358575
Ma
Tegnap
Ezen a héten
Előző héten
Ebben a hónapban
Előző hónapban
Összesen
10
54
10
356500
266
1528
358575

IP: 3.141.193.158
Szerver idő: 2024-05-06 02:37:11

Dóm téri előzetes: Szegeden a Csárdáskirálynő és az Elfújta a szél

A Csárdáskirálynő című operettel és az Elfújt a szél musicallel érkezik idén nyáron a Budapesti operettszínház a szegedi Dóm térre. Mindkét produkciót csak ezeken az előadásokon látható fesztivál szereposztással állítják a színpadra.

 


Harangozó Gyula, a szegedi szabadtéri játékok művészi vezetője, így kezdte gondolatatit: „Aki sikert szeretne, az a Csárdáskirálynőt hívja, mis is csatlakozunk ehhez a hagyományhoz.” A szervezők biztosak abban, hogy a 10 éve műsoron lévő produkció Szegeden hozza a legnagyobb sikert.


Az Elfújta a szél bemutatóját tavaly nyáron tartották a Dóm téren, mely hatalmas nézőközönségnek örvendhetett, így evidens, hogy visszahívják az idén is. Az idei musical sok újdonsággal kecsegtet a nézők számára. Többek között nem csak új színészekkel találkozik a nagyérdemű, hanem új szerepeket is kiosztottak a darabba. Azonban a Margaret Mitchell alapítvány kérésére, a rendezőknek igazodnia kell az alapműhöz, avagy minden színes bőrű szerepet színes bőrű színésznek kell játszani. Ez kissé nehézséget okozott a színháznak, de akadálymentesen teljesítették a kihívást, és megtalálták a tökéletes szereplőket. Ennek köszönhetően az előadásban látható lesz Ekanem Bálint, Louanda Bird, Asiama Evelyn és Ecoma Emmanuel. Többek között Szomor György, Szulák Andrea, Serbán Attila, Muri Enikő, Kerényi Miklós Máté, Lehocky Zsuzsa, Brasch Bence, Pintér Tibor és Dolhai Attila, aki szegeden búcsúzik a musical műfajától.


100 éve tört ki az első világháború. Az operettek korszakában tudták, hogy milyen érzés háborúba indulni. Azonban a XXI. században vége az operett térhódításának, de ezek a művek érvényesek maradtak. Ami egyedül változik időről időre az a játszás mód. Máshogy adták elő a Csárdáskirálynőt a Horthy Anna-Feleki Kamill 1954-es előadáson, mint ma, vagy 30 év múlva. Az idei nyári verzióban meghívták Forgács Pétert Feri bácsi szerepének alakítására, míg Balázs Pétert Leopold Mária herceg megformálására. Vericzky Szilvia szerepében Bordás Barbara és Fischl Mónika váltja egymást. Edvin hercegén Boncsér Gergely és Dolhai Attila osztozik majd. A szubrett és a táncos szerepben Dancs Annamáriával, Szendi Szilviával, Szóládi Dáviddal és Kerényi Miklós Mátéval találkozhatunk majd.

 

Az idei szabadtéri játékok Zorba, a görög című előadással kezdi a 2014-es szezont, mely július 4.-én lesz látható. Az idei szezon premierje a Mamma Mia!, mely igen szórakoztató műsorral fogja elkápráztatni a nagyérdemű közönséget.

 

A sorból kihagyhatatlan az újszegedi szabadéri játékok, mely tökéletes színtársulattal érkezik Kecskemétről és Székesfehérvárról. Színpadra viszik a Svejket, az Indul a bakterházat és a Páratlan párost. Ezek láttán csakis komédiára számíthat az ember. A műsort a Svejk kezdi, mely Július 25-én és 26-án lesz látható az újszegedi ligetben.

 

 Botos Dóra 

SZTE-JGYPK

Társadalmi tanulmányok I. évfolyam

 


Forrásjegyzék:

Magyar Teátrum: VI. évf. 2. szám. 2014. február

http://www.szegediszabadteri.hu/hu/fooldal/item/476-svejk-bakterhaz-es-paratlan-paros-az-ujszegedi-szinpad-musoran/476-svejk-bakterhaz-es-paratlan-paros-az-ujszegedi-szinpad-musoran ( megtekintés ideje: 2014-06-05)

1.mellékletforrás: http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/jo_evadot_zart_a_szegedi_szabadteri/2111821/(megtekintés ideje: 2014-06-03)

2. melléklet forrás:

http://fesztikorkep.com/elfujta-a-szel-szegeden/ (megtekintés ideje: 2014-06-03)

3.melléklet forrás:

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/szegedi_csardaskiralyno_sikere_triesztben/2168270/ ( megtekintés ideje: 2014-06-03 )

 

Share on Myspace