Tanáraink kedvencei

Tanáraink kedvence könyvajánló sorozat 3. rész

Kedves Gyerekek!

Elérkeztünk a Tanáraink kedvencei könyvajánló sorozatuk utolsó részéhez, amelyben ez alkalommal a 13+ éves korosztály számára szeretnénk olvasmányokat ajánlani. Bízunk benne, hogy sorozatunk elérte a célját és valamennyien találtatok kedvetekre való olvasmányt a felsoroltak között.

 

Bekesné Juszti néni kedvence:

M. Montgomery: Anne sorozat 

1. rész: Anne otthonra talál

Ajánlott életkor: 13+

”Avonlea ​kanadai falucska népe felbolydul: vajon mi indíthatta a besavanyodott agglegényt, Matthew Cuthbertet, no meg kardos nővérét, a háztartását parancsnoki szigorral vezető Marillát, hogy árva gyereket fogadjanak tanyájukra? Bizony, a szorgalmas, puritán testvérpár fölött eljárt az idő – segítségre van szükségük, és ki lenne erre alkalmasabb, mint holmi apátlan-anyátlan legényke, aki örül, ha fedelet kap a feje fölé? Mekkora aztán Matt meglepetése, amikor a várt legényke helyett egy pulykatojásképű, vörös hajú leányzó várja szerény bőröndjén üldögélve, hogy örökbefogadója megjelenjen… Matthew legszívesebben azonnal visszaküldené, Marillától sem várhat sokat a jövevény, aki, mint kiderül, az Anne névre hallgat. Vissza is penderítenék menten, ha a különlegesen fejlett szókinccsel rendelkező, jég hátán is megélő kis árva lány, akit jócskán cibált már az élet, és alapos ismereteket szerzett a felnőttek világáról, ki nem vágná magát a kutyaszorítóból, és lány létére nélkülözhetetlenné nem tenné magát a derék idősödő testvérpár életében… Persze az út a kölcsönös megértéshez, mi több: a szeretethez ugyancsak rögös, de a talpraesett kislány sikerrel végigjárja: segíti ebben élénk képzelete, és az, hogy a világot szépnek és megjavíthatónak látja.”

Beke Feri bácsi kedvence:

Rejtő Jenő: Piszkos Fred, a kapitány

Ajánlott életkor: 13+

”A tengerésztiszti egyenruháját ócska, koszos rongyokra cserélő kapitány, Piszkos Fred nevét nálunk már az általános iskolások is ismerik. Mint ahogy azt is tudják, hogy “neki van a világon a legtöbb esze” (Fülig Jimmy szíves szóbeli közlése), ezért aztán cseppet sem meglepő, hogy ebben a – gyakori idézettsége miatt – mára kvázi klasszikussá vált regényben ő mozgatja a szálakat a háttérből, s leginkább neki, no meg Fülig Jimmy tanácsainak köszönhető, hogy a szingapúri alvilágot inkognitóban felfedezni kívánó St. Antonio főherceg túléli ezt a veszélyes kirándulást. Igaz, közben megverik, eladják, halálra ítélik és megnősítik (ebben a sorrendben), de végül sikerül viszonylag ép bőrrel szabadulnia, és elindulhat hazafelé, hogy megtudja, mennyire állt/ült helyt a Boldogság Szigetek trónján botcsinálta dublőre, Fülig Jimmy, a szabadfogású hejesírás világbajnoka.”

https://mek.oszk.hu/01000/01064/01064.htm

https://mek.oszk.hu/02900/02953/mp3/

 

 

Cs. Bogyó Kati néni kedvence:

Kertész Erzsébet: Vilma doktorasszony

Ajánlott életkor: 13+

”A ​zürichi Phönix Panzióba 1872 szeptemberében új lakó költözött. Fiatal, rövid hajú, szőke lány, svédnek vagy németnek gondolták a panzióbeliek. Amikor elfogódottan bemutatkozott, furcsa neve is gondolkodóba ejtette lakótársnőit. „Fau Gräfin Vilma Hugonnai aus Ungarn” –­ a bőröndjén felejtett névjegy elárulta, hogy a fiatal teremtés magyar, és nem is lány, hanem asszony. Ettől fogva Hugonnai Vilma ugyanolyan diáklány, mint a többi. Csak a kitartása, az akaratereje szokatlan. Tanulni akar, orvosi diplomát szerezni mindenáron, aztán hazájába visszatérve betegeket gyógyítani, mint férfi kollégái. Hosszú, keserves évek, évtizedek küzdelme, nélkülözés, megaláztatás az osztályrésze. A férfitársadalom a kiváltságait félti tőle. A svájci diploma nem elég, itthon még ahhoz is vizsgát kell tennie, hogy bábaasszonyként praktizálhasson. „Rettenetesek ezek az emancipált nők! –­ háborog a kultuszminiszter. ­ Fel akarják forgatni a világot! Hiába, nem teremthetünk precedenst. Eddig is megvolt a világ orvosnők nélkül, ezután is meglesz!”

 

Gyuris Edit néni kedvencei:

G. Szabó Judit: Megérjük a pénzünket!

Ajánlott életkor: 13+

”Mit tetszik csinálni, ha egy lovat talál a fürdőkádban? – Ez a kedvenc kérdése Anikónak. Ő a hősnője és naplószerű lejegyzője G. Szabó Judit vidám regényének, amely egy nagy család (három lánygyerek, a szülők s egy nagymama) eseménydús életét tárja fel. Ebben a családban mindig történik valami, és mindig lehet nevetni rajta, még ha olykor nem is minden könnyű és nevetséges. Ha a Pöttyös sorozat olvasói egynémely szereplőre ráismernek, az nem a véletlen műve.”

 

 

 

 

 

 

Petrovácz István: 13 fő, egy kutya és egy igazgató

Ajánlott életkor: 13+

”Tucatnyi vidéki iskolás, megunva a nyári úttörőtáborok egyhangúságát, külön tábort szervez magának a hegyekben, s vezetőjüknek egy kiskatonát kérnek ki a honvédségtől. A fiúknál alig néhány évvel idősebb Gyalog honvéd, ez a nyiszlettsége, sedresége ellenére is imádandóan szimpatikus örömkatona megpróbálja a fiúkkal elsajátíttatni mindazt, amit a „Seregben” tudni kellene, de amit eddig még ő sem tanult meg tökéletesen. Ebből aztán számtalan, humorosabbnál humorosabb alaphelyzet adódik. A végig fordulatos, vidám történet a mai tizenéveseknek betekintést enged a honvédség életébe is.”

Ez sajnos nincs meg nekünk a könyvtárban L

 

 

 

 

Tóth Orsi néni kedvence:

Sue Townsend: A 13 és 3/4 éves Adrian Mole titkos naplója

Ajánlott életkor: 13+

Adrian Mole 13 és 3/4 éves. A Vaslady és Erzsébet királynő Angliájában él – megérthetjük, nem könnyű a dolga egy fiúnak egy nők vezette országban. Szenvedéseiről – és Pandoraval (egy újabb nő, akarom mondani lány) való kapcsolatáról naplót vezet. Ez a könyv naplójának hű másolata. Hogy nézzünk bele? Na jó, lássuk talán ezt, így kezdődik a napló: 1982. Január 1. Péntek Újévi elhatározásaim: 1. Hű leszek Pandorához. 2. Éjszakára beviszem a biciklit. 3.Nem olvasok fércműveket. 4. Keményen tanulok a vizsgákra, és kitűnőket szerzek. 5. Igyekszem kedvesebb lenni a kutyához. 6. Lélekben megpróbálom megbocsátani Barry Kent bűneit.  7. Használat után kimosom a fürdőkádat. 8. Nem idegeskedem a farkam méretei miatt. 9. Minden este végigcsinálom a gerincnyújtó gyakorlatokat, kihagyás nélkül. 10. Mindennap megtanulok és használok egy új szót. A könyvből megtudhatjuk, hogy sikerül betartania fogadalmait.

 

 

Nagy Viki néni kedvence:

Lois Lowry: Az emlékek őre

Ajánlott életkor: 13+

A 12 éves Jonas olyan világban él, melyben nincs igazságtalanság, éhezés, erőszak, nincsenek kábítószerek, a családok életében is teljes a harmónia. Ezt a tökéletesnek tűnő világot a bölcsek tanácsa vezeti. Ők azok is, akik a tizenkettedik évüket betöltött fiúk és lányok egész életre szóló pályáját kijelölik egy évente megrendezett ceremónián. Történetünk hősét valami egészen egyedi feladatra tartják alkalmasnak. Miközben egy különös öregember felkészíti őt hivatása betöltésére, Jonas előtt feltárul, milyen titkok lapulnak az őt körülvevő világ békéje mögött. A fiú vakmerő tettre szánja el magát…

Az ifjúsági regény sajátos hangulata, cselekményének feszültsége a gyermek és felnőtt olvasót egyaránt fogva tartja. Az emlékek őre kivételes lehetőséget kínál a továbbgondolásra, arra, hogy szülők és gyerekek, tanárok és tanítványok elbeszélgessenek az élet nagy kérdéseiről.

 

 

A borítók és a leírások forrása: moly.hu, pagony.hu

Készítette: Berta Vanessza

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.