2022. szeptember 30. A népmese napja

2022. szeptember 29-én rendeztük iskolánkban a népmese napját, melyhez idén is számos esemény kapcsolódott a könyvtárban és újdonságképpen az iskola területén is. 

A könyvtár eseményeit ebben az évben ismét sok gyermek látogatta.
Nincs elérhető leírás.

A könyvtárban levő programok fél 8-tól népmesevetítéssel kezdődtek. Az olvasóterem szokás szerint meseszobává alakult, iskolánk könyvtárostanárai minden szünetben várták a népmeséket kedvelő gyerekeket, akiknek lehetőségük volt a Magyar népmesék című rajzfilmsorozat epizódjaiból néhányat megnézni. Akinek kedve volt, mesenézés közben az egyik olvasótermi asztalnál cicabábot készíthetett.Nincs elérhető leírás. Hogy miért pont cicabábot? Azért, mert ebben az évben A macskacicó című meséhez készültek illusztrációk, melyeknek idén nem csak az iskolai könyvtár ad helyet, hanem az épület különböző pontjain is megtekinthetők.

 

 

A könyvtár egész területén népmesehősök rejtőztek el, őket lehetett megkeresni és megpróbálni megválaszolni a mellettük  levő, népmesékhez kapcsolódó kérdéseket is.

Nincs elérhető leírás.Nincs elérhető leírás.Nincs elérhető leírás.

 

 

 

 

 

Újdonságként a könyvtár előterében és a kölcsönzőteremben népmesei próbák várták a gyerekeket és a vállalkozó kedvű tanárokat, hogy kiderüljön, ők képesek-e megoldani a népmesék szereplőire váró feladatokat: megpróbálhatták legyőzni a sárkányt; kifogni az aranyhalat; kipróbálhatták, hogy végig tudnak-e menni az ösvényen anélkül, hogy letérnének róla; segíthettek az elkeveredett pároknak megtalálni egymást; megpróbálhatták időre szétválogatni az összekeveredett babot és lencsét; összeforraszthatták a széttört korsót; megfejthették a találós kérdést, hogy túljussanak az utolsó próbán is. A feladatok teljesítésével a résztvevők néhány pillanatrNincs elérhető leírás.a mindannyian valódi mesehősökké válhattak. Nincs elérhető leírás.Nincs elérhető leírás.

 

Nagyon sokan többször is végigjárták a próbákat, annak pedig külön örülünk, hogy tanáraink, hallgatóink között is köszönthetünk újdonsült mesehősöket!

De nem csak a könyvtárban zajlottak az események. A folyosókon az 1.d és a 7.d osztályos tanulók, valamint a délutáni grafika-festészet szakkör és több napközis csoport tanulóinak munkáiból készült meseillusztrációs kiállításban gyönyörködhettek az érdeklődők. Nincs elérhető leírás.
Idén először nem csak könyvtári programokkal készültünk erre a napra. A népzenével, mint a népmeséhez szorosan illeszkedő műfajjal, a zeneművészeti tanszak tanárai és diákjai is bekapcsolódtak a nap eseményeibe: minikoncerteket adtak 3 szünetben, az iskola 3 különböző pontján. Az ének tagozatos osztályok népdalénekléséhez bekapcsolódhattak az arra járók, hiszen a hallott népdalokat a különböző évfolyamok osztályainak már korábban megtanították tanáraik.  A furulya tanszak színvonalas előadása után egy Bartók zongoramű is elhangzott, ami nem mindennapi élményt okozott, hiszen eddig egyszer sem szólt még furulya és zongora a folyosókon. Az előadás nagyon sokakat vonzott.
A Sulirádió adása szintén igazodott a nap tematikájához, a rádióból a tanulók ízlésének megfelelő népdalfeldolgozások szóltak.

A délelőtt folyamáNincs elérhető leírás.n – már hagyományos módon – 7-8. évfolyamos gyerekek mesét mondtak az alsó tagozatosoknak. A mesélők előre megbeszélt órán látogatták meg a választott osztályt, ahol röviden meséltek Benedek Elekről és a Népmese napjáról, majd felolvasták a kicsiknek a magukkal hozott mesét.
Az érdeklődő felső tagozatos diákok a népmese napján egy játékot találtak a CooSpace felületén, amely egy népmeséhez vezette őket. A népmese elolvasása után a könyvtárban egy – a meséhez kapcsolódó – kvíz várta a tanulókat.
Ezen a napon senki sem maradt népmese nélkül. Nincs elérhető leírás.

Az esemény a Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata 2022. évi Ifjúsági támogatási keret pályázat során elnyert összegből valósulhatott meg.

 

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.