A hónap szerzője Gerald Durrell – 2016. január

durrell  Gerald Durrell

“Mintha egy nagy előadás látványos díszlete volna az őserdő,
a színdarab egyetlen mondanivalója pedig,
hogy milyen törpe és jelentéktelen valójában az ember,
és milyen bonyolult és gyönyörű a világ, amelyben él.”

Brit zoológus és író. Állatkertet alapított, forradalmasította az állattartási nézeteket, alapítványa számos helyen segített/segít a kihalással fenyegetett állatfajok fennmaradásában.

Gerald Durrell Indiában, Dzsamsedpurban született a család 4. gyermekeként 1925. január 7-én. Testvérei: Lawrence 13, Leslie 7 és Margot 5 évvel voltak idősebbek nála. Csupán 3 éves volt, amikor útépítő mérnök édesapja meghalt és a család visszaköltözött Angliába. Anglia időjárását azonban nem érezték megfelelőnek, ezért elhatározták, elköltöznek, méghozzá Korfu szigetére, Görögországba.

Öt évig éltek a görög szigeten, amely Gerry számára igazi paradicsom volt. Pici kora óta vonzódott mindenféle állathoz, és itt zavartalanul tanulmányozhatta őket. Állítólag már két évesen rajongott mindenféle állatért és első szava a zoo (állatkert) volt.

durrell gyerekkent

Iskolába nem járt, magántanárok oktatták. Aki leginkább hatott rá, a műveiben is megörökített görög természettudós, Teo Sztefanidesz (Theodor Stefanides) volt. teo sztefanidesz

A vele töltött órákat mindig nagyon várta. Egyébként a magántanárok közül egyedül csak ő volt képes arra a természet segítségével, hogy elérje: Gerry egyéb tantárgyakban is jártasságot szerezzen.

A második világháború kitörése után a család hazautazott Angliába. A háború éveiben Durrell egy díszállat-kereskedésben dolgozott, majd gondozó lett a Londontól északra fekvő Whipsnade állatkertben.

Körülbelül egy évig dolgozott itt, miközben végig expedíciókat tervezett, de egyik állatgyűjtő sem fogadta maga mellé, mert nem volt elég gyakorlata. Ekkor ért meg benne végképp az az elhatározás, hogy előbb-utóbb saját állatkertet alapít.

1946-ban egy örökség tette lehetővé, hogy állatok gyűjtésével foglalkozhasson. Első állatgyűjtő útját Kamerunba saját maga szervezte és vezette 1947-ben, John Yealland ornitológus segítségével. Számos állatkertnek juttatott gazdag kollekciót, a londoniban 25 új fajt honosított meg, de szállított állatokat erről az expedícióról a chesteri, paigntoni ,bristoli  és manchesteri állatkerteknek is.

1948-ban is 1949-ben is járt gyűjtőutakon, melyek során megfordult Brit Guyanában, Argentínában, Paraguayban, Sierra Leonéban, Mexikóban, Mauritiuson, Madagaszkáron. Az állatokat a korabeli szokással szemben nagy gonddal szállította, így a költségekre minden pénze ráment. Ráadásul nem is csak azokat az állatokat gyűjtötte, amelyek ritkaságszámba mentek, hanem mindegyiket egyformán kívánta védeni és bemutatni. A brit állatkertek ezért egyre inkább elhatárolódtak a tevékenységétől és hamarosan a legtöbbjükben már nem kínáltak számára munkát.

1951-ben feleségül vette Jacqueline Sonia Wolfendent (Jacquie Durrell), és Gerald nővérének, Margónak a házába költöztek Bournemouth-ba.

jacquie durrell Jacquie ezután Gerald állandó társává szegődött a további állatgyűjtő utakon, valamint aktívan segédkezett a jersey-i állatkert létrehozásában, majd üzemeltetésében.

Hogy anyagi helyzetén javítson, bátyja Lawrence és Jacquie tanácsára Durrell humoros, életrajzi ihletésű könyveket kezdett írni, nagy sikerrel. Kameruni útját feldolgozó első könyve, a Noé bárkáján 1953-ban jelent meg. Az ötlet sikert hozott, a könyvek árából sikerült újabb expedíciót szervezni Dél-Amerika dzsungeleibe.

Legismertebb könyve talán a Családom és egyéb állatfajták melyben korfui éveire emlékezik, sok humorral mutatva be családtagjait, a sziget lakóit és élővilágát. A műből 2005-ben Angliában vígjátékot forgattak. (A DVD-t megtalálod az iskolakönyvtárban és a számítógépeken meg is nézheted, ha még nem láttad. A szórakozás garantált!)durrell csalad

Kalandos korfui gyerekkoráról mesél  a Madarak, vadak, rokonok és az Istenek kertje című könyveiben is.

családom  madarak_2Bvadak_2Brokonok  istenek kertje

Ezt a három regényt mindenképp ajánljuk a felső tagozatosoknak, hiszen tele vannak humorral, állatokkal és rengeteg nevettető, furcsa kalanddal. Durrell népszerűsége talán abban is rejlik, hogy a korábbiaktól teljesen szokatlan, közvetlen hangon beszél az emberekről, állatokról, védelmük fontosságáról, s mindezt úgy teszi, hogy könyvei közben hihetetlenül szórakoztatóak.

Durrell 1959-ben hozta létre saját állatkertjét Jersey szigetén. Elégedetlen volt az állatkertekben akkor szokásos állattartási szokásokkal, arra gondolt, talán másként is lehetne. Természetesen támadták nézetei miatt, végül mégiscsak az ő ötletei lettek iránymutatóak minden hasonló intézmény számára.

1963-ban megalapította a Durrell Természetvédelmi Alapítványt  (Durrell Wildlife Conservation Trust). Állatkertje (Durrell Wildlife Park)  egyre inkább a veszélyeztetett fajok védelmére szakosodott, emblémájának is a 17. században kipusztított mauritiusi dodó-madarat választották.
Az állatkert szakmai továbbképzéseket, kutató, szaporító programokat és népszerűsítő előadásokat is szervezett, maga Durrell pedig igen sokszor adott elő a brit rádióban (állatokról szóló ismeretterjesztő műsorainak és sajátos humorának köszönhetően csakhamar országosan kedvelt személlyé vált, akinek munkájára így felfigyeltek az emberek). Öt nagyobb, állatokkal foglalkozó filmsorozatot is készített a BBC tévé megbízásából.

Egyedi humorral és derűvel fűszerezett, lebilincselően szórakoztató könyveiben mesélt gyűjtőútjairól (A bafuti kopók, A részeg erdő, Állatkert a poggyászomban, Kalandorok az őserdőben), állatkertje szervezéséről (Vadállatok bolondja, az Állatkert a kastély körül), filmes expedícióiról (Vadászat felvevőgéppel).
bafuti  Durrell_allatkert  vadászat
Ismeretterjesztő könyve a Vadak a vadonban (ez a rádióban elhangzott adásainak könyvváltozata). Szintén nagy sikert arató regénye a Rokonom, Rosy.
tóbiás  keeper
Kifejezetten gyerekeknek szóló könyvei is vannak, két rövidebb kis történet igazán kicsiknek (Tóbiás, a teknőc, Keeper, az állatkert őre) és két hosszabb, ismeretterjesztő-kalandos történet nagyobbaknak (Léghajóval a világ körül, Léghajóval a dinoszauruszok földjén).

léghajóval   Leghajoval-a-dinoszauruszok-foldjen

Nem csak ő írt könyvet az életéről, hanem első felesége, Jacquie is, Állatok az ágyamban címmel, és nővére, melynek címe: De mi lett Margóval?

állatok az ágyamban    Az_amator_termeszetbuvar
Az amatőr természetbúvár című könyvében, melyet második feleségével, Lee Durrellel (Lee McGeorge) együtt írt, gyakorlati, szakmai tanácsokat adnak az állatok megfigyeléséhez. Ugyanilyen címmel készült egy természetfilm-sorozat is, szintén feleségével közösen. lee durrell

Könyvei végén található egy felhívás, melyben az alapítványhoz való csatlakozásra hív és adakozásra kér, az állatok megmentése érdekében.

Népszerűségét jelzi, hogy műveit csaknem 30 nyelvre lefordították. Magyarul 32 könyve jelent meg, melyeknek nagy részét Réber László illusztrációi színesítik. Ő a tőle megszokott zseniális humorral ábrázolja a kiragadott jeleneteket.

Durrell utolsó éveiben energiáit állatkertjének szentelte, mely évente 200 ezer látogatót fogadott. Idős korában egészsége megromlott, Jersey szigetén hunyt el 1995. január 30-án.

Tevékenységét több kitüntetéssel is elismerték, 1982-ben megkapta a Brit Birodalom Rendje (OBE) díjat. Korfu városában iskola és park viseli nevét, több állatfajt is róla neveztek el, és számos veszélyeztetett faj fogságban született egyedeit hívják a tiszteletére Geraldnak vagy Gerrynek. Az általa alapított jerseyi állatkertben szobra, a miskolci Vadasparkban mellszobra áll.

“Az állatok nagy, jogfosztott, néma többség, mely csak a mi segítségünkkel maradhat fenn.”

durrell szobor    durrell mellszobor

Az iskolai könyvtárban az alábbi könyveket találod meg tőle:

Állatkert a poggyászomban
Férjhez adjuk a mamát
Fogjál nekem kolóbuszt!
Hogyan lőjünk amatőr természetbúvárt?
Madarak, vadak, rokonok
A részeg erdő
Szamártolvajok
Vadállatok bolondja
Állatkert a kastély körül
Az amatőr természetbúvár
Családom és egyéb állatfajták
Életem értelme
A halak jelleme
Istenek kertje
Keeper, az állatkert őre
Léghajóval a dinoszauruszok földjén
Tóbiás, a teknőc

Ha Durrell életéről és munkásságáról többet szeretnél megtudni, figyelmedbe ajánljuk a következő oldalakat:

http://www.geopen.hu/szerzok/egyeb-szerzok/gerald-durrell.html

http://people.inf.elte.hu/mici/durrell.html

http://mandarchiv.hu/cikk/3594/A_modern_Noe_szorakoztato_barkaja

http://konyves.blog.hu/2015/01/07/90_eve_szuletett_gerald_durrell

 

Frissítette:: Nagy Anetta

Kérdéseink (az űrlapot itt érheted el):

  1. Melyik országhoz tartozik Korfu?
  2. Írj két állatot, ami Durrellről kapta a nevét!
  3. Tanárai közül ki volt rá a legnagyobb hatással?
  4. Mi első könyvének a címe?
  5. Kik írtak még könyvet Durrell életéről?

A válaszok beérkezési határideje január 31.!

De itt is kitöltheted és elküldheted!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.