Madarak és fák napja

A világ első Madarak és Fák Napja rendezvényt a párizsi európai madárvédelmi egyezmény alapján Chernel István, a híres ornitológus szervezte meg Magyarországon 1902-ben. Az ünnep hivatalossá  1906-ban vált, amikor gróf Apponyi Albert vallás- és közoktatásügyi miniszter rendeletben írta elő, hogy e napon eper- vagy más gyümölcsfákat kellett ültetni, illetve öntözni, valamint meg kellett emlékezni a hasznos madarakról. Elrendelte, hogy valamennyi iskolában ünnepeljék meg a Madarak és Fák Napját.
1996 óta kormányrendelet alapján május 10-én ünnepli az ország. Célja, hogy formálja az embereket környezetükhöz való hozzáállását és kialakítsa a természetvédelem iránti elkötelezettségüket. Azóta is ez a legszélesebb körben megtartott madár ünnep Magyarországon.

Biztosan hallottad már, hogy minden évben megválasztják az év állatait, növényeit és gombáját. Idén az év fája a tatár juhar lett, az év madara az erdei fülesbagoly, az év városi madara pedig a vörösbegy.

1280px-acer_tataricum_fruits.jpg  owls-3063893_960_720.jpg  robin-redbreast-in-tree-4711086_960_720.jpg

Te szereted a madarakat? Melyik a kedvenced?

A bohókás feketerigó? Fekete rigó

Vagy a szemtelenül bátor kis veréb? Házi veréb

Esetleg egy bájos kis gombóc, az őszapó? Őszapó

Inkább a ragadozókat szereted, olyat, mint például a réti sas? Rétisas

Vagy olyan madarat kedvelsz, amelynek a nevét nem is tudod, csak a kinézete alapján tetszik Neked? Ha szeretnéd megismerni kis kedvencedet alaposabban, vagy szeretnéd megtudni, mi a neve, látogass el a Magyar Madártani Egyesület honlapjára, ahol egy egyszerűen használható madárhatározó segítségével ismerkedhetsz meg a magyarországi madarakkal.

Az MME (Magyar Madártani Egyesület) oldaláról egy telefonos madárhatározó applikációt is letölthettek, ez azonnal segíthet megtudni, milyen madarat láttatok a városban, vagy kirándulás közben.

Tavasz van, ilyenkor nagy az esélye, hogy fiókát találunk. Ez a kis összeállítás segít abban, mit tehetünk ilyen esetben.
A Madarak és Fák Napjával kapcsolatban a Csongrád Megyei Kormányhivatal is programmal készül. Napi Fülelő címmel olyan madarakat mutatnak be május 10-től két héten keresztül a Facebook-oldalukon, melyek Csongrád megyében élnek.

Most is találtunk Nektek játékot, ráadásul ennek nyereménye is van. Az MME honlapján kizárólag május 10-én egy feladatlapot lehet kitölteni, melynek témája a 2020-as év élőlényei és a Fertő-Hanság Nemzeti Park.

A fákat se felejtsük el, mert ez a nap a fák napja is.
Annyira természetes, hogy itt vannak körülöttünk, hogy sokszor fel sem tűnnek. Pedig árnyékot adnak nekünk, fészkelőhelyet a madaraknak, nélkülük nincs alma, körte, cseresznye, színes levélszőnyeg ősszel.
Aki már próbálta, tudja, milyen nagyszerű érzés fára mászni (főleg cseresznyefára cseresznyeérés idején), bekuckózni az ághajlatba és hátunkat a törzsnek vetve lepillantani a világra, vagy fel, az ágak közé.

És nagyon sokfélék. Vannak köztük terebélyesek, mint a tölgy, Tölgy, kocsányos és kocsánytalan (Quercus robur és Q. petraea ...

kócosak, mint a göndör fűz, Salix matsudana Tortuosa Aurea-Salice di Pechino - alberi a foglia ...

sudárak, mint a jegenye Egyszer mindenkinek nyílnak a virágok... - EGYSZER MINDENKINEK ...

vagy akár gyógyító hatásúak, mint a hárs.    Linden

De nem csak ezekért jó nekünk, hogy vannak fák. IDE kattintva 10 érdekes tényt olvashatsz róluk és az erdőkről.

Itt pedig Erdő Ernő Bácsi meséit nézheted meg a fákról, erdőkről és a benne élő állatokról. Minden rész 1 perces, és azt tudhatod meg belőlük többek között, hogy mi az évgyűrű, miért van vastag kérge a fáknak, miből van a csigaház, miért csíp a csalán, melyik fafajtából van a legtöbb. Erdő Ernő bácsi meséi - Hogyan kell az erdőben viselkedni? | Erdő ...

 

Figyeld magad körül szeretettel a fákat és a madarakat!

 

Viki néni és Juszti néni

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.