II.1.1. A legfontosabb szabályok:

A pálya

A pétanque minden talajon játszható, kijelölt pálya nem feltétlenül kell hozzá, a szórakozáshoz elegendő egy sík földes, homokos, akár salakos terület az udvaron, a játszótéren, vagy parkban. A versenysportnak természetesen előírásai vannak a golyók méretére, tömegére, a versenytér kialakítására, a játék szabályaira vonatkozóan.  Hivatalos verseny folyamán a csapatok megszabott, körülhatárolt területen játszanak, melyet a rendező - vagy a bírói bizottság jelöl ki, illetve határoz meg, ebben az esetben a pálya mérete 3-4 m széles és 12-15 méter hosszú.

A golyók

A pétanque golyó fémből készül, átmérője legalább 70,5 milliméter és legfeljebb 80 milliméter. A golyók súlyának 650 - 800 gramm közöttinek kell lenniük.

Az élénk színűre festett célgolyó, az „Öcsi" (franciául cochonnet, vagyis kismalac), amelynek anyaga fa, vagy műanyag, átmérője 30 milliméter. A fémgolyókon a könnyebb megkülönböztetés érdekében rovátkák, azonosító kód és márkanév található bevésve.

Az amatőr golyók ára 3000 Ft/3 db alatt van, míg az azonosítóval ellátott, rozsdamentes versenygolyók 30 000 Ft/3 db felett is lehetnek, nagyobb sportáruházakban kaphatók. Országos és nemzetközi versenyeknél kötelező a versenygolyó használata. A fémgolyókat általában Öcsivel együtt árusítják. Találhatunk kényelmet szolgáló eszközöket is, mint golyófelszedő mágnes, öcsitároló, pontszámláló stb. A viták elkerülése érdekében ajánlott valamilyen távolságmérő eszközt használni, versenyeken pedig pártatlan versenybírót és pontozótáblát kell biztosítani.

(http://www.petanqueklub.eoldal.hu/cikkek/petanque-tortenete.html)

A játék

A játék úgy kezdődik, hogy sorshúzással eldöntik, ki dobja ki az Öcsit a kezdő csapatból legalább hat, de legfeljebb tíz méter távolságra. A cél, hogy a saját golyót minél közelebb kell juttatni a kidobott Öcsihez. Mindegy milyen módszerrel, lehet hajítani, gurítani vagy akár odavágni is. A lábaknak a körön belül kell elhelyezkedniük, anélkül, hogy a széléhez hozzáérnének. Nem hagyhatják el azt, amíg az eldobott golyó földet nem ér. Dobás közben a lábakat tilos felemelni. A tolókocsiban ülő játékosoknak, a tolókocsi minimum egyik kerekének a körön belül kell lennie.

Vannak különböző taktikák, valaki csak arra koncentrál, hogy minél közelebb juttassa el a golyóját az öcsihez, mások pedig az ellenfél golyóját célozzák meg, hogy azt kiütve lehessenek közelebb. Ez azonban vissza is üthet, mivel könnyen lehet, hogy a saját golyónk gellert kapva még messzebb repül. A gyakorlottak ki szokták figyelni még az ellenfélnek kedvezőtlen távolságot is, és oda próbálják hajítani az öcsit. Mindig a rosszabb helyzetben lévő csapat következik, feltéve, ha van még golyója. A csapat a kör végén annyi pontot kap, ahány golyóval beljebb tudott kerülni az öcsihez az ellenfél golyóihoz képest. 13 pont jelenti a győzelmet.  

(http://vakbarat.magyarnarancs.hu/sport/petanque_-_haho_ocsi-68843)

Csapat formációk

  • 3 játékos 3 játékossal szemben (triplettes- triplett)
  • 2 játékos 2 játékossal szemben (doublettes- duplett)
  • 1 játékos 1 játékossal szemben (tête-à-tête- egyéni)

Triplett felállásban minden játékos 2 golyóval, míg duplett és egyéni felállásban minden játékos 3 golyóval rendelkezik. Minden más felállás tilos!

 A játék az alábbi videón megnézhető:


A játék menete

  • A játékos a célgolyó (Öcsi) eldobása után eldobja az első golyóját törekedve arra, hogy az minél közelebb legyen a célgolyóhoz (érintheti és el is tolhatja).
  • Másik csapat játékosa szintén eldobja a golyót, közelítve vagy kiütve az előző játékos kidobott golyójához.
  • Abból a csapatból, akik nem vezetnek, addig játszanak, amíg át nem veszik a vezetést. Az a játékos, aki nem szerez pontot addig van soron amíg vissza nem szerzi a pontot. Ezt úgy érheti el, hogy azt a golyót, amit elvettek tőle megcélozza, azaz saját golyójával próbál helyére lépni.
  • Amikor az egyik csapatnak nincs több golyója, a másik csapat játssza a kezükben maradt golyókat.
  • Az összes kidobott golyó után számoljuk a pontokat. A győztes csapatnak annyi pont jár, ahány golyója közelebb van a célgolyóhoz.
  • Győztes csapatból valaki ismét kidobja az Öcsit, és folytatódik a játék addig, amíg az egyik csapat eléri a 13 pontot.

 

(http://www.wikihow.com/Play-Petanque)

 

Petanque verseny az alábbi videón megnézhető: