A hónap szerzője G. Szabó Judit

G. Szabó Judit

(1925. május 15. – 2010. március 17.)

Az Év Gyermekkönyve 2006 életműdíjas írónő

„Hiszek a szeretetben és a humorban. Fontos, hogy a gyerek érezze, akkor is szeretik, ha komisz és nagyszájú, ha nem hoz ötösöket, és időnként tönkreteszi a felnőttek életét. Tulajdonképpen erről szólnak a könyveim”

„Nincsenek kis gondok és nagy gondok. Nincsenek felnőttek és gyerekek. Emberek vannak. És embernek lenni nem is olyan egyszerű.”

Március 17-én lesz két éve, hogy már nincs közöttünk a kiváló írónő, G. Szabó Judit. A művei viszont velünk maradtak, és tovább élnek – ha még nem ismered őket, akkor hajrá!

G. Szabó Judit Sopronban született. Kislányként zongoraművésznő, aztán tanító néni szeretett volna lenni. 1944-ben megszerezte tanítói diplomáját. Később a Képzőművészeti Főiskolán, majd a Közgazdasági Egyetemen folytatta tanulmányait, ahol üzemmérnökként végzett. Dolgozott rajzolószerkesztőként, 1970-től kezdett regényeket írni.

1971-ben jelent meg a Macskát visszafelé simogatják című könyve, amely megért öt kiadást, lefordították több nyelvre. Így kezdődött az írói pályája. Jöttek a „pöttyös könyvek” sorra: Hárman a szekrény tetején, Bezzeg a más gyereke!, Most boldog vagy?, Megérjük a pénzünket!, Mari, ne bomolj!, Ez mindennek a teteje!, Barbara, ez több a soknál!, Sok a csinos lány, A Rózsás Letícia, A Madárijesztő-ház, majd a Különös sziget.

2006 májusában, amikor 82 évesen megkapta az IBBY, a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa életműdíját, s meghallotta, hogy néhányan kötelező olvasmánnyá szeretnék tenni a könyveit, így reagált:

„Amikor elhangzott, hogy esetleg kötelező olvasmány legyek, behúztam a nyakam. Engem kötelezővé tenni! Olyan haszontalan gyerek voltam. Az érettségiig nem is olvastam kötelezőt, az olyan volt, mint a karének, ami elől az ablakon másztam ki, de előtte kidobtam a táskámat.”

Szenvedélye az írás mellett az utazás volt. Bejárta az egész világot. Folyamatosan alkotott. Ha nem az öreg írógépét verte, akkor fejben születtek történetei, s már csak le kellett írnia őket. G. Szabó Judit regényeinek, írásainak üzenete mindazokhoz szól, akiknek sikerült a lelkükben megőrizni gyermeki énjüket, akik nyitottan, kíváncsian, derűsen és humorérzékkel megáldva szemlélik a világot.

A könyvtárban is megtalálod regényeit.

 

Tudj meg többet róla!!

A Móra Kiadó honlapján megnézheted műveinek listáját 

• Az írónőről a Navigátor: kortárs gyermekirodalmi lexikonban is olvashatsz. Keresd a könyvtárban!

G. Szabó Judittal készült műsor a YouTube-on

Frissítette: Nagy Anetta

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.