2010-ben Pécs Európa kulturális fővárosa!

2010. január 10-től Pécs Európa kulturális fővárosa! Igazság szerint Pécs a háromból az egyik kulturális főváros, ugyanis 2010-ben a németországi Essen és Isztambul is dicsekedhet ezzel a címmel. (A képre kattintva megnyílik a pécsi programsorozat honlapja!)

pecs

Az Európa kulturális fővárosa címet az Európai Unió ítéli oda egy évre. Ez alatt az idő alatt az adott város lehetőséget kap kulturális életének és kulturális fejlődésének bemutatására. Jó alkalom ez arra az adott városok számára, hogy megismerje őket Európa, fejlesszék és megújítsák kulturális életüket.

Az Európa kulturális városa programot 1985-ben indította útjára az Európai Unió Tanácsa Melina Mercouri görög kulturális miniszter javaslatára. 1999-ben átkeresztelték  a programot az Európa kulturális fővárosa névre, s ezt a címet az írországi Cork városa viselhette először.  A 2005 és 2019 közötti időszakra új kiválasztási módszert vezettek be: ez alatt az idő alatt minden tagországnak lehetősége lesz arra, hogy egyik városa megkapja a címet. 2007-től kezdve évente két uniós város osztozik a címen, de a Tanács évente még egy nem EU-tag városnak is odaítélheti. Ezen elvek alapján 2006. március 11-én a törökországi Isztambult, a magyarországi Pécset és a németországi Essent választották Európa kulturális fővárosának 2010-re. Régiónkból mi vagyuk a második ország, aki kulturális fővárost adhatott. Előttünk 2007-ben a romániai Nagyszeben nyerte el a címet.

Pécs pályázatában a következőket igérte: “Pécs ha Európa Kulturális Fővárosa lesz, képviselni szeretné a magyar kultúrát és befogadni Európa, a világ kultúrájának végtelenül sokféle árnyalatát. Fel szeretné mutatni egy európai határvidék kultúráját és egyben a kultúra határtalanságát is.”  A pályázatban Szeged mint Pécs kiemelt partnervárosa szerepel.

Olvass utána:

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.