358617
Ma
Tegnap
Ezen a héten
Előző héten
Ebben a hónapban
Előző hónapban
Összesen
52
54
52
356500
308
1528
358617

IP: 18.191.135.224
Szerver idő: 2024-05-06 09:55:34

Decemberi kultúrmustra

 Az év végi időszak mindig az ünnepi készülődésről, a lelki felkészülésről szól. Ilyenkor már valahogyan másként éljük meg a mindennapokat, a környezetünkből árad a nyugodtság, kicsit lelassítanak az emberek – hiszen a karácsonyi ünnep egy hosszú év lezárását is jelenti. 

December idusán már csak az ünnep körül forog minden gondolatunk, azon dolgozunk, hogyan is varázsolhatnánk még szebbre, békésebbre, emlékezetesebbre: ugyanis ez a pár nap, kortól függetlenül, mindannyiunk szent időszaka. Azonban a Napfény városa, az év utolsó hónapjára is számtalan kulturális programlehetőséget kínál. Ha a zene, a színház vagy a kiállítások,,szerelmese” vagy, nem fogsz csalódni idén sem! Tehát, mielőtt minden idődet és energiádat a karácsonyi készülődésre tartogatnád, ajánljuk, kikapcsolódás gyanánt iktass be 1-2 kultúrprogramot, amely lelket, testet egyaránt feltölt.

Körbejártuk, hova is látogathatsz el szeretteiddel az év talán legmeghittebb időszakában, íme!

     A Szegedi Nemzeti Színház programnaptárját fürkészve jobbnál-jobb előadásokkal várják a színházi élményekre éhezőket. Ősbemutató, táncmese, mesejáték és vígjáték is van a palettán.

A színház évadról évadra igyekszik mindig valamilyen ősbemutatót színpadra állítani. Idén decemberben a Szimpla szerda mutathat akár tükröt is a néző számára. Egy ősbemutató, ami a válásról, egy házasságba befurakodó harmadik személyről, egy gyermek születéséről és a velejáró gondoskodásról, felelősségről szól. Arról, hogy egy házasságban a ki nem mondott szavak egy idő után visszafordíthatatlan következményekkel járhatnak – válással. A darab a gyermek szemével láttatja az eseményeket. Kétségtelenül az emberi lélek mélyéig jutó, őszinte érzéseket kiváltó darab, amely a szeretet ünnepén a létünk és életünk valódiságát láttatja, vagyis abszolút nem az ünnepvárás témáját erősíti, azonban ha egy érzelmekkel fűtött darabra vágysz, irány a Kisszínház!

Novemberben mutatták be a Nagyszínházban a Rózsa és Ibolya mesejátékot Barnák László rendezésében. Eddig a darabot csak bábszínházi előadásban láthatta a nagyközönség. A meseelemekkel átszőtt szerelmes történet könnyed délutáni program lehet. Egyszerű, könnyedén emészthető mű, a jókedv garantált, szívből ajánljuk ezt is!

Az adventi időszakra ünneplőbe öltözik városunk. Hiszen nincs karácsony díszek, fények, csillogó, szikrázó dolgok nélkül. Nemcsak a lelkünk és szívünk ölt „új ruhát”, hanem a környezetünk is. A nagyszabású szabadtéri rendezvények kicsiknek, felnőtteknek is számos lehetőséget biztosítanak az ünnepi hangolódásra. A karácsonyi forgatagban jazz, folkrock, folk koncertek gondoskodnak a hangulatról. Így bárki megtalálhatja a korához és hangulatához legközelebb álló eseményt.

A Regionális Összművészeti Központ (REÖK) a Csongrád Megyei Önkormányzat festménygyűjteményéből válogatott festménykiállítással várja a nagyérdeműt. A kiállítás a napokban, december 4-én nyílt a központban, és 2016. január 17-éig megtekinthető lesz a közel 200 képből és egy-két szoborból álló összeállított gyűjtemény. A REÖK minden termében ezen kiállítási darabok láthatók, de nagyon sok alkotást még így sem tudtak kiállítani. A kiállított műveket viszont érdemes legalább egyszer megnézni.

Mindezen programok egy kellemes sétával a csodás adventi karácsonyi vásárban könnyedén összeköthetőek.

Talán a rövid összefoglalóból is látszik, hogy ünnep ide vagy oda, a Karácsony közeledtével sem áll meg az élet a Napfény városában, sőt, változatos programok várják az ünnepi körforgásból kicsit kiszakadni vágyókat. Fiatalok és idősebbek is kedvük szerint válogathatnak. Érdemes hát nyitott szemmel járni-kelni városunkban, amely utcáiba, falai közé decemberben beköltözik a csoda, a készülődés és a szeretet.

A különleges kultúrmustrát Márai Sándor soraival zárnám, amely véleményem szerint röviden, de annál lényegre törőbben definiálja a karácsonyi várakozást:

„Karácsonykor az ember mindig hisz egy kissé a csodában, nemcsak te és én, hanem az egész világ, az emberiség, amint mondják, hiszen ezért van az ünnep, mert nem lehet a csoda nélkül élni.”

Daka Dia

Társadalmi tanulmányok BA

 

                                                                                            

Share on Myspace