Népmese napja 2021. szeptember 30.

Szeptember utolsó hete idén is a népmesékről szólt az iskolai könyvtárban, ebben az évben is bővelkedtünk a programokban.

Hagyományainkhoz híven meglátogattak bennünket az első osztályosok, akik most először jártak nálunk. Rövid ismerkedés és a népmesékről való beszélgetés után papírszínházas mesét kaptak tőlünk a képzeletbeli tarisznyájukba.

 

 

 

A rajzos kollégák és kis tanítványaik segítségével idén is kiszínesedtek a vitrines szekrényeink, gyönyörű képeket hoztak nekünk a népmesés kiállításra! A Virágos bolond  és A nyúlpásztor című népmese illusztrációit egész októberben megtekinthetik nálunk a hozzánk betérők.

 

A Népmese napján, vagyis szeptember 30-án több programmal vártuk látogatóinkat. A mindig nagy sikert arató népmesevetítés a szünetekben most is zajlott, ehhez az olvasótermet moziteremmé alakítottuk. Idén is válogattunk népmesés köteteinkből, most a különböző népek meséi kaptak nagyobb hangsúlyt.

A szokásokhoz híven 7-8. osztályos tanulóink reggel 1-1 népmesét olvastak az alsós gyerekeknek. A program végén a nagyok boldogan mesélték, hogy kicsik milyen kedvesen fogadták őket és mennyire örültek a meglepetés-mesének.

Két újdonsággal készültünk ebben az évben Benedek Elek születésének 162. évfordulójára.
Az egyik egy különleges gyűjtemény bemutatása volt: tanárainkat kértük, írják meg nekünk kedvenc népmeséik címét, mi pedig kiállítást készítettünk belőle.
A másik újdonság egy népmesés ötpróba volt. Ennek során a vállalkozó kedvű mesehősök – átjutva a Sűrű, sötét erdőn, segítve a bajbajutottakon, megmászva az Üveghegyet és megszelídítve a Falánk Farkast   – eljuthattak a Gyógyfüves Boszorkányhoz, hogy egy utolsó próbát kiállva megszerezhessék a gyógyírt a király bajára és elnyerjék a fele királyságot.

Délután a grafika szakkör csoportja vendégeskedett nálunk. Prekajac Petra tanár néni saját készítésű bábjaival, saját maga írt keretbe foglalt népmesét játszott el a gyerekeknek, akik felejthetetlen előadást láttak, furulyázással (Labádi Zsófia, 5. d osztályos tanuló), gitározással (Hegyközi Tamás tanár úr), dobolással (Bubla Bence tanító bácsi) és énekléssel kísérve. A vidám mese után a könyvtárban folytatták a rendhagyó grafika-foglalkozást, amely természetesen a népmesékhez kapcsolódott: népi motívumokkal díszített könyvjelzőket készítettek.

Eseménydús volt a hét, reméljük, mindenki jól érezte magát, aki részt vett programjainkon! Jövő szeptemberben újra Népmese nap!

Viki néni, Petra néni, Juszti néni

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.