358566
Ma
Tegnap
Ezen a héten
Előző héten
Ebben a hónapban
Előző hónapban
Összesen
1
54
1
356500
257
1528
358566

IP: 18.219.22.107
Szerver idő: 2024-05-06 00:11:27

Csak a szél

 

A „Csak a szél” című film, Fliegauf Bence alkotása, amely 2012 áprilisában jelent meg. Az elején elhangzik, hogy ez csak egy fikció, de ez a fikció tökéletesen bemutatja azt, ami 7 évvel ezelőtt is történhetett Amatőr színészek, játékával valósult meg a film, amely a romagyilkosságok hatására született. A film eleje kissé vontatottnak tűnhet, a néző számára, de rögtön szembetűnik az a nyomor, amelyben a cigány család a mindennapjait éli, az erdő közepén egy kis romos házban. Az ágyhoz kötött nagypapát az édesanya eteti meg, aki közfoglalkoztatott. A házban semmiféle közmű nincs, ez már az első pár képsorból kiderülhet a néző számára. A kislány Anna, a kerti kútból húzott vízben mosdik, és siet, hogy időben beérjen az iskolába. Testvérét, sikertelenül próbálja felébreszteni. A történet egy napot mesél el és három szálon fut. Az édesanya Mari becenevén Rigó (Toldi Katalin) szemszögéből a közmunka és az iskolai takarítónői állás mindennapjait és elkeseredettséget láthatunk. A kislány Anna (Lendvai Gyöngyi), aki az iskolában tölti fel a mobiltelefonját, hogy ha baj van a környékbeliek tudják értesíteni, nem igazán barátkozik a többiekkel, tehetségesen rajzol, de arcán a félelem állandó jelei láthatóak. Minden a környékükön járó, gyanús biciklist és embert jól megnéz. Soha nem néz senki szemébe, fejét leszegve halad az utcán és az iskolában is. Még az osztályteremben is unott arccal ül és hallgatja a biológia tanárnőt, osztálytársa mellett egyáltalán nem áll ki egy eset kapcsán, de nyílván nincs is olyan helyzetben, amikor mindennapjait félelemben éli, hogy bárkiért is felemelje a hangját.

Édesapja Kanadában él, vele csak az iskolai számítógép segítségével tud kommunikálni, igaz rövid ideig, de itt ki is derül, hogy a szomszédban élő családot pár napja meggyilkolták. A kislány, amikor ezeket meséli édesapjának, hallatszik hangján a félelem. Édesapja (Kaszás Gergő) ígéretet tesz, hogy nem sokára utána mehetnek. Az édesanya miközben egy ismeretlen férfivel beszél egy nagy összegű tartozásról, említi, hogy elmennek Kanadába, úgy tűnik, ez az egyetlen pozitív dolog, ami élteti és összetartja őket a mindennapokban. A vágyálom, hogy Kanadába mehetnek a filmben többször is elhangzik. A jobb élet reménye, hiszen az édesanya vissza sem szeretne jönni, ami a történetet megértve teljesen egyértelmű.

A kisfiú Rió (Sárkány Lajos), aki nem megy iskolába, az erdőt rója egy rossz autógumit kergetve. Majd bemegy abba házba, ahol pár nappal ezelőtt megöltek egy családot. A kisfiú kihallgatja a rendőrök beszélgetését, akik közül az egyik nem éppen elismerően nyilatkozik a cigányokról. A kisfiú a barátai körében is szótlan. Rajta első ránézésre nem látszik a félelem, de a tettei is azt mutatják, hogy fél. Egy bunkert rendez be, hogy családjával majd ott rejtőzzenek el. Saját házukból kávét és néhány dolgot visz.

A film eddig kissé unalmasnak tűnhet a nézőnek, pedig teljesen egyértelműek az események. Hiába az édesapa tanácsa, hogy zárjanak be ajtót és ablakot és maradjanak este a házban, a tragédia éppen ott fogja érni őket. Sokszor gondolkodtam, miért kapta a film ezt a címet, hogy csak a szél? Aki megnézi és figyelmesen hallgatja az édesanya utolsó mondatát rá fog jönni, hiszen a család nem tudta önmagát megvédeni.

Összegezve: a film története és a végén pár másodperc alatt történt tragédia azt mutatja meg a néző számára, hogy szükséges figyelnünk egymásra, hiszen ebben a történetben is, ha a családra figyelt volna valaki, esetleg lettek volna közelben lakó szomszédjaik talán a tragédia nem történt volna meg.

A filmet nézve, mindig eszembe jut azoknak az árván maradt gyerekeknek, özvegyembereknek és asszonyoknak, nagyszülőknek a sorsa, akik életét ezek a gyilkosságot pecsételték meg. Legfőképpen az az 5 éves kisfiú, akinek Tatárszentgyörgyön kioltották az életét cigány származása miatt. Ajánlom mindenkinek, hogy nézze meg a filmet, és jusson eszébe, hogy a film nem teljesen fikció, inkább valós történetek bemutatása amatőr színészek játéka segítségével.

 

                                                                                                                      Szverle Szandra 

Share on Myspace