Fizikatanárok a Móra Gimiben

Fizikatanárok a Móra Gimiben

Hírt kaptunk Kiskunfélegyházáról, egy Mentor(h)áló Klubfoglalkozásról, melyet most változtatás nélkül megosztunk Olvasóinkkal. Továbbra is várjuk az iskolai híreket, beszámolókat, meghívókat.

“Ismét találkoztak a fizikatanárok a Móra Gimiben

Városunkban – egyedülálló kezdeményezésként -, ebben a tanévben is újraindult a fizika szakos tanárok városi munkaközössége, amelyhez csatlakoztak kecskeméti és kiskunhalasi pedagógusok is.

A középiskolákban a fizika oktatás célja az általános műveltséghez tartozó korszerű fizikai világkép kialakítása, a ma használt technikai környezet megismertetése és nem utolsó sorban a diákok elindítása a műszaki pályák felé.

Ennek érdekében a pedagógusoknak is lépést kell tartani a technika fejlődésével.

A szenzoroknak, amelyekkel az élet minden területén találkozhatunk – pl.: ha belépünk a fotocellás ajtón, ha használjuk a távirányítót, a telefont – természetesen a fizika tanításában is helyet kell kapniuk.

Ebből nyújtott ízelítőt a Móra Ferenc Gimnázium laboratóriumában Dr. Kopasz Katalin, az SZTE tanára, a Szegedi “Ságvári” Gyakorló Gimnázium pedagógusának előadása. Az összegyűlt pedagógusok az egyetem által fejlesztett, számítógéppel támogatott EDAQ 530 szenzorokkal végezhettek kísérleteket, amelyeket a későbbiekben az oktatásban is alkalmazhatnak.

Fotokapu segítségével láthatóvá vált az ingamozgás sebessége, termisztorokkal látványosan bemutatható volt olyan fizikai fogalom, mint a termikus kölcsönhatás. A biológia oktatásában felhasználható a nyomás-szenzor, mellyel a pulzusunkat lehet számlálni.

A gimnázium természettudományos laboratóriuma is rendelkezik EDAQ-szenzorokkal, melyek az általános- és középiskolás fizika, kémia és biológia oktatásában is sikerrel alkalmazhatók.

A tanítás során ezek használata érdekessé teheti a technikai újdonságok iránt fogékony fiatalok számára a fizika tantárgyat is.”

írta: Molnár Katalin

A képeket itt tekinthetik meg:

https://www.facebook.com/moralabor