II.3.1. A legfontosabb szabályok:

A pálya

A versenypálya 11,88 méter hosszú és 6,10 méter széles. (A tollaslabda pálya lábtoll-labdázásra is használható) A vonalak a pálya részei, melyek négy centiméter szélesek. A középvonaltól mindkét irányban 2 méterre futnak a korlátozó vonalak, amelyeken belülről fejjel tilos átjuttatni a labdát a másik térfélre. Az alapvonal középpontjától mindkét oldalon 1-1 méterre felrajzolt rövid vonalak jelölik ki az adogató térfelet.

A háló 7 méter hosszú és 76 cm széles. Háló magassága férfiaknál 160 cm, nőknél 150 cm. Játék közben tilos megérinteni és átnyúlni a háló alatt illetve felett.

 

Csapatok

Egy versenycsapat 6 játékosból áll. Közülük egyidőben  hárman játszanak. A játék során a játékosok  bármikor cserélhetők.

A játékosok helyzete 

A csapatok játékosai háromszög alakban állnak fel. Két játékos a hálóhoz  közel egymástól 2 méter távolságra, egy játékos a hátsó térfélen ill. adogatásnál az adogató térfélen áll. A kötött sorrend csak az adogatásnak ill. az adogatás fogadásánál kötelező. Az adogatás elrúgásának pillanatában minden játékos helyet változtathat.

Labdaérintés 

Egy csapat mielőtt a labdát az ellenfél térfelére juttatja, a saját térfelén maximum négyszer érintheti. A negyedik érintésnek a másik térfélre való átjuttatásra kell irányulnia. A négy érintésen belül egy játékos egymás után kétszer érintheti, rúghatja a labdát. A labdát játék közben tilos kézzel vagy karral érinteni. Minden más testrész használata megengedett. A páros játékban szintén négy érintés engedélyezett, az egyéniben csak kettő.

A mérkőzések számolása 

Mérkőzések két nyert játszmáig tartanak. A játszmák 21 pontosak. Minden labdamenet ponttal fejeződik be. Ha az adogató csapat (játékos) hibázik, a pont a fogadóé és át kell adnia az adogatás jogát is a másik csapatnak (játékosnak). A játszmát két pont különbséggel kell megnyerni. 20-20-tól váltott adogatással kell elérni a két pont különbséget.

(http://www.labtoll.hu/)

A lábtoll labdáról oktatófilm az alábbi videón nézhető meg:

Videó a játékról: