Categories Menu

Feltöltve jan 17, 2016 Kategória Hírek, Médiatár, Olvasnivaló

SZTE: módszertani megújulást sürget a rektorhelyettes

SZTE: módszertani megújulást sürget a rektorhelyettes

Az európai trendekhez igazodva módszertani megújulást és az innovatív oktatási formák bevezetését készíti elő a Szegedi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettese.

Dr. Karsai Krisztina ezekről a témákról beszél a Szegedi Tudományegyetem honlapján megjelent, vele készített legújabb interjúban.

“A hallgató-központúság, illetve a hallgatói teljesítmény-központúság fogalmait és mibenlétét kellene végre magunkévá tenni. A tanulási eredmények „ernyőfogalma” alá tartozik: a tudás, a képesség, az attitűd, a felelősségvállalás és az autonómia ötöse. E keretrendszerben kell megfogalmazni, hogy milyen eredményt várunk el a hallgatótól. Azaz: mit fog tudni, mire lesz képes, milyen attitűdje lesz, mivel kapcsolatosan várható el tőle a felelősségvállalás és autonóm munkavégzés a választott szakmaterületén. Mi az, amivel ő több és más lesz, mire elvégzi a választott szakot. Vagyis mi a felsőoktatás „kimenete”? A tanulási eredmények középpontba állításával megváltozik a tanulásról és tanításról alkotott általános felfogás és a rossz beidegződéseket is el kell felejtenünk.”

A-startup

…a tömegoktatás korában, amikor akár több száz fős hallgatói csoportokat kell egyszerre tanítani ugyanarra, az egyéni fejlődésre és az egyén mentorálására szánt idő, energia meglehetősen kicsiny, mondhatni elenyésző és így hatékonysága több mint kérdéses. Az azonban bizonyos, hogy ma már ez nem tartható – s tömegoktatás ide, tömegoktatás oda, alternatív utakat kell keresnünk. A felsőoktatási módszertan megújítása lehet ilyen, ami persze elsőként az oktatók részéről igényel energia befektetést. Ez nagyságrendekkel nehezebb, mint pusztán kiállni a hallgatóság elé és ledarálni az előadást.”

Az oktatási rektorhelyettes a fentieken túl részletesen beszél még a tanulási eredmények alapján történő képzéstervezésről és fejlesztésről, a tutorálásról, a hallgatókra háruló folyamatos munkáról, a mobilitási ablakokról, valamint azokról az újításokról, amelyeket a következő 5 évre vonatkozóan vizionál.

A riportot Újszászi Ilona készítette, s teljes szövege ITT érhető el!

karsai_krisztinaDr. Karsai Krisztina

Fotó: Bobkó Anna