358633
Ma
Tegnap
Ezen a héten
Előző héten
Ebben a hónapban
Előző hónapban
Összesen
68
54
68
356500
324
1528
358633

IP: 3.133.160.14
Szerver idő: 2024-05-06 12:16:18

Élelmiszeripar Rt.

 

Az Élelmiszeripar Rt. fellebbenti a fátylat az amerikai élelmiszeripar visszásságairól, miközben bemutatja azt a látszólag jól működő "élelmiszergyártó" gépezetet, amely az amerikai kormány szabályozó szerveinek - USDA (az amerikai Mezőgazdasági Minisztérium) és FDA (az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyezési Hatóság) - hallgatólagos beleegyezésével működik, ez azonban a fogyasztók előtt mindezidáig rejtve maradt.

Ne higgyük azt, hogy ez a modell csak Amerikára jellemző. Hazánkban hasonló folyamatok zajlanak. Kiemelek egy egyszerű példát. A filmben mutatnak egy szárnyasokkal foglalkozó gazdálkodót, akitől a multik nem veszik át a nevelt állatait, mivel nem volt hajlandó belépni – a multi cég által is érdekelt – „szakszervezetbe”, és átalakítani a tyúkketreceket. Olyan apróbb változtatásokra lett volna szükség, mint az ablakok megszüntetése, az állatok számának növelése adott területen. Itthon is lehet értesülni – ha nyitott szemmel jár az ember – hasonló dolgokról, nem véletlenül foglalkoznak állatvédők olyan sokat az állatok tartási körülményeinek tarthatatlan helyzetével.

Ilyen körülmények között ne csodálkozzon a kedves olvasó, ha az állatok betegek, és a feldolgozott élelmiszerek is tartalmazhatnak betegségeket. A filmben egy anyuka vallomása is szerepel, aki kisfiával nyaralni ment, 3 hamburgert ettek meg, és a fia vérzéses betegséget kapott a hamburgerben található baktérium-fertőzéstől. 12 nap alatt meghalt. Az orvosok nem tudtak segíteni rajta.

Miért nem szabályozzák a hatóságok jobban az élelmiszeripart? Miért nem avatkozik be keményebben a kormány? A válasz roppant egyszerű. Nincsen rá elég erőforrásuk, hogy ellenőrizzék a feldolgozóipart, különféle jogi akadályokba ütköznek a multinacionális cégekkel, hosszas pereskedés és ennek anyagi vonzata nem hiányzik egy kormánynak sem. És akkor még nem említettem a legtriviálisabb okot: a kenőpénzt. Manapság a Nokiás doboz közkedvelt eszköz, de nem telefon tárolására.

Sok család számára nincs lehetőség a drágább termékek megvásárlására, így maradnak az egészségtelenebb és olcsóbb élelmiszerek.

„Mindenkinek meg kell értenie, hogy a farmerek azt tudják termelni, amire igény van.”- hangzik el a mondat a film végén. Ha a multi cégek valamivel olcsóbb, de silányabb minőségű termékeit vásároljuk, ellehetetlenítjük a gazdálkodókat, ők akkor tudnak csak termelni, ha van felvevőpiac. Mindenki nyer, a gazdálkodó nem megy tönkre, mi pedig helyben előállított, egészségesebb ételeket tudunk enni.

„A változás Önökön múlik. Napi három alkalommal szavaznak. A szupermarketekben nézzenek utána, mi van az élelmiszerekben, olvassák el a címkéket. Vásároljanak helyben előállított élelmiszereket, vásároljanak a helyi piacon. Kertészkedjenek – akár kicsiben is. Mindenkinek joga van az egészséges élelmiszerhez! Keressék a tanúsítványokat a termelői piacon. Minden falattal hozzájárulhatnak a változáshoz! Éheznek az igazságra? Látogassanak el a www.takepart.com/foodinc weboldalra.”

 

Maróti János

Társadalmi Tanulmányok II.

SZTE JGYPK

Share on Myspace