VIII. TÁPANYAGOK ÉS A DOPPING

Testünk 50-75%-át víz alkotja, függ a bennünk lévő zsír mennyiségétől valamint az életkortól. Sportolás nélkül napi 2,5 l vízmennyiséget kell fogyasztanunk.

Vitaminok olyan organikus katalizátorok, amelyekre szükség van kis mennyiségben anövekedéshez és az egészséghez, a fizikai jólléthez, bizonyos enzimrendszerek működéséhez, az immunrendszer, a hormonális rendszer ésaz idegrendszer kielégítő állapotának fenntartásához. Testünk képtelen vitaminokat előállítani, ezért étrendünknek tartalmazniakell azokat.Az ásványi sók olyan szervetlen összetevők,amelyeknek szerkezeti szerepük van a testben.Néhányuk, mint pl. a kálcium és a foszfor acsontok és a fogak szerkezetét is képezi, másoka szövetekben lévő folyadékegyensúlyt ellenőrzik,vagy az izom-összehúzódást, az idegfunkciókat,az enzimkiválasztást és a vörösvérsejtekképzését.

Az ajánlott táplálékmennyiséget(RNI - Reference NutrientIntake) használják mérésre Nagy-Britanniában,de az RNI szintje országonként változhat.Például a vitaminok RNI-szintje az a menynyiség, amely szükséges a vitamin verbena lévő koncentrációjának megtartásához. A rendszeres, intenzív edzés növeli a vitaminés ásványisó-szükségletet. Különösen az energia-anyagcsere helyszínein, szövetfejlődésnél,vörösvértest-képződésnél, szabadgyök-védelemben.

E-vitamin

Erős antioxidáns, amelymegelőzi a zsírsavak oxidációját a sejtmembránban,és megvédi a sejtet a károsodástól. Az E-vitamin-készlet lecsökkentia szabad gyökök mennyiségét.

A C-vitamin

Bizonyos hormonok működéséhez is szükséges (adrenalin), amelyekaz edzés során képződnek; részt vesz a vörösvérsejtképzésben,amelyek fokozzák a vasfelszívódást;erőteljes antioxidáns, mint az E-vitamin,így védelmet tud nyújtani az edzés sorána sejtkárosodás ellen.

A B-vitaminok - tiamin (B1), riboflavin (B2) ésniacin (B3)

a táplálékból felszabaduló energiafelszabadításában vesznek részt.

A B6-vitamin

a fehérje- és az aminosav-anyagcserébenvesz részt. Elegendő mennyisége nagyonfontos a sportolók számára, ugyanis szükség van rá a vörösvértest-képzésben és azúj fehérjestruktúrák építésében.

A B5-vitamin (pantoténsav)

szükséges a testbenlévő más anyagokból történő glükóz- észsírsavképzéshez. Fontos a szteroid hormonokképzésében. Nyilvánvaló, hogy hiánya káros lenne a sportteljesítményre és az egészségre.

A B12-vitamin és a folsav

a csontvelőben lévővörösvértest-képzésben vesznek részt. Szükségeseka sejtosztódáshoz, a DNS- és a fehérjeképzéshezis. Érthető, hogy az edzés fokozzaezeket a folyamatokat, így növeli a folsav- és a B12-vitamin-szükségletet. A vegetáriánusoknak,akik nem fogyasztanak állati termékeket,B12-vitaminban gazdag ételeket kell enniük, pl. reggeli gabonapelyhek, a multivitaminokszedése elegendő biztosíték.

A béta-karotin

600 karotinféle egyike, a gyümölcsök és zöldségek sárga, narancsvörös színét adja. Nem vitaminok, deantioxidánsként működnek a sejtek védelmébenés a szabad gyökök megkötésében. A béta-karotin fokozza az E-vitamin antioxidánsfunkcióját, segíti a regenerációt. Azonbanegyütt a leghatékonyabbak, ezért a legjobb,ha ezeket a tápanyagokat együtt fogyasztjuk.

A kálcium

ásványi só, ami a csontképződéshezkell, de fontos szerepet játszik az izomnövekedésben, az izom-összehúzódásban és az ingerületvezetésben. A test képes a szükségletnekmegfelelően az ásványi só növelésére éscsökkentésére. Extra kalcium bevitelére van szükségük azoknak a női sportolóknak, akiknekaz ösztrogénszintje alacsonyabb.

A vas

fontos a sportolók számára, nagy szerepevan a hemoglobin-képzésben (az oxigéntszállítja a vérben) és a mioglobinképzésben (azoxigént szállítja az izomsejtben). Sok anyagcsere enzimműködéséhez van szükség vasra. A sportolóknak nagyobb szükségük van rá,mint az ülő foglalkozású embereknek. A vasvesztéselőfordulhat olyan edzéseken, mint afutás, az aerobik és a stepaerobik. Kockázatosa vashiány azoknak a nőknek az esetében, akik az előző évben terhesek voltak (alacsonyabb vasraktározás) és azoknál a sportolóknál, akik 2000 kcal-nál kevesebbet esznek naponta.Azoknak a sportolóknak, akik kerülika vörös húsok fogyasztását, egyéb magas vastartalmúételeket kell fogyasztaniuk.