II.4.1. A legfontosabb szabályok:

A pálya

A pálya mérete és a szabályok a rendelkezésre álló feltételekkel alakítható, határozható meg. Célszerű 6 m x 12 m méretezéssel kijelölni, de akár a röplabda pálya területén is játszani. A pálya közepén 1 m magasságban feszítsünk ki hálót. A pálya oldalvonalaival párhuzamosan az alapvonal középpontján meghúzott vonallal a térfelet osszuk két egyenlő részre.

Játék menete

  • A játék adogatással kezdődik. Az adogató játékos a labdát a saját térfele jobb oldali mezőjében a földre ejti, majd azt a fogadó játékos jobb térfelére rúgja át. Az adogatás mindig átlósan történik. A netszes (hálót érő szervák) érvényesek, a játék folytatódok, nincs szervaismétlés. A szervát lehet levegőből is fogadni, habár a pattanás megengedett.
  • A vonal a pálya része, ha arra esik a labda, megy tovább a játék.
  • A fogadó oldalon egyszer érhet földet a labda, utána lehet lábbal, fejjel, mellel, térddel vagy combbal visszaadni az ellentérfélre. Egy játékos egyszer érintheti a labdát.
  • A labdaérintések számát meg kell előre határozni, mert páros (2 érintés), illetve csapatjátékban (3-4 érintés) engedélyezett a többszöri érintés.
  • A játék két nyert szettig tart. Egy-egy játszmában 11 pontot kell elérni, kettő pont különbséggel.

Egyéni

Pálya mérete: teniszpálya adogatóudvara (8,2 × 12,8 m). Megengedett pattanások száma: 1. Megengedett érintések száma: 2. Szerválás: balról balra (páratlan saját pont esetén), illetve jobbról jobbra (páros saját pont esetén). Nincs cserelehetőség.

Egyéni játék az alábbi videón nézhető meg:

 

Páros

Pálya mérete: teniszpálya adogatóudvara (8,2 × 12,8 m). Megengedett pattanások száma: 1. Megengedett érintések száma: 3. Szerválás: balról balra (páratlan saját pont esetén), illetve jobbról jobbra (páros saját pont esetén). 3 főt lehet nevezni, van egy cserejátékos.

Páros játék az alábbi videón nézhető meg:

 

Hármas

Pálya mérete: a teniszpálya adogatóudvarától még 2,6 méterrel hosszabb (8,2 × 18 m). Megengedett pattanások száma: 1. Megengedett érintések száma: 3. Szerválás: nincs kötött szerva, tehát bárki bárhonnan és bárhova szerválhat, a lényeg, hogy az ellenfél adogatóudvarába essen a labda. 5 főt lehet nevezni, van két cserejátékos.

(http://sportaglexikon.hu/sportagak/labtenisz/)

Hármas játék az alábbi videón nézhető meg: