A hónap szerzője Kányádi Sándor

Mai születésnapján szeretettel köszöntjük Kányádi Sándort! Isten éltesse sokáig!

Végzem, mit az idő rám mér,
végzem, ha kell százszorozva!
Hinni kell csak, s följutunk mi,
föl a fényes csillagokba!

 

Ismerős-e neked a fakatona, a három székláb, vagy a birka-irka? Ezek a „szereplők” mindannyian Kányádi Sándor egy-egy verséből valók, melyeket a Kaláka Együttes is megzenésített. Így már biztosan tudod, kiről van szó, ugye?

De az életéről és további műveiről tudsz-e valamit?

1929. május 10-én született Nagygalambfalván, Hargita megyében, Romániában. Az elemi iskolát szülőfalujában végezte, középiskolába Székelyudvarhelyen járt. Ezt követően beiratkozott a marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színházművészeti Főiskolára, végül a kolozsvári Bolyai Tudományegyetem Nyelv- és Irodalomtudományi Karán szerzett magyar-irodalom szakos tanári diplomát 1954-ben.

Költői tehetségét Páskándi Géza fedezte fel. Ő közölte 1950-ben első versét a bukaresti Ifjúmunkás című lapban. 1960-tól 1990-ig a Napsugár című gyermeklap szerkesztője volt.  Írói álneve Kónya Gábor.

Nem csak szerkesztőként, íróként és költőként tevékenykedett, a filmmel is kapcsolatba került. Tamási Áron: Ábel a rengetegben című regényéből az ő forgatókönyve alapján készült a film.

Noha már 83 éves, jelenleg is tevékenyen részt vállal az irodalmi életben, iskolák, könyvtárak, művelődési házak állandó vendége Romániában, Magyarországon és a környező államok magyarlakta településein is.

Jelentősebb díjai:

Déry Tibor-díj, Kossuth-díj, Herder-díj, Magyar Örökség-díj, A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal, A Magyar Kultúra Követei Díj, 2009. március 15. A Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztje (polgári tagozat).

Az iskolai könyvtárban az alábbi könyveket találod meg tőle:

  • A bánatos királylány kútja (Versek, mesék, történetek)
  • Kenyérmadár (Versek, mesék, történetek)
  • Néma tulipán (Gyermekversek, mesék)
  • Talpas történetek
  • Tavaszi tarisznya (Gyermekversek)
  • Virágon vett vitéz: történetek a kisfiúról és a nagyfiúról meg a romos ház lakóiról
  • Valaki jár a fák hegyén
  • Kaláka: Kányádi – Hangzó Helikon

Tudj meg többet, olvass utána:

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.