2022. szeptember 30. A népmese napja

2022. szeptember 29-én rendeztük iskolánkban a népmese napját, melyhez idén is számos esemény kapcsolódott a könyvtárban és újdonságképpen az iskola területén is. 

A könyvtár eseményeit ebben az évben ismét sok gyermek látogatta.
Nincs elérhető leírás.

A könyvtárban levő programok fél 8-tól népmesevetítéssel kezdődtek. Az olvasóterem szokás szerint meseszobává alakult, iskolánk könyvtárostanárai minden szünetben várták a népmeséket kedvelő gyerekeket, akiknek lehetőségük volt a Magyar népmesék című rajzfilmsorozat epizódjaiból néhányat megnézni. Akinek kedve volt, mesenézés közben az egyik olvasótermi asztalnál cicabábot készíthetett.Nincs elérhető leírás. Hogy miért pont cicabábot? Azért, mert ebben az évben A macskacicó című meséhez készültek illusztrációk, melyeknek idén nem csak az iskolai könyvtár ad helyet, hanem az épület különböző pontjain is megtekinthetők.

 

 

A könyvtár egész területén népmesehősök rejtőztek el, őket lehetett megkeresni és megpróbálni megválaszolni a mellettük  levő, népmesékhez kapcsolódó kérdéseket is.

Nincs elérhető leírás.Nincs elérhető leírás.Nincs elérhető leírás.

 

 

 

 

 

Újdonságként a könyvtár előterében és a kölcsönzőteremben népmesei próbák várták a gyerekeket és a vállalkozó kedvű tanárokat, hogy kiderüljön, ők képesek-e megoldani a népmesék szereplőire váró feladatokat: megpróbálhatták legyőzni a sárkányt; kifogni az aranyhalat; kipróbálhatták, hogy végig tudnak-e menni az ösvényen anélkül, hogy letérnének róla; segíthettek az elkeveredett pároknak megtalálni egymást; megpróbálhatták időre szétválogatni az összekeveredett babot és lencsét; összeforraszthatták a széttört korsót; megfejthették a találós kérdést, hogy túljussanak az utolsó próbán is. A feladatok teljesítésével a résztvevők néhány pillanatrNincs elérhető leírás.a mindannyian valódi mesehősökké válhattak. Nincs elérhető leírás.Nincs elérhető leírás.

 

Nagyon sokan többször is végigjárták a próbákat, annak pedig külön örülünk, hogy tanáraink, hallgatóink között is köszönthetünk újdonsült mesehősöket!

De nem csak a könyvtárban zajlottak az események. A folyosókon az 1.d és a 7.d osztályos tanulók, valamint a délutáni grafika-festészet szakkör és több napközis csoport tanulóinak munkáiból készült meseillusztrációs kiállításban gyönyörködhettek az érdeklődők. Nincs elérhető leírás.
Idén először nem csak könyvtári programokkal készültünk erre a napra. A népzenével, mint a népmeséhez szorosan illeszkedő műfajjal, a zeneművészeti tanszak tanárai és diákjai is bekapcsolódtak a nap eseményeibe: minikoncerteket adtak 3 szünetben, az iskola 3 különböző pontján. Az ének tagozatos osztályok népdalénekléséhez bekapcsolódhattak az arra járók, hiszen a hallott népdalokat a különböző évfolyamok osztályainak már korábban megtanították tanáraik.  A furulya tanszak színvonalas előadása után egy Bartók zongoramű is elhangzott, ami nem mindennapi élményt okozott, hiszen eddig egyszer sem szólt még furulya és zongora a folyosókon. Az előadás nagyon sokakat vonzott.
A Sulirádió adása szintén igazodott a nap tematikájához, a rádióból a tanulók ízlésének megfelelő népdalfeldolgozások szóltak.

A délelőtt folyamáNincs elérhető leírás.n – már hagyományos módon – 7-8. évfolyamos gyerekek mesét mondtak az alsó tagozatosoknak. A mesélők előre megbeszélt órán látogatták meg a választott osztályt, ahol röviden meséltek Benedek Elekről és a Népmese napjáról, majd felolvasták a kicsiknek a magukkal hozott mesét.
Az érdeklődő felső tagozatos diákok a népmese napján egy játékot találtak a CooSpace felületén, amely egy népmeséhez vezette őket. A népmese elolvasása után a könyvtárban egy – a meséhez kapcsolódó – kvíz várta a tanulókat.
Ezen a napon senki sem maradt népmese nélkül. Nincs elérhető leírás.

Az esemény a Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata 2022. évi Ifjúsági támogatási keret pályázat során elnyert összegből valósulhatott meg.

 

Teleki Blanka, a magyar nőnevelés úttörője – „A szó elszáll, az írás megmarad” 2022.

Két év kihagyást követően, idén 18. alkalommal rendezte meg iskolai könyvtárunk „A szó elszáll, az írás megmarad” városi könyv- és könyvtárhasználati vetélkedőjét 5-6. osztályos csapatok számára.

Az idei témánk a magyar nőnevelés úttörője, Teleki Blanka halálának 160. évfordulójához kapcsolódott.

A verseny 2022.05.24-én került megrendezésre könyvtárunk olvasótermében 6 csapat részvételével.

 

A versenyen helyezést elért csapatok:
I. Rókusi Általános Iskola csapata
II. Arany János Általános Iskola csapata („A magyar nyelv őrzői”)
III. Gregor József Általános Iskola 6. osztályos csapata
III. SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskola 6. osztályos csapata

Minden résztvevő csapatnak gratulálunk, reméljük, jól érezték magukat nálunk!
Találkozzunk jövőre is!

Miért is fontos március 21-e? Mit ünneplünk ezen a napon?

Március 21-én van Az erdők nemzetközi napja, melyről könyvtárunkban is megemlékeztünk.

Az erdők nemzetközi napjáról 2013 óta emlékezünk meg a csillagászati tavasz kezdetén, vagyis a tavaszi napéjegyenlőség napján.

Az erdő és az általa biztosított számtalan „szolgáltatás” révén az egyik legfontosabb természeti erőforrás. Ilyen szolgáltatás például az oxigéntermelés és a szén-dioxid megkötés.

Az erdő több, mint a benne található fáknak és növényeknek az összessége.

Hogyan védheted TE az erdőket?

A könyvtárunkba látogató gyerekeket arra kértük meg, hogy írjanak olyan dolgokat, melyekkel védhetik az erőket és környezetüket. A kreatív program arra irányult, hogy egy levéltelen fát lombosítsanak ki az ötleteikkel. A gyerekek kis levelekre írták fel a gondolataikat, majd felragasztották a fára, így folyamatosan zöldült és lombosodott a fa a könyvtárban. A végeredmény magáért beszél! ♥

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egy pár gondolat a levelekről:

 • Ültess fát!
 • Ne szemetelj!
 • Ne vágd ki a fákat!
 • Újrahasznosítás
 • Ne bántsd az állatokat!
 • Ne pazarold a vizet!

Továbbá a gyerekek figyelmét a környezetszennyezésre, a veszélyeztetett állatokra és az esőerdők fontosságára egy plakát hívta fel. A plakát azért készült, hogy a gyerekek szembesüljenek a környezetünkben zajló káros folyamatokkal.

Valamint a szünetekben egy prezentációt láthattak a gyerekek a Magyarországon található védett növény- és állatfajokról.

Készítette: Benkő Réka

Kosztolányi Dezső: Akarsz-e játszani? – feladatok irodalom órára

Olvasd el a verset (tankönyv 48. oldal), majd válaszolj a kérdésekre a füzetedben!

 1. Mi az első benyomásod (impressziód) a versről?
 2. Mi a véleményed a vers címadásával kapcsolatban? Hogyan függ össze a vers tartalmával?
 3. Gyűjtsd ki a versből a „játszik” ige minél több jelentését!
 4. A beszélő szándéka szerint milyen mondatokból áll a költemény?
 5. Ki lehet a vers megszólítottja?
 6. Milyen szerepjátékokat idéz a költemény első kérdő mondata? Sorold fel ezeket! Szerepjátékok:
 7. Hogyan változik meg a vers hangulata, témája a második kérdéstől?
 8. Melyek azok a kifejezések, amelyek komoly hangvételűvé teszik a verset? Sorold fel ezeket!
 9. Mi a játék célja a költemény szerint? Fogalmazd meg gondolataidat 2-3 mondatban!

Népmese napja 2021. szeptember 30.

Szeptember utolsó hete idén is a népmesékről szólt az iskolai könyvtárban, ebben az évben is bővelkedtünk a programokban.

Hagyományainkhoz híven meglátogattak bennünket az első osztályosok, akik most először jártak nálunk. Rövid ismerkedés és a népmesékről való beszélgetés után papírszínházas mesét kaptak tőlünk a képzeletbeli tarisznyájukba.

 

 

 

A rajzos kollégák és kis tanítványaik segítségével idén is kiszínesedtek a vitrines szekrényeink, gyönyörű képeket hoztak nekünk a népmesés kiállításra! A Virágos bolond  és A nyúlpásztor című népmese illusztrációit egész októberben megtekinthetik nálunk a hozzánk betérők.

 

A Népmese napján, vagyis szeptember 30-án több programmal vártuk látogatóinkat. A mindig nagy sikert arató népmesevetítés a szünetekben most is zajlott, ehhez az olvasótermet moziteremmé alakítottuk. Idén is válogattunk népmesés köteteinkből, most a különböző népek meséi kaptak nagyobb hangsúlyt.

A szokásokhoz híven 7-8. osztályos tanulóink reggel 1-1 népmesét olvastak az alsós gyerekeknek. A program végén a nagyok boldogan mesélték, hogy kicsik milyen kedvesen fogadták őket és mennyire örültek a meglepetés-mesének.

Két újdonsággal készültünk ebben az évben Benedek Elek születésének 162. évfordulójára.
Az egyik egy különleges gyűjtemény bemutatása volt: tanárainkat kértük, írják meg nekünk kedvenc népmeséik címét, mi pedig kiállítást készítettünk belőle.
A másik újdonság egy népmesés ötpróba volt. Ennek során a vállalkozó kedvű mesehősök – átjutva a Sűrű, sötét erdőn, segítve a bajbajutottakon, megmászva az Üveghegyet és megszelídítve a Falánk Farkast   – eljuthattak a Gyógyfüves Boszorkányhoz, hogy egy utolsó próbát kiállva megszerezhessék a gyógyírt a király bajára és elnyerjék a fele királyságot.

Délután a grafika szakkör csoportja vendégeskedett nálunk. Prekajac Petra tanár néni saját készítésű bábjaival, saját maga írt keretbe foglalt népmesét játszott el a gyerekeknek, akik felejthetetlen előadást láttak, furulyázással (Labádi Zsófia, 5. d osztályos tanuló), gitározással (Hegyközi Tamás tanár úr), dobolással (Bubla Bence tanító bácsi) és énekléssel kísérve. A vidám mese után a könyvtárban folytatták a rendhagyó grafika-foglalkozást, amely természetesen a népmesékhez kapcsolódott: népi motívumokkal díszített könyvjelzőket készítettek.

Eseménydús volt a hét, reméljük, mindenki jól érezte magát, aki részt vett programjainkon! Jövő szeptemberben újra Népmese nap!

Viki néni, Petra néni, Juszti néni

Erich Kästner: Emil és a detektívek – Feladatok a regény feldolgozásához

Erich Kästner: Emil és a detektívek

Feladatok a regény feldolgozásához

 

 1. Mikor és hol játszódik a regény?
 1. Csoportosítsd a szereplőket!
 1. Miért nem kért segítséget a felnőttektől Emil?
 1. A lóvasút
 2. a) Nézd meg egy szótárban a szó jelentését, és másold le!
 3. b) Rajzold le, vagy keress egy képet és ragaszd be!
 1. Állítsd “bíróság” elé Petzoldot (nem ő a rabló!)!

Érvek a bűnössége mellett:

Érvek az ártatlansága mellett:

 1. Hogyan tudta Emil bebizonyítani az igazát?
 1. Írj levelet a keménykalapos nevében a cellából!

E/1. személyben írj, térj ki a gyereksereg viselkedésére, a menekülési kísérletedre, arra, hogyan buktál le, hogyan viszonyulsz ezután a gyerekekhez!

A levél részei:
Megszólítás
Maga a levél
Elköszönés
Dátum
Aláírás

 1. Hogyan került bele Erich Kästneris a regénybe?
 1. Írj táviratot Emil édesanyjának!

(Kérj a postán egy távirati űrlapot, töltsd ki, és fogalmazd meg a szöveget, majd ragaszd be az olvasónaplóba! )

 1. Rajzold le a regény egy jelenetét, és írj hozzá egy rövid idézetet!

A Föld Napja – április 22.

 

Története

A Föld Napja  A kép forrása: krudy-siofok

Az ötletet John McConnell vetette fel 1969-ben egy UNESCO konferencián, San Franciscóban.

A Föld napját első ízben 1970. március 21-én tartották, ami az északi féltekén a tavasz első napja.

Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató 1970. április 22-én mozgalmat indított a Föld védelmében, és megalapította az Earth Day Network-ot (=Föld Napja Hálózat). Azóta az alternatív energiaforrások kutatója és szakértője lett. Már mozgalmának megindításakor több mint 25 millió amerikai állt mögé, ma pedig szinte az egész Földre kiterjed az általa kezdeményezett mozgalom.  Ezernél több szervezet vesz részt benne.

1989-ben Kaliforniában a Föld Napja Nemzetközi Hírközpont megalakulása a következő jelentős esemény, ettől kezdve havonta küldtek hírlevelet a világ minden országába, hogy sokféle akcióval ünnepeljék április 22-én a Föld napját az egész világon. Magyarország  1990-ben csatlakozott a kezdeményezéshez.

„Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” 

Mit tehetsz TE?

Faültetés A kép forrása: Főkert

Sokat. Építs közösséget, zöldítsd környezetedet, ültess fát, termelj haszonnövényeket, komposztálj, éheztesd a kukát, szigetelj, közlekedj közösen, ne vásárolj csomagoltat, élj műanyagok nélkül, válts környezetbarát szerekre, félkész, kész helyett egyél friss hazait, egyél kevesebb állatit… ajándék a környezetnek, egészségednek. Minden héten.

A Föld napja mára a legnagyobb önszerveződő környezeti megmozdulássá vált Magyarországon.
Cselekvő ünnep, amely mindnyájunk jövőjéről szól. Kb. 9 évünk maradt a cselekvésre.

Cselekedj Te is! A szemétszedés, a szelektív gyűjtés már nem elég…

 

A Google ezzel a kis videóval  hívja fel a figyelmet a Föld Napjára !

A Föld Napja  A kép forrása: Általánossuli

https://www.youtube.com/watch?v=hAxqygRdM4g 

 

 

 

 

                                                Készítette: Prekajac Petra 

Tanáraink kedvencei

Tanáraink kedvence könyvajánló sorozat 3. rész

Kedves Gyerekek!

Elérkeztünk a Tanáraink kedvencei könyvajánló sorozatuk utolsó részéhez, amelyben ez alkalommal a 13+ éves korosztály számára szeretnénk olvasmányokat ajánlani. Bízunk benne, hogy sorozatunk elérte a célját és valamennyien találtatok kedvetekre való olvasmányt a felsoroltak között.

 

Bekesné Juszti néni kedvence:

M. Montgomery: Anne sorozat 

1. rész: Anne otthonra talál

Ajánlott életkor: 13+

”Avonlea ​kanadai falucska népe felbolydul: vajon mi indíthatta a besavanyodott agglegényt, Matthew Cuthbertet, no meg kardos nővérét, a háztartását parancsnoki szigorral vezető Marillát, hogy árva gyereket fogadjanak tanyájukra? Bizony, a szorgalmas, puritán testvérpár fölött eljárt az idő – segítségre van szükségük, és ki lenne erre alkalmasabb, mint holmi apátlan-anyátlan legényke, aki örül, ha fedelet kap a feje fölé? Mekkora aztán Matt meglepetése, amikor a várt legényke helyett egy pulykatojásképű, vörös hajú leányzó várja szerény bőröndjén üldögélve, hogy örökbefogadója megjelenjen… Matthew legszívesebben azonnal visszaküldené, Marillától sem várhat sokat a jövevény, aki, mint kiderül, az Anne névre hallgat. Vissza is penderítenék menten, ha a különlegesen fejlett szókinccsel rendelkező, jég hátán is megélő kis árva lány, akit jócskán cibált már az élet, és alapos ismereteket szerzett a felnőttek világáról, ki nem vágná magát a kutyaszorítóból, és lány létére nélkülözhetetlenné nem tenné magát a derék idősödő testvérpár életében… Persze az út a kölcsönös megértéshez, mi több: a szeretethez ugyancsak rögös, de a talpraesett kislány sikerrel végigjárja: segíti ebben élénk képzelete, és az, hogy a világot szépnek és megjavíthatónak látja.”

Beke Feri bácsi kedvence:

Rejtő Jenő: Piszkos Fred, a kapitány

Ajánlott életkor: 13+

”A tengerésztiszti egyenruháját ócska, koszos rongyokra cserélő kapitány, Piszkos Fred nevét nálunk már az általános iskolások is ismerik. Mint ahogy azt is tudják, hogy “neki van a világon a legtöbb esze” (Fülig Jimmy szíves szóbeli közlése), ezért aztán cseppet sem meglepő, hogy ebben a – gyakori idézettsége miatt – mára kvázi klasszikussá vált regényben ő mozgatja a szálakat a háttérből, s leginkább neki, no meg Fülig Jimmy tanácsainak köszönhető, hogy a szingapúri alvilágot inkognitóban felfedezni kívánó St. Antonio főherceg túléli ezt a veszélyes kirándulást. Igaz, közben megverik, eladják, halálra ítélik és megnősítik (ebben a sorrendben), de végül sikerül viszonylag ép bőrrel szabadulnia, és elindulhat hazafelé, hogy megtudja, mennyire állt/ült helyt a Boldogság Szigetek trónján botcsinálta dublőre, Fülig Jimmy, a szabadfogású hejesírás világbajnoka.”

https://mek.oszk.hu/01000/01064/01064.htm

https://mek.oszk.hu/02900/02953/mp3/

 

 

Cs. Bogyó Kati néni kedvence:

Kertész Erzsébet: Vilma doktorasszony

Ajánlott életkor: 13+

”A ​zürichi Phönix Panzióba 1872 szeptemberében új lakó költözött. Fiatal, rövid hajú, szőke lány, svédnek vagy németnek gondolták a panzióbeliek. Amikor elfogódottan bemutatkozott, furcsa neve is gondolkodóba ejtette lakótársnőit. „Fau Gräfin Vilma Hugonnai aus Ungarn” –­ a bőröndjén felejtett névjegy elárulta, hogy a fiatal teremtés magyar, és nem is lány, hanem asszony. Ettől fogva Hugonnai Vilma ugyanolyan diáklány, mint a többi. Csak a kitartása, az akaratereje szokatlan. Tanulni akar, orvosi diplomát szerezni mindenáron, aztán hazájába visszatérve betegeket gyógyítani, mint férfi kollégái. Hosszú, keserves évek, évtizedek küzdelme, nélkülözés, megaláztatás az osztályrésze. A férfitársadalom a kiváltságait félti tőle. A svájci diploma nem elég, itthon még ahhoz is vizsgát kell tennie, hogy bábaasszonyként praktizálhasson. „Rettenetesek ezek az emancipált nők! –­ háborog a kultuszminiszter. ­ Fel akarják forgatni a világot! Hiába, nem teremthetünk precedenst. Eddig is megvolt a világ orvosnők nélkül, ezután is meglesz!”

 

Gyuris Edit néni kedvencei:

G. Szabó Judit: Megérjük a pénzünket!

Ajánlott életkor: 13+

”Mit tetszik csinálni, ha egy lovat talál a fürdőkádban? – Ez a kedvenc kérdése Anikónak. Ő a hősnője és naplószerű lejegyzője G. Szabó Judit vidám regényének, amely egy nagy család (három lánygyerek, a szülők s egy nagymama) eseménydús életét tárja fel. Ebben a családban mindig történik valami, és mindig lehet nevetni rajta, még ha olykor nem is minden könnyű és nevetséges. Ha a Pöttyös sorozat olvasói egynémely szereplőre ráismernek, az nem a véletlen műve.”

 

 

 

 

 

 

Petrovácz István: 13 fő, egy kutya és egy igazgató

Ajánlott életkor: 13+

”Tucatnyi vidéki iskolás, megunva a nyári úttörőtáborok egyhangúságát, külön tábort szervez magának a hegyekben, s vezetőjüknek egy kiskatonát kérnek ki a honvédségtől. A fiúknál alig néhány évvel idősebb Gyalog honvéd, ez a nyiszlettsége, sedresége ellenére is imádandóan szimpatikus örömkatona megpróbálja a fiúkkal elsajátíttatni mindazt, amit a „Seregben” tudni kellene, de amit eddig még ő sem tanult meg tökéletesen. Ebből aztán számtalan, humorosabbnál humorosabb alaphelyzet adódik. A végig fordulatos, vidám történet a mai tizenéveseknek betekintést enged a honvédség életébe is.”

Ez sajnos nincs meg nekünk a könyvtárban L

 

 

 

 

Tóth Orsi néni kedvence:

Sue Townsend: A 13 és 3/4 éves Adrian Mole titkos naplója

Ajánlott életkor: 13+

Adrian Mole 13 és 3/4 éves. A Vaslady és Erzsébet királynő Angliájában él – megérthetjük, nem könnyű a dolga egy fiúnak egy nők vezette országban. Szenvedéseiről – és Pandoraval (egy újabb nő, akarom mondani lány) való kapcsolatáról naplót vezet. Ez a könyv naplójának hű másolata. Hogy nézzünk bele? Na jó, lássuk talán ezt, így kezdődik a napló: 1982. Január 1. Péntek Újévi elhatározásaim: 1. Hű leszek Pandorához. 2. Éjszakára beviszem a biciklit. 3.Nem olvasok fércműveket. 4. Keményen tanulok a vizsgákra, és kitűnőket szerzek. 5. Igyekszem kedvesebb lenni a kutyához. 6. Lélekben megpróbálom megbocsátani Barry Kent bűneit.  7. Használat után kimosom a fürdőkádat. 8. Nem idegeskedem a farkam méretei miatt. 9. Minden este végigcsinálom a gerincnyújtó gyakorlatokat, kihagyás nélkül. 10. Mindennap megtanulok és használok egy új szót. A könyvből megtudhatjuk, hogy sikerül betartania fogadalmait.

 

 

Nagy Viki néni kedvence:

Lois Lowry: Az emlékek őre

Ajánlott életkor: 13+

A 12 éves Jonas olyan világban él, melyben nincs igazságtalanság, éhezés, erőszak, nincsenek kábítószerek, a családok életében is teljes a harmónia. Ezt a tökéletesnek tűnő világot a bölcsek tanácsa vezeti. Ők azok is, akik a tizenkettedik évüket betöltött fiúk és lányok egész életre szóló pályáját kijelölik egy évente megrendezett ceremónián. Történetünk hősét valami egészen egyedi feladatra tartják alkalmasnak. Miközben egy különös öregember felkészíti őt hivatása betöltésére, Jonas előtt feltárul, milyen titkok lapulnak az őt körülvevő világ békéje mögött. A fiú vakmerő tettre szánja el magát…

Az ifjúsági regény sajátos hangulata, cselekményének feszültsége a gyermek és felnőtt olvasót egyaránt fogva tartja. Az emlékek őre kivételes lehetőséget kínál a továbbgondolásra, arra, hogy szülők és gyerekek, tanárok és tanítványok elbeszélgessenek az élet nagy kérdéseiről.

 

 

A borítók és a leírások forrása: moly.hu, pagony.hu

Készítette: Berta Vanessza

Tanáraink kedvencei

Tanáraink kedvencei könyvajánló sorozat 2. rész

Kedves Gyerekek!

Folytatódik a Tanáraink kedvencei könyvajánló sorozat, ez alkalommal a 11-12 éves korosztály számára készítettünk válogatást a könyvekből. A Magyar Elektronikus Könyvtár és a Digitális Irodalmi Akadémia archívuma ezúttal is segítségünkre van, ugyanis a linkre kattintva érhetitek el az adott könyv digitális vagy hangos könyv változatát, amennyiben erre van lehetőség. Továbbra is figyeljétek a könyvtár blogját, ugyanis a sorozat befejező része még hátra van.

Lovai Robi bácsi és Rózsa Laci bácsi kedvence:

Gárdonyi Géza: Egri csillagok

Ajánlott életkor: 11+

„Jó tulajdonsága az a szomorúságnak, hogy el is altatja az embert, meg is vigasztalja mindenféle kedvező álommal.”

”A ​mű tárgya történeti eseményekhez kötődik, Buda elfoglalása és a török 1552. évi hadjáratának kiemelkedő fontosságú eseménye, az egri vár ostroma szolgál fő témájául.

A mű lapjain kibontakozik a három részre szakadt Magyarország állapota: a mohácsi csata után a törökök 1541-ben elfoglalják Budát, az ország középső része török fennhatóság alatt áll. A törökök hatalmuk megerősítését és területük kiterjesztését megcélozva 1552 nyarán újabb hadjáratot indítanak a még el nem foglalt magyar területek ellen, majd több nagyobb végvár birtokbavétele után három seregük Szolnok alatt egyesült erővel indul a végvár ellen.

Az egri diadalnak óriási fontosságot tulajdonított a korabeli Európa, a XVI. században ez volt az első alkalom, hogy sikeresen megvédtek egy magyar végvárat a védők, mely kiemelkedő stratégiai fontosságú helyen állt, hiszen az egész Felvidék előretolt védőbástyája volt s több falu is a védelme alá tartozott.”

https://mek.oszk.hu/11300/11341/html/

https://mek.oszk.hu/09100/09129/mp3/

 

Bekesné Juszti néni kedvence:

Gerard Durrell: Családom és egyéb állatfajták

Ajánlott életkor: 11+

„Azt mondják, hogy ha az ember megöregszik, mint én, lelassul a teste. Én ezt nem hiszem. Szerintem ez tévedés. Van egy elméletem, hogy nem mi lassulunk le, hanem az élet lassul le számunkra. Érti? Minden úgy elbágyad, és annyival több dolgot lehet észrevenni, ha a dolgok lassan mozognak. Mi mindent lát az ember! Micsoda különleges dolgok történnek az ember körül, amiket azelőtt nem is sejtett. Igazán élvezetes kaland, nagyon élvezetes!”

”Mit lehet tenni, ha Angliában mindig esik az eső, köd van, mindenki náthás, és Margo pattanásai nemhogy elmúlnának, hanem egyre sokasodnak?… A megoldás: át kell költözni melegebb ég alá, pontosabban a görög szigetvilág paradicsomi fészkébe: Korfura. A nem is kissé excentrikus Durrell család tagjai – a gondterhelt konyhaművész mama, és gyermekei: a kiterjedt baráti körrel rendelkező és rosszkedvű író, Larry: a fegyvergyűjtő és -szakértő Leslie: a szerelmes hajlandóságú Margo, végül pedig – de nem utoljára! – minden rendű és rangú élőlény szenvedélyes barátja: Gerry – mind megtalálják a hajlamaiknak legjobban megfelelő éghajlatot és elfoglaltságot ezen a gyönyörű szigeten, ahol csodával határos módon mindig sikerül emberi és nem emberi állatseregletüket újabb, egyre érdekesebb példányokkal gyarapítani…”

Árvainé Libor Ildikó néni kedvence:

Szabó Magda: Születésnap

Ajánlott életkor: 12+

„Rengeteg jóindulat van az emberekben, segíteni vágyás, s ha valami rendkívüli esemény történik, rögtön felszínre tör. Az emberek jók.”

”Mennyi mindent vár Illés Bori attól a májusi vasárnaptól, amelyen betölti tizennegyedik évét! Úgy érzi, ez a nap határkő lesz életében, ettől a naptól fogva nagylánynak tekintheti magát, s nagylánynak tekintik a felnőttek is. De a várva várt tizennegyedik születésnap csak csalódást, keserűséget tartogat Bori számára. Az igazi születésnap, amely véget vet a gyermekkornak, nem esik egybe a naptár szerinti születésnappal. Váratlanul érkezik a kislány életébe az első komoly próbatétel, amely eldönti: nagylány-e már Illés Bori, kiérdemli-e a felnőttek bizalmát. Szabó Magda kitűnő regénye az igazi születésnap történetét meséli el a fiatal lányolvasóknak.”

https://reader.dia.hu/document/Szabo_Magda-Szuletesnap-931

 

 

 

Zalai Edina néni kedvence:

Fekete István: Téli berek

Ajánlott életkor: 12+

„Az igazi boldogság néma, mint a harmatcsepp közepe, mint a titkos vágy, melyet nem kiált el senki.”

”Fekete István Tüskevárának olvasói bizonyára emlékeznek még Tutajos és Bütyök – becsületes nevükön Ladó Gyula Lajos és Pondoray Béla hetedik osztályos tanulók – vakációjának történetére. István bácsi, az állami gazdaság agronómusa szeretné szívóssá edzeni elkényeztetett unokaöccsét, ezért Matula Gergelyt bízza meg a fiúk nevelésével. A berekbeli élet lefarag minden nagyzolást és nyegleséget a két pesti kamaszról, és Tutajos, elbúcsúzva a nyártól, Matula véleménye szerint is „felsőbb osztályba léphet”. Ez a felsőbb osztály a „téli berek”, amely teljes szépségében tárul fel Matula két védence előtt. A szabadjára engedett fiúk önként vállalt fegyelemmel kerülik ki a vadász-halász élet buktatóit, s mire véget ér a vakáció, Matula két egész ember, két komoly fiatal férfi kezét szorítja meg búcsúzóul.”

 

Nagy Viki néni kedvence:

Jean Webster: Nyakigláb Apó

Ajánlott életkor: 12+

„Rájöttem az igazi boldogság titkára, Apókám, és ez az: hogy az ember a jelenben éljen. Ne bánkódjék a múlton, ne építsen túlságosan a jövőre, de élvezze és használja ki a jelent a legfokozottabb mértékben.”

”A Hosszúlábú apu című sikeres TV-sorozat regényváltozata.

Ez a szellemesen megírt könyv egy árvaházban felnőtt lány életét és szerelmét mutatja be. Hogyan ismerkedik az árvaházon kívüli világgal, milyen baklövéseket követ el a valódi életben, és hogyan tud beilleszkedni. Egy ismeretlen jótevő segíti sorsa alakulását, akinek Judy csak árnyképét ismeri – azért hívja „nyakigláb apó”-nak. Neki ír beszámolókat az iskolai életről, társairól, szerelméről. Vajon ki ez az ismeretlen?

A titokzatos és humorral átszőtt regény biztosan kedvelt olvasmánya lesz a „könyvfalóknak”.”

https://mek.oszk.hu/02000/02039/html/

 

 

Karaba Gyuri bácsi kedvence:

Karl May: Winnetou

Ajánlott életkor: 12+

„Van egy láthatatlan bíró, akit magunkban hordozunk, és akit nem lehet hazugságokkal megtéveszteni. Néma, és mégis beszél, éjjel-nappal szüntelenül halljuk, amint ítélkezik fölöttünk.”

”A hajdanában világszerte divatos német kalandregényírónak legismertebb és legjobb könyvét tartjátok kezetekben. Hősének a legeszményibb indiánnak neve – Winnetou – immár fogalommá lett, akárcsak e könyv sápadtarcú hőseinek neve: Old Shatterhand, Old Firehand, Old Death. Szép vadászatokkal, izgalmas vágtákkal és indián csatákkal fonódtak össze ezek a nevek, velük gyermekkorunk fordulatos, érdekes olvasmányaira emlékszünk valamennyien, apák és nagyapák egyaránt. Karl May néhány maradandó regénye közül ez a história is érdemes volt arra, hogy megmentsük a feledéstől. Szinnai Tivadar szép, irodalmi értékű átdolgozásában lehettek tanúi és részesei ti is Winnetou és Old Shatterhand eseményekben gazdag, nagy barátságának.”

https://mek.oszk.hu/00400/00445/html/

 

Bogár-Szabó Móni néni, Molnár Zsolti bácsi és Tóth Orsi néni kedvence

J.K. Rowling: Harry Potter és a tűz serlege

Ajánlott életkor: 12+

„Mit számít, ha nyelvünkben és szokásainkban különbözünk, ha a célunk közös? Ha nyitott szívvel fordulunk egymás felé, semmi sem állhat közénk.”

”Attól fogva, hogy a Kviddics Világkupa döntője után felizzik az égen a Sötét Jegy, Harry Potter minden lépését veszély kíséri. A negyedik tanév elején a Tűz Serlege őt választja ki a Roxfort képviseletére a legendás Trimágus Tusán, ahol olyan feladatokkal kell megbirkóznia, amelyek a legkiválóbb varázslókat is próbára tennék. A tusa azonban csupán előjátéka egy minden eddiginél kockázatosabb erőpróbának. Little Hangleton ködlepte temetőjében ugyanis a legsötétebb mágia fortyog…”

 

 

 

 

 

Varró Marcsi néni kedvence:

Tatay Sándor: Kinizsi Pál

Ajánlott életkor: 12+

”A híres törökverőnek, a malomkövet fél kézzel felemelő óriási erejű vitéznek, Mátyás király hadvezérének emléke mélyen élt az emberek szívében; egymás után születtek legendák róla. Ma már nehéz lenne megállapítani, mi volt igaz, mi nem e legendákból. De hogy mennyivel romantikusabb a mesehős Kinizsi története, azt Tatay történelmi regénye is bizonyítja. Az egyszerű molnárlegény, aki Mátyás jeles hadvezére lett, ma is megdobogtatja a gyerekolvasó szívét, vele izgul egy-egy döntő csata előtt. Csatából pedig kijut a hősnek elég, hisz a híres „fekete sereg” nemcsak a cseh király, a német császár ellen száll hadba, hanem a magyar főurak belső viszályait is el kell simítania, s végül ott a fő veszély: a török. S persze a szerelem sem marad el; a gyönyörű főúri kisasszony, Magyar Jolánka kezéért Kinizsinek álnok vetélytársakkal kell megküzdenie.”

 

 

 

 

Petroly Pálma néni kedvence:

Michael Ende: A végtelen történet

Ajánlott életkor: 12+

„Vannak emberek, akik soha nem jutnak el Fantáziába, és vannak, akiknek sikerül, viszont örökre ott maradnak. És akadnak egyesek, akik eljutnak Fantáziába és vissza is térnek onnan. Úgy, mint te. És ezek hoznak gyógyulást mindkét világnak.”

”TEDD ​AZT, AMIT AKARSZ

ez a felirata annak a medalionnak, mely a korlátlan hatalmat jelképezi Fantáziában. De hogy ez a mondat voltaképpen mit is jelent, azt Barnabás csak hosszú, fáradtságos út után tudja meg.

Bux Barnabás Boldizsár számára, aki nem különösebben okos vagy szép, viszont gyönyörű történeteket tud mesélni, valóra válik minden gyermek álma: egy rejtélyes könyv olvasása közben hirtelen átkerül a mesébe, s ő lesz Fantázia birodalmának legfontosabb lakója, megmentője, akinek meséi nyomán új lények és tájak keletkeznek. Barnabás előtt nincs lehetetlen ebben a birodalomban, mert nála van a mindenható medál, az AURIN, s barátja lesz Fantázia legbátrabb vitéze, Atráskó és annak fehér szerencsesárkánya. Amikor azonban Barnabás túlságosan magabiztossá válik, s a medál feliratát, „Tedd azt, amit akarsz” túlságosan saját érdekei szerint kezdi el értelmezni, lassanként rémisztővé válik az addig oly kedves képzeletbeli világ. Barnabásnak sokat kell tanulnia, és sok kalandot kell átvészelnie, hogy megtudja, hogyan lesz a fantázia hőséből a mindennapok hőse, s hogyan válhat története valóban végtelenné.”

 

A borítóképek és a leírások forrása: moly.hu, pagony.hu

Az idézetek forrása citatum.hu

Készítette: Berta Vanessza

A költészet napja

József Attila    A kép forrása: http://www.versdalfeszt.hu/index.php/hu/2015-07-05-09-21-17/2017/kiemelt-koltok/jozsef-attila

1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük A költészet napját. Ezen a napon  országszerte felolvasásokat, nyilvános versmondási lehetőségeket szerveznek, megemlékezéseket, könyvbemutatókat tartanak.

Idén ismét nincs lehetőségünk az iskolában megemlékezni erről a napról, ezért József Attila Születésnapomra című versét hoztuk el nektek ebből az alkalomból. A  költeményt Lutter Imre kifejező előadásában hallgathatjátok meg.

 

A városban több rendezvénnyel is tisztelegnek az ünnep előtt, melyeket ide kattintva tekinthettek meg!