A szó elszállt… 2016

2016. május 23-án rendeztük meg A szó elszáll, az írás megmarad című, 5-6. osztályosok csapatoknak szóló városi könyv- és könyvtárhasználati versenyünk döntőjét könyvtárunkban. A verseny témája ebben a tanévben Janikovszky Éva 90. születésnapjához kapcsolódva a Janikovszky Éva és Szeged címet kapta.

Az első fordulóban a jelentkező csapatok megtekintették a Somogyi-könyvtár gyermekkönytárában a Janikovszky Éva vándorkiállítást, s már itt összemérték tudásukat egy játékos vetélkedő formájában.

A döntő 8 csapat részvételével zajlott, a végeredmény a következő lett:

 1. Pallavicini Sándor Általános Iskola (Felkészítő tanár: Szántóné Somogyi Katalin)
 2. Arany János Általános iskola (Felkészítő tanár: Savanya Ildikó)
 3. SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola (Felkészítő tanár: Dr. Hegyiné Szabó Szilvia)

4-8. Rókusi Általános Iskola, SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskola 2 csapata, Szatymazi Általános Iskola, Vörösmarty Mihály Általános Iskola csapata.

GRATULÁLUNK MINDEN CSAPATNAK ÉS FELKÉSZÍTŐ TANÁRAIKNAK!

Szavazz a Legyél te is mesehős című pályázatra beküldött művekre!

A X. Könyvtári éjszakához kapcsolódva Legyél te is mesehős! címmel az Egyetemi Könyvtár rajzpályázatot hirdetett a gyakorlóiskoláknak és az óvodának – mi is indultunk rajta!

A beérkezett pályaművekre 2016. április 6. 12 óráig lehet SZAVAZNI!

A szavazást itt érheted el,

 • külön az alsó tagozatos pályaműveket itt,
 • a felsősöket itt érheted el.

Hajrá Juhász Gyula!

A hónap szerzője Jeff Kinney – 2016. március

Jeff Kinley
Kép forrása

 Jeff Kinney

„Csak annyit tudok mondani, örülök, hogy még gyerek vagyok, mert ha örülnöm kellene az olyan ajándékoknak, amilyeneket a felnőttek kapnak, nem biztos, hogy sikerülne.” (Egy ropi naplója)

A szerzőről:

Facebook-oldal: https://www.facebook.com/wimpykidbooksUK/?fref=ts
Twitter: https://twitter.com/wimpykid/

Az Egy ropi naplójának (Diary of a Wimpy Kid) a szerzője, Jeff Kinney kiskorában nem gyerekkönyv-szerző szeretett volna lenni. Az volt az álma, hogy egy újság karikaturistája lesz, de nem közölték le a képregényeit.

1998-ban állt elő az Egy ropi naplója ötletével, egy Greg Heffley nevű felső tagozatos puhány srác történetével. Jeff a könyvén majdnem nyolc évig dolgozott, mielőtt megmutatta egy kiadónak New Yorkban.

Jeff Kinney 1971. február 19-én született Marylandben állambeli Fort Washingtonban (Amerikai Egyesült Államok) és a marylandi egyetemre járt (University of Maryland) a kilencvenes évek elején. Jeff egy „Igdoof” című képregényt futtatott az egyetemi újságban, és tudta, hogy karikaturista akar lenni.

Ugyanakkor Jeffnek az egyetemi évek után nem sikerült leközöltetni képregényét, és 1998-ban elkezdte leírni az ötleteit az Egy ropi naplójához, amelyeket remélte, hogy egy könyv formájában valósíthat meg. Jeff a könyvön hat évig dolgozott, mielőtt napi részletekben online kiadta volna a Funbrain.com weboldalon. Eddig a könyv online verziójának több mint 80 millió látogatóját tartják számon, és jellemzően több mint 70.000 gyermek olvassa naponta.

2006-ban Jeff egy könyvsorozatról szóló szerződést írt alá Harry N. Abrams kiadóval, hogy az Egy ropi naplóját nyomtatott sorozattá változtassa. Az első Egy ropi naplója könyvet 2007-ben adták ki, és azonnal bestsellerré vált. Csupán egy évvel később csak az Egyesült Államokban több mint 100.000 példány volt nyomtatásban. A soron következő könyvek példányszámai tovább gyarapodtak, mind az USA-ban, mind külföldön. A kilencedik könyvet, A nagy kiruccanást (Diary of a Wimpy Kid: The Long Haul),  több mint 2 millió példányban adták el mindenféle formátumban a világ minden táján az első héten. A sorozat több mint 164 millió példánya van nyomtatásban.

Az Egy ropi naplója sorozatnak bérelt helye volt az amerikai bestseller listákon. A könyvsorozat az első könyv megjelenése óta, azaz összesen több mint 450 hete a New York Times bestseller listáján van. A könyvek jelenleg 51 kiadásban 45 nyelven érhetőek el.

A 2007-es kezdeti publikáció óta a sorozat sok regionális és nemzetközi díjat nyert a Föld körül, köztük kettő Gyerekek kedvenc könyve díjat és öt Nickelodeon gyerekek kedvenc könyve díjat. Jeff Kinneyt a Time magazin a világ egyik legnagyobb hatású emberévé választotta. Továbbá, a könyv alapján készült három film nemzetközileg több mint 250 millió dollár bevételt hozott.

Kinney
Kép forrása

Jeff Kinney ezen kívül a Poptropica megalkotója, melyet a Time magazin az 50 legjobb weboldal közé választotta.

A gyermekkorát Washingtonban töltötte, 1995-ben költözött New Englandbe. Jeff a feleségével és két fiával él Massachusettsben, ahol van egy saját könyvesboltjuk, az An Unlikely Story („Valószínűtlen történet”).

Forrás: http://www.wimpykid.com/about-the-author/ (Fordította: Nagy Viktória)

Az iskolai könyvtárban ezeket a könyveket találhatod meg tőle:

 1. Egy ropi naplója
 2. Egy ropi naplója – Rodrick a király
 3. Egy ropi naplója – Az utolsó szalmaszál
 4. Egy ropi naplója – Kutya egy idő
 5. Egy ropi naplója – A rideg való
 6. Egy ropi naplója – Négy fal között
 7. Egy ropi naplója – A harmadik kerék
 8. Egy ropi naplója – Pechszéria

Kérdéseink ebben a hónapban:


A kérdéseket elérheted ide kattintva is: http://goo.gl/forms/hbOZQu3unv

Beérkezési határidő: 2016. április 10.

A bejegyzést összeállította: Nagy Viktória könyvtárpedagógia-tanár MA hallgató

Könyvsú-go – könyvválasztó oldal

Nem tudod, mit olvass? Tetszett egy történet és hasonló könyveket keresel? Ajánlanál másoknak olvasnivalót? A Könyvsú-go egy olyan könyvválasztó oldal, ahol kategóriákba sorolva találod a könyveket, így könnyebben meg tudod találni a neked tetsző olvasmányokat. Az oldalon fiatalok ajánlanak egymásnak olvasnivalót, akár te is ajánlhatsz másoknak. Az oldalt a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ üzemelteti és folyamatosan fejleszti.

A „Súgj nekem!”  menüpont alatt tudsz keresgélni: kategóriát, illetve érzelmet választani. Akár többet is! 13 műfaj közül választhatsz, amelyek egy-egy könyv nevét viselik (pl. Alkonyat, Állati elmék, Titokzatos bűntény stb.). Egy-egy könyv borítójára kattintva részletes értékelést olvashatsz.

konyvsu-go
                                                                           Kép forrása

Ha pedig megtaláltad a neked tetsző könyvet, gyere és kölcsönözd ki nálunk! 🙂

Összeállította: Nagy Viktória (könyvtárpedagógia-tanár MA)