I. Bevezetés

A metabolikus szindrómának (MetS) egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a világon. Az emberek jelentős részének megváltozott az életmódja: kevesebbet mozognak a fokozott energia bevitel mellett. Ennek következménye az elhízás, valamint a MetS tünet együttesének a kialakulása. A MetS számos súlyos betegség kifejeződéséhez vezethet: 5-ször nagyobb a II-s típusú cukorbetegség (T2DM), és kétszeres a kardiovaszkuláris megbetegedések (CVD) rizikója. 2-4 szeresére nő a stroke, az infarktus, s a halálozási arány ezekben az emberekben. A Mets-t tartják trombotikus megbetegedések elsődleges kiváltó okának.

A Mets bonyolult, sokfajta anyagcsere szabályozást érintő folyamatok összessége.

Gyakran a kezelő orvosok is csak az egyik tünetre fokuszálnak, és nem a teljes folyamatra. A Mets kezelésére a legjobb orvosság a megfelelő táplálkozás és mozgás kombinációja.

A fentiek alapján fontosnak tartottuk szerzőtársaimmal (Kedvesné Dr. Kupai Krisztina, Dr. Pósa Anikó), hogy egy olyan áttekintő jegyzetet készítsünk a TÁMOP pályázat (TÁMOP-4.1.2.E-13/1/KONV-2013-0011A - 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot érintő differenciált, komplex felsőoktatási szolgáltatások fejlesztése a Dél-alföldi Régió felsőoktatásában) segítségével, mely kellő áttekintő élettani alapokat ad a MetS kialakulásának és következményeinek megértéséhez. Igyekeztünk, hogy a jegyzetünket eltérő előképzettséggel rendelkező egyetemi hallgatók (testnevelő tanárok, biológusok, orvosok) is sikeresen tudják forgatni. Ezért lehetőleg igyekeztünk a magyar kifejezéseket használni. Azon hallgatóknak, akik jobban szeretnének a témában elmélyülni, a jegyzetben feltüntettük a szakirodalomban használatos angol elnevezéséket is. A megvalósításban több ábrában, táblázatban, felsorolásokban ígyekeztünk áttekinthető képet adni a széles élettani és orvosi hátteret igénylő szindróma megértéséhez.