A hónap szerzője Varró Dániel

Igen, jól emlékeztek, ő is volt már A hónap szerzője (2008. április), de egyrészt azóta sok víz lefolyt a Tiszán, s újabb kötetei jelentek meg, másrészt pedig NOVEMBER 15-ÉN 11 ÓRÁTÓL A KÖNYVTÁRUNK VENDÉGE LESZ! E tény igazán indokolttá teszi, hogy felelevenítsük róla a legfontosabbakat:

VARRÓ DÁNIEL

„Üzenem hát, hogy ki-ki olvasson illőt az alkatához,
ha egyszer úgy határoz, hogy könyvet kíván a kezébe venni.
Röviden ennyi.”

1977. szeptember 11-én született Budapesten.

Első verseit 12 éves korában, az általános iskolában írta. Kedvet kapott verselő nővérétől, és az ő sikereit megirigyelve vágott bele az írásba. A Toldi hatására alkotta meg első jelentős versét, egy eposztrilógiát Nyuszika, Nyuszika szerelme, Nyuszika estéje címmel.

Az általános iskola után az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumba került, mert matematikából jó volt és szülei azt szerették volna, ha bankár lesz belőle. Nem lett, mert míg nővére abbahagyta a versírást, ő egyre inkább kedvet kapott hozzá, s elpártolt az addig szeretett matematikától. Magyartanára támogatása és erős kritikái mellett írta tovább verseit.

Végzettségét tekintve angol-magyar szakos bölcsész, ám “polgári foglalkozása” nincs: verset ír és műfordításokat is készít. Angol szerzők verseit, színdarabjait ülteti át magyar nyelvre. 17 éves kora óta publikál különböző folyóiratokban.


Első, bemutatkozó kötete Bögre azúr címmel jelent meg 1999-ben. Versei játékosak, teli vannak meglepő ötletekkel, sokszor más, ismert költő stílusában alkot. Egyik legnagyobb sikerét is ezzel érte el. Egy egész versciklust alkotott a Boci, boci tarka című gyerekdalra, megírva ezt a verset többek között Balassi Bálint, Csokonai Vitéz Mihály, Berzsenyi Dániel, Ady Endre, Kosztolányi Dezső stílusában is.

Nála ne keress festői tájleírást, madárcsicsergést és andalgást! Ő mai, modern, fiatal és lendületes költő.

Így vall magáról:

„…városi költőnek gondolom magam, de ez egyszerűen azért van, mert mindig is itt laktam. Sajnos, fogalmam sincs, mi a különbség a pacsirta és a fülemüle éneke között. Viszont a villamos csilingelése! Az igen! Azt mindig hallom.”

Második könyve, mely gyerekeknek szól, egy verses regény, Túl a Maszat-hegyen címmel 2003-ban látott napvilágot. Sikere azóta is töretlen. Megjelent hangoskönyvben is, sőt, Presser Gáborral közösen báb-musicalként, élőszereplős változatát 2010. végén mutatta be a Pesti Színház.

Ismered E. T. A. Hoffmann: Diótörő című művét? Most újra elolvashatod a történetet Varró Dániel stílusában. Ha a Maszat-hegyet szereted, ez is tetszeni fog.Harmadik kötete a Szívdesszert címet kapta, ez azonban nem gyerekeknek, hanem felnőtteknek és fiataloknak szól, 2007-ben jelent meg. A szerelem külső és belső helyszíneit veszi számba, mint egy kis szerelmi enciklopédia.

Negyedik kötete az Akinek a lába hatos – Korszerű mondókák kisbabáknak címmel jelent meg 2010-ben. Ez a kötet most a kisgyerekes szülőkhöz szól, vicces kis mondókákat tartalmaz. A versek közt van altató (többféle is, az egyik arra az esetre, amikor az apuka már nagyon ideges), öltöztető, büfiztető, pelenkázó és fürdető.

Az Akinek a lába hatos páratlan sikere után pedig itt a folytatás! Varró Dániel legújabb, nemrég megjelent kötete az Akinek a foga kijött, korszerű versekkel és tréfás mondókákkal várja ismét a szülőket.

  

 

 

Frissítette: Nagy Anetta

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.