358595
Ma
Tegnap
Ezen a héten
Előző héten
Ebben a hónapban
Előző hónapban
Összesen
30
54
30
356500
286
1528
358595

IP: 52.14.168.56
Szerver idő: 2024-05-06 05:24:21

Romkocsmák Budapesten

 A romkocsma, mint korunk leghíresebb hungarikuma, nem rendelkezik általánosan elfogadott fogalommal.

Vámos György, a Magyar Hírlap egyik szerkesztője szerint a romkocsmaazoknak a helyeknek a gyűjtőneve, amelyek a belső VII. kerület sokszor romos, lakhatatlannak minősített épületeiben, ezek udvarán, vagy az egykori házak telkein működnek.”

Gräf Szilvia a válasz.hu-n lévő cikk írója több romkocsma tulajdonostól is megkérdezte, hogy ők hogyan definiálnák a romkocsma fogalmát: „Itató a romokon", „lebontásra váró épület átmenetileg szórakozóhelyé való alakítása" mindazok számára, akik „olyat akarnak látni, aminek a díszlete nem állandó ezért a megismételhetetlenség misztikuma lengi be." A recept elsőre végtelenül egyszerűnek tűnik: lebontás előtt álló házat ideiglenes megszerezni és hetvenes évekbeli bútorokkal szellemesen berendezni, és várni a betérőket.

A nol.hu cikk szerzője, Horváth András Dezső szerint a romkocsma „elhagyatott bérházakban berendezett bárok.”

A romkocsma.hu oldalon a következő megfogalmazás olvasható: „A romkocsma első látásra hasznavehetetlen dolgokkal konformosított közösségi tér.”

Elsőként Belső-Erzsébetvárosban alakult ki a romkocsma-kultúra. Azóta már más kerületekben is fellelhetőek ezek a vendéglátóhelyek. Azonban az első romkocsma a 2001-ben alapított Szimpla volt a Kertész utcában, mely rögtön nagy sikerre tett szert.

A romkocsma negyed kialakulásához több minden is hozzájárult. A kilencvenes évek végén már tényként kezelték, hogy a negyed nem csupán kedvező fekvése miatt, de történeti és kulturális értékeiből adódóan rendkívül vonzza a tehetősebb középosztálybeli fiatalokat.

A romkocsma-modell kialakulását a helyi városrombolás idézte elő. A vállalkozó kedvű vendéglátósok ezekben a használaton kívüli helyszínekben láttak fantáziát. Kezdetben csak rövid távú bérleti szerződéseket kötöttek a telek tulajdonosai a vendéglátós vállalkozókkal, azonban napjainkban már a hosszú távú szerződések a mérvadóak, aminek következtében a romkocsmák kaptak egy biztos alapot, hosszú távú céljaik megvalósításához.

Forrásjegyzékà

·         Vámos György: Romkocsmák az egykori gettóban. http://magyarhirlap.hu/cikk/1491/Romkocsmak_az_egykori_gettoban

·         Gräf Szilvia: Kultúra a romokon túl.http://valasz.hu/uzlet/kultura-a-romokon-tul-31673/?cikk_ertekel=1&ertekeles=1

·         Horváth András Dezső: Romkocsmák: Enyészet exportra. http://nol.hu/belfold/20120922-enyeszet_exportra-1334307

·         Romkocsmák.hu: Romkocsmatúra a Szimpla Kertben.  http://romkocsmak.hu/index.php?id=blog&cikk=34

·         Vincze Barbara: Romkocsmák Budapesten: Kérek egy Szimplát! http://www.goethe.de/ins/hu/bud/kul/mag/arc/brl/bud/hu8891638.htm

 

Harasztia Dávid

Kisebbségpolitika MA II.

2015.10.18.

 

Share on Myspace