Erkel Ferenc, a Himnusz zeneszerzője – A szó elszáll, az írás megmarad 2018

Ebben a tanévben 16. alkalommal rendeztük meg iskolánkban A szó elszáll, az írás megmarad című városi könyv- és könyvtárhasználati versenyünket 5-6. osztályos csapatok számára.
Idei témánk a nagy magyar zeneszerző halálának 125. évfordulójához kapcsolódva: Erkel Ferenc, a Himnusz zeneszerzője volt.

A versenyre 10 csapat részvételével 2018. május 23-án került sor.

Előzetesen a csapatok a Himnusz előadásával (prózai vagy zenei stb.) készültek. A felkészüléshez az Országos Széchenyi Könyvtár Erkel Ferenc (tanulószoba) honlapját ajánlottuk,  valamint Gárdonyi Géza: Erkel Ferenc In: Gárdonyi Géza: Aranymorzsák című művét. Emellett kértük, hogy a csapatok gyakoroljátok a kézikönyvek, hivatkozások, mutatók használatát (Pl.: Magyar értelmező kéziszótár, O. Nagy Gábor: Magyar szólások és közmondások, Magyar szinonimaszótár, Idegen szavak és kifejezések szótára, Földrajzi nevek etimológiai szótára stb.) is.

A feladatok között voltak olyanok, amelyek megoldásához szükség volt az előzetes ismeretekre, a többséghez azonban a különböző kézikönyveket és a Wikipédiát kellett ügyesen “forgatni”, vagy éppen illusztrálni, vagy székek, padok alatt keresgélni…

A Himnuszt a csapatok rendkívül változatosan mutatták be: énekelve, zenekísérettel, kánonban mondva, szavalókórusként, dramatizálva, jelnyelvelve, papírszínházi előadásként…

A versenyen helyezést elér csapatok:
I. Erkel tanoncai – Rókusi Általános Iskola, Szeged
II. Névtelen hősök – Arany János Általános Iskola, Szeged
III. Mindentudók – Béke Utcai Általános Iskola, Szeged
III. Könyvmolyok – SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskola, Szeged

Minden résztvevő csapatnak gratulálunk, reméljük, jól érezték magukat nálunk!
Találkozzunk jövőre is!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.