Május 9. – A győzelem napja

Május 9-én ünnepeljük A győzelem napját, azaz a pusztító második világháború végét az európai hadszíntéren, valamint az Európa Napot.

A XX. század nem tartozik az emberiség “sikerszázadai” közé, szinte háború háborút követett. Kezdődött az I. világháborúval, majd azt ezt lezáró békeszerződés következményeként kitörő, s éppen 67 esztendeje befejeződő II. világháborúval folytatódott. És bár azóta ekkora konfliktusra nem került sor, az ember nem nyugodhatott. Például Ázsiában dúlt az első, majd a második indokínai (vietnami) háború, ami összességében eltartott egészen 1975-ig, majd jött az Öbölháború, s ami szintén elfogadhatatlan, Európa is újra hadszíntér lett a Délszláv háború során.

A második világháború felfoghatatlan borzalmakat okozott: milliókat tett földönfutóvá, országokat és városokat rombolt le és közel 60 millió embert pusztított el. Európában ez volt az első olyan háború, amely a civil lakosság etnikai alapú, módszeres kiírására törekedett, amikor zsidó és cigány származású, valamint fogyatékkal élő, ártatlan emberek millióit küldte értelmetlen halálba.

Álljanak itt a ma éppen 100 esztendővel ezelőtt született író, Ottlik Géza sorai:
Próza (részlet)

Buda ostroma – nem tudom, hogy meddig tartott 1686-ban vagy 1849-ben, de – 1944-45-ben nekünk hosszú volt a Pasaréten. Karácsony estéjétől február közepéig vesztegzár alatt, villany, gáz, telefon, s ami a legrosszabb: víz nélkül, s persze éhkoppon, mégiscsak túléltük. A hidaink mind a Dunában, még a Lánchidat sem tudta megmenteni valaki. Éjjel-nappal hallottuk az ágyúszót, bombázást. Elképzeltük, hogy mekkora lehet a pusztítás. De amit aztán később az ember a szemével látott, azt nem tudta előre elképzelni. Házsorok, terek, utcák tűntek el, város helyett hóba-sárba-földbe taposott romok, hullák, dögök, roncsok mindenütt…

Azt kívánjuk A győzelem napján, hogy SOHA ne legyen háború!

 

A második világháborúról rengeteg könyv, film jelent meg, ha rákeresel a Google-ban, 1640000 találatot kapsz.
Amit mi javaslunk, az az, hogy olvass utána a könyvtárban:

  • A második világháború Bp. : Gabo, 2006
  • A II. világháború nagy csatái Bp. : Gabo, 1995
  • A második világháború krónikája Bp. : Magyar Könyvklub, 1999
  • Romsics Ignác: A 20. század képes története Bp. : Rubicon, 2008

 

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.