Categories Menu

Feltöltve Már 24, 2018 Kategória Aktuális rendezvényeink, Hírek, Láss, ne csak nézz!, Programajánló - 2018

Koszovó a békefenntartók szemével – újabb vetítős program!

Koszovó a békefenntartók szemével – újabb vetítős program!

 

Gyors regisztráció ITT!

Áprilisban is folytatódik a Mentor(h)áló és az Agóra közös “vetítős” sorozata, ahol havonta 1 alkalommal szemet-lelket gyönyörködtető vetítésekre kínálunk lehetőséget!

Április 17-én egy nagyon izgalmas témát kínálunk: Koszovó a békefenntartók szemével

Az előadás időpontja: 2018. április 17. kedd 17.30-19.00

Az előadás címe: Koszovó a békefenntartók szemével

Az előadás helyszíne: Szent-Györgyi Albert Agóra, Informatórium – Szeged, Kálvária sgt. 23.

Előadónk: Váradi Emil, a KFOR parancsnokának volt politikai tanácsadója

A rendezvényen való részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött! Helyeket csak korlátozott számban tudunk biztosítani (max. létszám: 120 fő), ezért most is érdemes időben regisztrálni!

Ingyenes regisztráció ITT!

Facebook eseményoldal ITT!

Váradi Emil, a KFOR parancsnokának volt politikai tanácsadója 2017. szeptemberig 10 hónapot töltött a 28 nemzet katonáiból álló koszovói békefenntartóknak a pristinai Camp Film Cityben lévő főparancsnokságán, alapvetően a szerb-albán viszály ügyeire összpontosítva.

Ennek a 10 hónapnak a tapasztalatairól, Koszovó különleges világáról, az albán-szerb konfliktusról tart fényképekkel, térképekkel és ábrákkal kísért kivetítős előadást, felvillantva a szerb és az albán emberek karakterének különbözőségét, Koszovó történelmét, e történelem magyar vonatkozásait, Hunyaditól kezdve a budai pasán át napjainkig.

Nem árt tudni, hogy a Magyar Honvédség legnagyobb külföldön állomásoztatott egysége, egy komplett zászlóalj alkotja a KFOR/NATO erők harcászati tartalékát, melynek konfliktus esetén az a feladata, hogy Koszovóban, vagy szükség esetén Boszniában.

Váradi Emil igen érdekes életutat tudhat a magáénak. A KFOR parancsnoka mellett betöltött tanácsadói tisztséget megelőzően hét évig diplomata volt, 2005 előtt a Magyar Távirati Iroda szakmai alelnökeként dolgozott, a rendszerváltás korszakában hét évig a Reuters hírügynökség tudósítója volt Budapesten. Több, mint három évtizeden át hírügynökségi újságírással foglalkozott, megfordult Moszkvában, Párizsban és Belgrádban.
A Balkánnal még gyermekként a titói Jugoszlávia fővárosában, Belgrádban kezdte meg az ismerkedést. Később újságíróként több alkalommal is visszatért ide. 1995 végén, a boszniai háborút lezáró daytoni szerződés megkötése után egy évig a magyar IFOR kontingens első szóvivője volt. Két éven át humanitárius lőszer és aknamentesítéssel foglalkozott Boszniában. 2011-15 között sajtóattasé volt a belgrádi magyar nagykövetségen. Újságírók, katonák és a Magyar Tudományos Akadémia fórumán tartott már szakmai jellegű előadásokat.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Az esemény a 15. Egyetemi Tavasz rendezvénye!