Categories Menu

Feltöltve aug 31, 2015 Kategória 15 és 30 órás "rövid" képzések, Fejlesztések, Hírek, Képzések, Pedagógiai esték, Tanulószervezeti fejlesztés

Becsengettek…

Becsengettek…

 

Kedves Kollégák!

Útjára indult a 2015/16-os tanév – az elmúlt napokban becsengettek a köznevelési intézményekben és a Szegedi Tudományegyetemen is!

A Mentor(h)áló 2.0 is tanévkezdő kínálattal várja az érdeklődő kollégákat – ajánlataink között reményeink szerint mindenki megtalálja a neki megfelelőt!

tesióra

VADONATÚJ KÉPZÉS TANÍTÓKNAK:

A képzés címe: Módszertani és gyakorlati ismeretbővítés a mindennapos testnevelés megvalósításához tanítóknak (15 órás képzés!)

A képzés helyszíne: SZTE JGYPK Tanító és Óvóképző Intézet Szeged, Hattyas sor 10. 5. épület (TÉRKÉP ITT!)

A képzés időpontjai: a 15 órás képzés 3 blokkban kerül megrendezésre az alábbiak szerint:

 1. időpont: 2015. szeptember 18. péntek 13.00-17.15
 2. időpont: 2015. szeptember 25. péntek 13.00-17.15
 3. időpont: 2015. szeptember 26. szombat 8.00-12.15

A képzést vezeti: Cziberéné Nohel Gizella, Hézsőné Böröcz Andrea, Hocza Ágnes

A képzés célja: A mindennapos testneveléssel kapcsolatos, megnövekedett feladatokhoz kapcsolódóan elméleti és gyakorlati ismeretek bővítésével szeretnénk hozzájárulni a tanítók tudatos, tervszerű, korszerű ismeretekre épülő munkájához.

A képzés részletes tematikája a mellékelt meghívóban olvasható!

Célcsoport: a régióban tanítók

A jelentkezés módja és ideje:

 • a jelentkezéseket a mellékelt jelentkezési lapon e-mailben cziberin@jgypk.szte.hu címre várjuk,
 • jelentkezési határidő: 2015. szeptember 15. (kedd) 16.00 (kérjük a határidő betartását)
 • jelentkezési lap ITT!

SNI

FOLYTATÓDNAK A TANKERÜLETI SZAKMAI NAPOK:

Az új tanévre való felkészülés jegyében szeptemberben is folytatódnak a KLIK tankerületeivel közös szervezésben megvalósuló tanévnyitó szakmai rendezvények – a jövő héten az alábbi időpontban és helyszínen rendezünk  szakmai rendezvényt:

 • 2015. OKTÓBER 1-RE HALASZTVA! – Mezőkovácsháza járás tankerületi szakmai napja

a szakmai nap témája: Sajátos nevelési igényű tanulók az iskolában

helyszín:  Hunyadi János Középiskola, 5800 Mezőkovácsháza, Sármezey Endre utca 63. (TÉRKÉP ITT!)

előadók:

 • Tóthné Bertalan Julianna szakszolgálati referens (Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Békéscsabai Tankerülete)
 • Szabó Éva intézményvezető (Esély Pedagógia Központ)
 • Székely Istvánné magyar szakos tanár, Nátor Anna matematika szakos tanár (Lencsési Általános Iskola, Békéscsaba)
 • fórum – levezető: Lestyánné Hricsovinyi Julianna igazgatóhelyettes

lázár-gyarmathy

ÚJRA ITT A PEDAGÓGIAI ESTÉK:

Szeptemberben folytatódik a Pedagógiai esték sorozatunk is – az IH Rendezvényközponttal együttműködésben megvalósuló esti programokon pedagógiai témájú előadásokat hallgathatnak az érdeklődők.

Ami már biztos:

 • 2015. szeptember 15-én, kedden 18.00 órától Lázár Péter és Bordács Margit hiteles élménybeszámolója következik az idén 20 éves Kedvesházról.

20 évvel ezelőtt egy roma pedagógus, látva a hátrányos helyzetű gyerekek iskolai kudarcait, egy különleges pedagógiai módszert és egy különleges intézményt hozott létre a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírtelken. Ez a Kedvesház, amely az elmúlt 20 év alatt 120 gyereknek biztosított megfelelő tanulási feltételeket, de ami ennél is fontosabb, esélyt teremtett számukra.

“A Kedvesház egy hely, ahol jó gyereknek lenni azoknak is,  akiknek otthon a szüleik nem tudják megadni mindazt, amit más családok igen. A Kedvesházban 20 év alatt közel 120 gyerek nőtt fel. Mit ad a Kedvesház az itt lakó nehéz sorsú családok gyerekeinek? – Törődést, szeretetet, meleg ételt, játékot és biztonságot, tanulási feltételeket és továbbtanulási lehetőséget. Esélyt egy boldogabb gyerekkor megéléséhez, esélyt, hogy felnőve azzá váljanak, amik lehetnének.” (Lázár Péter)

 • 2015. szeptember 28-án, hétfőn 18.00 órától dr. Gyarmathy Éva pszichológus tart előadást a tehetség témakörében.

“Egyértelmű, hogy az oktatás és tehetséggondozás terén tevékenykedő szakemberek mind jót szeretnének tenni, de az is biztos, hogy különböző módon. Szerencsére sokan vagyunk, és együtt rendkívül sokat tudnunk. A szemléletek egyeztetése, megvitatása vezet a hatékony megoldásokhoz. A szakmai vita kiváló eszköz a szakmai fejlődésre. Ennek hiánya és az elavult szemlélet erőltetése ismét visszaveti a már megindult fejlődést a tehetségesek ellátásában.”

A rendezvények további részletei hamarosan elérhetőek lesznek! Addig is első lépésként mindenki írja be a naptárába az időpontokat:-)

repcsik, mint a madarak

TANULÓSZERVEZETI MŰHELYEK:

A Mentor(h)áló 2.0 Program keretén belül a Dél-Alföldi Régióban 2014. tavaszától 2015. nyaráig 82 köznevelési intézmény tanulószervezeti fejlesztése zajlik, melynek célja elindítani ezeket a szervezeteket a tanulószervezetté válás útján.

Az új tanév tanulószervezeti munkájának, tervezésének támogatására a projekt keretén belül a 15-ös intézmények számára helyszíni tanácsadói támogatást, a 67-es intézmények számára – a korábbi képzési csoportnak megfelelő keretben – tanulószervezeti műhelyekben megvalósuló tanácsadói támogatást biztosítunk.

A műhelyek részleteit hamarosan megkapják az érintettek, de a legfontosabb részleteket (időpontok és tanácsadók) összefoglaljuk:

 • 2015. szeptember 4. (péntek) – Málovics Éva, Bencz Zoltán
 • 2015. szeptember 10. (csütörtök) – Hegyiné Mladoniczki Éva, Czeglédi Karolina
 • 2015. szeptember 16. (szerda) – Kincses Tímea és Szabó Győzőné
 • 2015. szeptember 17. (csütörtök) – Mezei Csilla és Sióréti Gabriella
 • 2015. szeptember 17. (csütörtök) – Szabó Győző és Puskás Aurél
 • 2015. szeptember 28. (hétfő) – Borosné Kézy Zsuzsanna és Puskás Aurél

A műhelymunka során a saját fejlesztési tervetek korábbi elemeinek részletes kibontására, középtávú tervek aktualizálására, a hálózati tanulás elemeinek átgondolására kerül sor. A munka során lehetőség van az egymástól tanulásra, valamint a tervezésbe beépíteni az intézmények közötti közös tevékenységeket! A műhelymunkára mindenki legyen szíves a fejlesztési tervet, valamint az idei tanévre eddig már átgondolt tevékenységlistát magával hozni.

Fontos, hogy a korábbi képzési csoportok (bokrok) résztvevői változatlanok! A műhelymunkák egy egész napot igénybe vesznek, így tervezzetek. A műhelyekre a tanulószervezeti munka intézményen belüli irányítóit várjuk, részvételetekre FELTÉTLENÜL számítunk!

Programjainkra továbbra is minden érdeklődőt szeretettel várunk!