Békés Pál

“Sokat csatangoltam, és azt láttam, hogy a világ teli van

szörnyekkel. Mert szörnynek lenni könnyű. Nem lenni

szörnynek – az a nehéz.”

Békés Pál 1956. március 27-én született Budapesten.

A budapesti Radnóti Gimnáziumban, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán tanult, magyar-angol összehasonlító irodalomtörténet szakon végzett.

Élete során alkotott regényeket, meseregényeket, meséket, színműveket és hangjátékokat. Ismertek műfordításai is, többek között például az ő zseniális fordításában ismerhette meg a magyar olvasóközönség Adrien Mole kalandjait.

Írásai kedvesek, humorosak, közvetlenek, szívesen olvassák a gyerekek.

Írni egyetemi évei alatt kezdett, 1979-ben jelentek meg első munkái, majd sorban a többi. Egy készülő gyerekkönyvét például még Janikovszky Évához is elvitte egyszer, aki jó véleménnyel volt róla és tanácsokkal látta el.

 

1980 és 1981 között magyar-angol szakos tanárként dolgozott.
1994-től 1996-ig a Magyar Televízió Irodalmi, Képzőművészeti, Színházi Stúdióját (IKSZ) vezette, majd 1997 és 2000 között a színházért és irodalomért felelős szerkesztő volt.

2000-től az IBBY (International Board on Books for Young People Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa) magyar bizottságának elnöki tisztségét töltötte be.

2005-ben egy országos felmérés és programsorozat zajlott Magyarországon, A Nagy Könyv címmel. Célja az országosan legnépszerűbb regény megválasztása, valamint az olvasás népszerűsítése volt. Ennek a programsorozatnak Békés Pál volt a kitalálója, ötletgazdája. 

2010. Május 28-án halt meg Budapesten.

A Békés Pál Civil Társaság 2013-ban megalapította a róla elnevezett Békés Pál-díjat, amit évenként ítélnek oda egy magyar írónak, aki különösen értékes prózai művel hívja föl magára a figyelmet.

Életében több díjat is kapott, ezek közül a legfontosabbak:

Móricz Zsigmond-ösztöndíj(1981)
Rádiós Kritikusok Díja(1982)
Új Magyar Hangjáték Díj(1988)
Az Év Gyermekkönyve díj(1992)
Fitz József-könyvdíj(1992)
Déry Tibor-díj(1998)
József Attila-díj(2000)
Édes Anyanyelvünk pályázat(2004)
A Mozgó Világ nívódíja(2005)
A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje(2006)
Hevesi Sándor-díj(2006)
Márai Sándor-díj(2009)

Gyermekeknek írt művei:

 • A kétbalkezes varázsló (meseregény, 1984) 
 • Doktor Minorka Vidor nagy napja (meseregény, 1985)   
 • Borz a sámlin (mesék, 1986)
 • Viola violával (mese, 1986)
 • A Félőlény (meseregény, 1991)
 • BÁLDOR (novellaciklus a szerző gyermekeiről, 1999)
 • A Bölcs Hiánypótló (meseregény, 2005)
 • Lomtalanítás a Fehérlófia utcában (meseregény,2007)

Művei szerepeltek a színházakban is, színdarab készült többek között A kétbalkezes varázsló (1983), és A Félőlény (1989) című meseregényeiből.

A mai napig nagyon népszerű Rudyard Kipling: A dzsungel könyve című regényének 1996-ban színpadra vitt musicalváltozata, melyet Dés Lászlóval és Geszti Péterrel együtt készített.

             

A Rádiónak is írt több mesejátékot, Lyukas mese (1984), A Körborz (1985) és A Tintanyaló és a Sárkány (1989) címmel.

Egyik meseregényéből – A Doktor Minorka Vidor nagy napja címűből –  film is készült.

Madárcsiripelés a könyvtárban

 

Itt a tavasz, egyre több madarat láthatsz, hallhatsz, míg beérsz a suliba. Ismered őket?

Forrás

Ha igen, gyere a könyvtárba, remek határozókat találsz a polcon! (Pl.: Dierschke, Volker: Milyen madár ez? 170 madár egyszerű meghatározása Bp.: Sziget, 2011)

Ha még nem, gyere a könyvtárba, sok érdekes könyvet találsz a madarak életmódjáról, különleges testfelépítéséről, és érdekes történeteket a madarak viselkedéséről! Pl.: Schmidt Egon: 100 jó kérdés …a madarakról Bp:. Sensus, 2000 Megtudhatod belőle például, hogy létezik-e a valóságban is fehér holló, miért gyűrűzik a madarakat, melyik a legedzettebb madár.

Játékra hívunk!

Ha elküldöd a helyes válaszokat a könyvtár email címére ( gyakkonyvtar@gmail.com),  madaras meglepetést nyersz, melyet a könyvtárban vehetsz át a könyvtárostanároktól. A nyerteseket e-mailben értesítjük!

Lássuk a feladatokat!

 1. A kanalasgém hogyan tartja a nyakát repülés közben? Megtudod Schmidt Egon: Ezer ágán ezer fészek című könyvéből! (Bp.: Móra, 1981)

 

 

 

 

 

 1. Melyik a legnagyobb hazai bagolyfaj? Mekkorára nő meg? A választ megtalálod Renate és Siegfried Schönn: Nesztelen szárnyakon című könyvében! (Bp., Móra, 1988)

 

 

 

 3. Hány fecskefaj él Magyarországon? Melyek ezek? Megtudod, ha fellapozod Schmidt Egon: Fecskét látok, szeplőt hányok című könyvét! (Bp. Móra, 1987)

 

 

 

 

 

Búvárkodásra fel! (Összeállította: Tóthné Szomolya Ágnes könyvtárpedagógia-tanár MA hallgató)

Forrás

Az Év Madara 2017-ben: a tengelic

Forrás

Könnyen elképzelhető, hogy a 2017-es év madarát, a tengelicet (Carduelis carduelis) már ismered, hiszen az apró, de színpompás madár a lakott területek kedvelt madara. Sokan stiglicként ismerik ezt csapatosan élő, nemcsak a nászidőszakban, hanem állandóan „csevegő” pintyfélét.

Miért szorul védelemre?

Dal a rács mögött: Tetszetős megjelenése és éneke miatt a tengelic az illegális kalitkamadár-befogás máig érintett faja. Pedig védett faj, befogása és tartása büntetendő!

Alattuk vágják a fát: A tengelic parkokban, fasorokban, erdőszéleken, a fák ágai között fészkel, de sajnos sokszor előfordul, hogy a költési időszakban történő fakivágások áldozatai lesznek a fiókái.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) honlapján meghallgathatod a hangját, emellett számtalan érdekes információt találsz róla, például, hogy a meggyűrűzött példányok közül eddig a legtávolabbra egy Oroszországba repült példány jutott (1519 km)!

Mit tehetsz érte?

Tölts meg egy virágalátétet vízzel, tedd ki a párkányra vagy a kertben egy magasabb farönkre, és figyeld, ki érkezik oda! Ezzel egész évben segítheted a folyadékot kereső madarakat, így a tengelicet is.

Novembertől április közepéig tégy a madáretetőbe apró magvakat és mákot, ez utóbbival lehet a leginkább odacsalogatni őket.

Olvass utána:

MME: 2017 év madara – a tengelic

Összeállította: Tóthné Szomolya Ágnes könyvtárpedagógia-tanár MA hallgató

Könyvajándék nap és Valentin nap a könyvtárban – 2017

Február 14 – 15.Nagy könyvajándéknap3_2017

Valentin nap és Nemzetközi Könyvajándék Nap a könyvtárban!

Ezen a két napon több programmal is vár mindenkit az iskolai könyvtár:

 • készíthetsz Valentin-napi könyvjelzőt
 • vihetsz a könyvtárból barátságról szóló idézetet, hogy megajándékozhass vele valakit
 • ajánlhatod szívesen olvasott könyveidet másoknak, akár többet is
 • választhatsz a barátodnak egy könyvet titokban, amit Ő ezen két nap valamelyikén kikölcsönözhetszivecskés könyvjelző