Categories Menu

Feltöltve Már 18, 2017 Kategória Hírek, Partneriskoláink jelentik

Modell Európai Parlament

Modell Európai Parlament

 

Az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola 2016 őszén 750.000,- Ft-os támogatást nyert az NTP-TV-16-0148-as kódszámú, „Modell Európa Parlament” című projekt megvalósítására.

Az Európai Parlament Modell, a „MEP” 1994-ben, holland kezdeményezésre indult kulturális, politikamentes, nonprofit program középiskolások számára, amelyben Magyarország 2002 óta vesz részt.

A MEP elsődleges célja az Európai Unió működését, céljait megismerő, alapos történelmi tudással bíró, a közügyek iránt elkötelezett, érdeklődő és széleskörűen tájékozott diákok nevelése, akik magas szintű angol nyelvtudásuknak, retorikai képzettségüknek köszönhetően mind magyar, mind idegen nyelvi környezetben képesek felkészülten, relevánsan érvelni, megalapozott döntéseket hozni.

A MEP megvalósítása során 9 magyarországi középiskola egy-egy uniós tagországot szerepjáték formájában képviselve vesz részt először a bizottsági munkákban, majd a plenáris ülésen. A MEP megvalósítása során a résztvevő diákok sokféle tudást megszerezhetnek az EU intézményrendszerének működéséről, tanulmányozhatják a különböző szakpolitikai témákat, miközben fejlődhet vitakészségük és kritikai gondolkodásuk. Az országos döntőnek komoly tétje van: a szakmai versenyben és az angol nyelvtudása alapján kiválasztott legjobb 5-5 diák képviseli Magyarországot a következő nemzetközi ülésen.

A MEP XV. Nemzeti Ülését 2017. március 9-15. között a Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola szervezte a Nemzeti Tehetség Program támogatásával.

A rendezvényről készült összefoglalók és fotók ITT, ITT és ITT érhetők el.