December 13.: Luca-nap

 A karácsony előtti adventi ünnepkör bővelkedik a jeles napokban.  E nap (december 13.) névadó szentje Szent Lúcia, magyarul Szent Luca, a szembetegségek és a vakok védőszentje. Neve a lux, fény szóból származik.

A svédek egyik legjelentősebb ünnepe a Luca-nap, náluk gyakorlatilag ekkor kezdődik a karácsony. De Luca napja a magyar néphagyománynak is jeles ünnepe. A legjelentősebb asszonyi ünnepünk, ezen a napon a nőknek nem volt szabad dolgozniuk. Aki megszegte ezt a szabályt, Luca megbüntette. Ehhez a naphoz még számtalan boszorkányság, jóslás is tartozik. Leghíresebb a lucapogácsa sütése, a lucabúza keltetése, a luca székének faragása, a lucakalendárium, a “kotyolás”…

Olvassatok utána a részleteknek, érdemes!

BKJ

Kedves matyo213!
Köszönjük az észrevételedet!
Igen, az ilyen jeles napokról valóban megjelenhetne több is, de akkor a blog oldalakon át csak egyetlen témáról szólna, s még akkor sem merítené ki teljesen. Ha figyelmesen megnézed a szöveget, nem is egy linket találsz a témához kapcsolódóan. Aki több információt szeretne egy adott témáról, az nézze meg ezeket az oldalakat. Azokat a helyeket szoktuk nektek összegyűjteni ilyen kiemelten, amelyeket a legjobbnak ítélünk, tartalom és hitelesség szempontjából is.

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.