XI. Metabolikus szindróma – prevenció

Mivel a MetS kezdetén nem kimondott betegségről, hanem egy teljes tünetegyüttesről beszélünk, ezért a szindróma kialakulása előtt lehetőség van a részleges megelőzésre is. Ennek magyarázatát adja, hogy a WHO adatai szerint a MetS okozta időelőtti halálozások kb. 40 %-a van az életmódbeli szokások és mozgáshiány miatt, még kb. 20 % genetikai eredetű.

A megváltozott életmód miatt bekövetkező elhízás miatti sematikus metabolikus kaszkád változásokat a 31. ábra mutatja.

31.  ábra A metabolikus kaszkád

A megelőzés elemei:

 1. életmódváltoztatás
 2. fizikai aktivitás fokozása

1. Életmód változtatás

 • étkezési és italfogyasztási szokások megváltoztatása
 • dohányzás csökkentése
 • stressz elkerülése

2. Fizikai aktivitás és sport

A rendszeres fizikai aktivitás során számos anyagcsere folyamat serkentése történik.

Növekszik az oxigénfelvétel. Az izmok mozgásához szükséges energia (ATP) előállításához a szervezet elégeti a glükózt, majd a glikogénraktárak és végül a zsírraktárak mobilizációjára is sor kerülhet, az edzés intenzitásától és hosszától függően.

A tartós edzéseket követően javul az izmok felépítése és keringési rendszere. A megnövekedett anyagcsere igényeknek megfelelően változnak a szervezet hormonális viszonyai. Javul a keringés és a szívműködés. Mindezek eredményeképpen nő a szervezet terhelhetősége.

Az edzettségi fok megállapítására leggyakrabban a Cooper-tesztet használják. Itt a 12 perc alatt megtett távot nézik, s ez alapján sorolják be az edzettségi szinteket: gyenge, közepes, jó, kitűnő.

Másik módszer a metabolikius ekvivalens (MET) meghatározása. 1 MET a nyugalmi oxigénigény 3,5 ml/kg/perc értéke. Az irodai munka 3, a gyorsabb futás 10-s értékű.

A kardiorespiratórikus maximális terhelhetőség (CRF) vizsgálata során sokkal átfogóbb képet kaphatunk a szervezet edzettségéről. Ekkor orvosi felügyelet mellett, általában futópadon végzik a méréseket.

A maximális terhelhetőség becsült meghatározása a következő módon is lehet:

maximális pulzus = 220-életkor (években)

Általában a maximális terhelhetőség 50%-t = 0,5 x (maximális pulzus-nyugalmi pulzus)+nyugalmi pulzus.

Minél nagyobb a CRF, annál jobb a szervezet ellenálló képessége a különböző kardiovaszkuláris megbetegedésekkel szemben.

A CRF alapján becsülni lehet az oxigénszállítási, felvételi sebességet, izom erősséget.

A CRF pontos kategorizálásával még nem rendelkezünk. Különböző skálák léteznek, hiszen a CRF mennyiségét számos egyéb tényező is befolyásolhatja (nem, életkor, táplálkozási és életmód -alkohol, dohányzási szokások stb).

Általában 5 alatti MET érték gyenge, 5-10 közötti általános, még a 10 feletti jónak számít.

Nagyobb CRF értéket már alacsony intenzitású testmozgással ( heti 5 x 30-40 perc séta) is elérhetünk. Számos tanulmányt végeztek, melyek alapján valószínűsíthető, hogy a magasabb CRF érték csökkenti a metabolikus szindróma kialakulásának a valószínűségét.

Már 4 hetes közepes intenzitású aerobic mozgás a máj lipid koncentrációját 21 %-al csökkentette elhízott egyénekben. A máj lipid koncentráció értéke az inzulin rezisztencia fokával jobban korrelál, mint a hasi zsír mennyiségével. 10 kg zsírleszívás hatására az inzulin rezisztencia nem változott. Ugyancsak csökkent a keringő TNF-alfa és Il-6 mennyisége.

Az eddigi adatok alapján a CRF értékének 20 %-s növelése 20-30 %-al csökkenti a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának valószínűségét és kb. felére csökkentette a CVD okozta halálozási arányt. Így a fenti adatok alapján elmondható, hogy a magasabb CRF érték csökkenti a MetS okozta szövődményeket (keringési betegségek) (32. ábra).

31.  ábra A CRF hatása a metabolikus kaszkád elemeire

IRS = inzulin receptor szubsztrát protein, TG = triglicerid, CRF = kardiorespiratórikus maximális terhelhetőség, IRS = inzulin receptor szubsztrát protein, TNF-α = tumor nekrózis faktor alfa, IL-6=interleukin 6, GLUT4= négyes tipusú glükóz transzporter

3. A prevenció során elérendő célok

A megelőzés során a következő értékek elérése ajánlott:

 1. Testsúlycsökkentés
 • Cél: BMI 30 (27) alá
 1. Zsír- és koleszterin szegény étrend
 • Telítetlen zsírok max. 10%-ban
 • Sok gyümölcs és zöldség
 • Fontos a magas rosttartalom
 1. Rendszeres testmozgás
 • Heti 3-4x fél óra folyamatos séta már elég!