358577
Ma
Tegnap
Ezen a héten
Előző héten
Ebben a hónapban
Előző hónapban
Összesen
12
54
12
356500
268
1528
358577

IP: 3.145.191.169
Szerver idő: 2024-05-06 02:37:59

A sírkamrák nyomában

Szeged szívében különleges kiállítás nyitotta meg a kapuit a közelmúltban. A napfény városában december közepéig tekinthető meg a nagyszabású A fáraók Egyiptoma – Egyiptomi sírkamra névre keresztelt tárlat, amely a 3000 évig fennálló ókori Egyiptomi Birodalom mindennapjait eleveníti fel. Sőt, a máshoz nem hasonlítható halotti kultuszukra és gondolatvilágukra alapozva a tárlat munkatársai egy élethű ókori sírkamrát rendeztek be a Kass Galériában. 

A szerethető, rejtélyes és igencsak izgalmas civilizációt központba helyező kiállítás a megszokott sablonokat kerüli, új perspektívából, „beszédesebb módon” mutatja be a mai kor emberének, évezredekkel ezelőtt, a távoli keleti birodalomban milyen gondolatvilággal és kultuszokkal rendelkeztek az egyiptomiak – az a nép, amely kihalta után még a napjainkban is hatalmas teljesítményeket tud felmutatni, elég, ha csak a piramisokra gondolunk. A kiállítótér centrumában egy szarkofág fogadja a látogatókat, amely hangsúlyozza, a sírkamrába belépő a látogatása alatt közvetve és közvetlenül kerül közelebb az ókori nép mitológiájához, túlvilághitéhez és számtalan kerettörténetéhez.

A falakon lévő, legismertebb egyiptomi személyeket (fáraók), isteneket ábrázoló falfestmények, szobrok mellett többek között találhatunk kétezer éves férfi szarkofágot, múmiapólyát, halotti maszkokat és különböző kanopusz edényeket (melyekben a belső szerveket helyezték el a halottak mellett) is, tehát a kiállítás túlzás nélkül, a Halottak Birodalmába kalauzolja az érdeklődőket.

A vallás és élet egybefonódását, a szerelem és halál összekapcsolását és a politeizmus (többistenhit) milyenségét, a lélek összetettségét hűen adja vissza a tárlat, különleges megvilágítással és eddig nem használt fény-effektek segítségével varázsolták még „egyiptomiasabbá” a termet.

Azok, akik kíváncsiak egy kora ókori, ám annál nagyobb misztikummal rendelkező nép gondolatvilágára és rejtélyeire, mindenképpen látogassanak el a Kass Galériába. Érdemes néhány órát eltölteni egy olyan különleges tárlaton, ahol az a nép kerül fókuszba, amely az

 

évezredek óta fennálló kincset, a piramisokat megalkotta…és, amely egyetlen dologgal nem tudott megbirkózni és legyőzni: a halállal.

Share on Myspace