Május 17. és 18. – világnapok

Május 17. a távközlés és az információs társadalom világnapja,
május 18. pedig az Internet világnapja és a múzeumi világnap.

 

A 19. században folyamatosan fejlődött a távközlés, többek között 1837-ben Samuel Morse szabadalmaztatta a távírót, valamint a kidolgozta az ABC-jét, a Morse-kódot. 1865. május 17-én Párizsban húsz ország képviselői aláírták a a Nemzetközi Távközlési Egyezményt, amely az első nemzetközi távíróegyezmény volt. Biztosította az egyezményt aláíró államok közötti nemzetközi együttműködést a távközlési szolgálatok és műszaki berendezéseik fejlesztése terén, valamint a nemzetek közös célok érdekében kifejtett tevékenységének összehangolása volt a feladata. 1968-ban nyilvánították május 17. napját a távközlés világnapjává.

“Az internet világnapjának nincsenek olyan hagyományai, mint a távközlés világnapjának, az ENSZ még nem is ismerte el hivatalosan, de a folyamatosan növekedő világháló, mindenki számára egyre fontosabbá válik. Az internet világnapja szervesen összetartozik a távközlés világnapjával.”
Forrás: https://jelesnapok.oszk.hu/prod/unnep/az_internet_vilagnapja

A biztonságos internethasználatról pedig ezen az oldalon találhatsz információt: http://saferinternet.hu/tippek-videok/gyerekeknek 

 

Forrás: visitbirmingham.com

 

1977 májusában a Moszkvában tartott Múzeumok Nemzetközi Tanácsának XI. konferenciáján határozták el a múzeumi világnap megünneplését, amelyet első alkalommal 1978. május 18-án tartottak meg. Ezen a napon hívják fel a figyelmet a múlt emlékeit őrző és bemutató  intézmények fontosságára.

A korábban összegyűjtött virtuálisan bejárható múzeumok és könyvtárak listáját IDE KATTINTVA érheted el.

 

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.