II.3. LÁBTOLL-LABDA

 

A lábtoll-labda a labdajátékok csoportjába tartozó, mozgalmas, látványos csapatsport, amelynek célja, hogy a speciális - tollból készült - labda úgy kerüljön át a háló fölött az ellenfél térfelére, hogy a rivális azt ne tudja visszaadni.

Ki gondolná, hogy ebből a játékból fejlődött ki a népszerű sportág, a tollaslabda? Pedig így történt, az első tollas labdát i.e. 1000 körül készítették Kínában. Néhány tyúktollat szúrtak fadarabba, cink- vagy ólom lemezkébe, s már kész is volt a játék eszköze. A kínaiak eleinte szinte kizárólag lábbal tollaslabdáztak. A labda minél tovább levegőben tartása volt a cél. A lábtollas a labdarúgással is hasonlóságot mutat, ezért feltételezhető az is, hogy a Tsu-tsu-ból fejlődött ki. Később a játék a katonai felkészítés céljait szolgálta. Az ügyesség fejlesztésének és a reakcióidő csökkentésének egyik eszköze volt.

Ezt a lábbal játszott tollaslabdázást és különböző változatait a mai napig is több millióan űzik, elsősorban a Távol-Keleten. Európa számára a lábtoll-labdázást Peter von Rüden német mérnök fedezte fel kínai utazásai során. Egy parkban különböző életkorú - közöttük 60-70 éves embereket látott játszani. A játék elbűvölte őt. Egy ajándékba kapott labda segítségével fellelkesítette barátait és ismerőseit. Azóta Peter von Rüden a lábtoll-labdázás elterjesztésének szenteli életét. 1991-ben megalakította az FFC Hagen-t, az első európai lábtoll-labda klubot. 

(http://www.utanpotlassport.hu/)

A Magyar lábtoll-labda szövetség honlapja az alábbi linken érhető el:

http://www.labtoll.hu/Default.aspx?ID=fooldal.htm