Az Adventi naptárról

András napjával, november 30-án kezdetét vette az adventi időszak, a várakozás, a karácsonyra való felkészülés ideje.

Az adventi koszorún elhelyezett négy gyertya a karácsonyt megelőző négy vasárnapot jelzi, s minden vasárnap eggyel több gyertyát gyújtunk meg rajta. Az így növekvő fényesség a növekvő reményt jelképezi.

De nem csak a koszorú jelezheti számunkra a karácsony közeledtét. Az adventi naptárak segítségével egész decemberben számon tarthatjuk, hogy hány nap van még az ünnepig.

A naptár története több, mint 150 évre nyúlik vissza, s elsősorban protestáns családokban volt közkedvelt. Az első adventi naptárakat 1851-ben, kézzel készítették, de még egyáltalán nem hasonlítottak a most használatosakhoz. Akkoriban többnyire bibliai tárgyú képecskéket akasztottak a falra, vagy krétával minden nap húztak egy vonalat a padlóra, december elsejétől karácsonyig.

Gerhard Lang adventi naptára 1903-ból (Kép forrása)

1908-ban készült és Gerhard Lang nevéhez fűződik az első nyomtatott naptár. Ezen még nem voltak ablakok, csak képecskéket lehetett egy kartonra feltűzni.

A később elterjedt, népszerű, ablakos változatot is ő találta ki. Az ötletet állítólag egy gyermekkori emlékéből merítette: édesanyja az ő számára készített egy hasonló naptárat, amelyre minden nap feltűzhetett egy papírból készített pici gyertyát, hogy lássa, hány nap van még karácsonyig.  Gerhard Lang, az adventi naptárak atyja 1974-ben hunyt el Münchenben, igen idős korában.

A 20. század elején már olyan naptárakat is lehetett kapni, melyeknek ablakaiban egy-egy bibliai idézet rejtőzött. A folyamat a második világháború idejére megszakadt, akkor nem árultak adventi naptárakat.

Kapcsolódó kép
(Richard Sellmer adventi kalendáriuma Kép forrása)

1946-ban jelentek meg újra, Richard Sellmer készítette őket, s ezekből alakult ki 1958-ra a ma is ismert, csokit rejtő változat. Ha kíváncsi vagy, milyen naptárakat álmodott még meg Richard Sellmer, látogass el erre az oldalra!

Olvass utána:

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.