Március 22. – A Víz Világnapja – 2021

A Víz Világnapja – március 22.

A víz érték! Becsüld meg! 

Kincsünk, a csodálatos víz
Kép forrása: http://www.hegylakomagazin.hu/zold-kornyezet/331-kincsunk–a-csodalatos-viz

“A háztartásokban, az iskolákban, a munkahelyeken a víz jelenthet egészséget, higiéniát, termelékenységet. Vallási, kulturális és spirituális helyeken a víz az összekötő kapocs a teremtés, az egyén és a közösség között. A természetben a víz harmóniát teremt, életet hoz és segíti a természeti kincsek megőrzését.

Mindenkinek kell a tiszta víz.  😊                                    Kép forrása: https://biofriendlyplanet.com/image-of-the-day/snail-drinking-water-droplet/    Fotó: Vjacseszlav Miscsenko

 

 

 

 

Napjainkban a víz óriási veszélynek van kitéve, az egyre növekvő népesség, az ipar és a mezőgazdaság mohó vízigénye, valamint az egyre súlyosbodó klímaváltozás mind fenyegetést jelentenek rá.

Víz Világnapja 2020 – Fókuszban a klímaváltozás | ClimeNews
Kép forrása: https://climenews.com/viz-vilagnapja-2020-fokuszban-a-klimavaltozas       Víztartályt szállító gyermekek Jowharban, Szomália (2013). Kép: ENSZ / Tobin Jones

Tudatosítsuk és tiszteljük a víz ezerféle jótékony hatását, vizsgáljuk meg, hogyan járul hozzá mindennapi életünkhöz, értékeljük jelentőségét és gondoskodjunk védelméről!”[1]

Galesnjak
Kép forrása: https://www.erdekesvilag.hu/a-10-legszebb-termeszet-alkotta-sziv-alaku-hely-a-foldon/

Tudod mikor van a víz világnapja? Ha nem, akkor elárulom. Március 22-én van ez a rendkívül fontos nap. Azt tudod, hogy mióta tartják  jelentősnek ezt a napot? Erre nem biztos, hogy tudod a választ, de megsúgom. Először 1992-ben kezdeményezték a világnapot, majd 1993-ban tartották meg először. Tudod mire szeretnék felhívni a figyelmet és a Te figyelmedet is? A Víz Világnapjának célja az, hogy a figyelmet ráirányítsa a minden ember számára elérhető, tiszta víz jelentőségére és az édesvízkészletek/ivóvízkészletek veszélyeztetettségére.

Most, hogy ezt elolvastad, sok mindent tudsz a víz világnapjáról. Te mit tennél a víz megóvása érdekében? Többet is megtudhatsz egy könyv segítségével, amelyet most ajánlok Neked!

Kép forrása: https://kultura.hu/wp-content/uploads/2020/10/g%C3%A9vai.jpg

“A Nagyon kék könyv – mindent a vízről című kiadvány egy 8-12 éves korosztálynak szóló, környezettudatos gondolkodást fejlesztő sorozat második kötete, mely telis tele van illusztrációkkal. Az első kötet – a Nagyon zöld könyv, mely a környezetvédelemről szól – megtalálható a könyvtárban is, így, miután minden visszatér a régi kerékvágásba, akár ki is kölcsönözheted!
A Nagyon kék könyv a víz témáját járja körbe: állapotát, múltját, jelenét és jövőjét.”[2] Ugyanis a víz mindenre emlékszik! A Nagyon kék könyv az iskolai könyvtárban sajnos nincs meg, a Somogyi könyvtárban vagy a könyvesboltokban érheted el.

“A könyv egyik fő üzenete, hogy a víz “mindent átitat”, még annál is inkább, mint elsőre gondolnánk. Gyakran elég méltatlanul bánunk vele, és színtelen, szagtalan, íztelen anyagként gondolunk rá, pedig ennél sokkal izgalmasabb, és létezése, számunkra adott volta korántsem természetes, ezért meg kell becsülnünk. Szemléletet kell váltanunk, tudatosabbnak kell lennünk, és jobban kell értékelnünk azt, hogy a csapot megnyitva ivóvízhez jutunk.”[3]

Ebben a könyvben nemcsak a szöveg tanít, hanem az illusztrációk is bőbeszédűek.

Kép forrása: https://tisztaviz-uzlethaz.hu/app/uploads/product/nagyon_kek_konyv_2.jpg

Amíg a könyvtárban nem találkozhatunk, hogy vízről szóló könyveket mutathassunk Neked, addig néhány videót hoztunk, melyek segítenek, hogy még többet megtudhass a vízről. Az egyik videó kakukktojás. Az nem a vízről tanít, csak kapcsolódik hozzá. Vajon melyik az? 😊 Kattints a képre a kezdéshez!

A víz körforgása

A víz körforgása - YouTube

 

Albert mondja a természet jobban tudja: Víz a végtelen körforgás

Albert Mondja – Víz, a Végtelen Körforgás Rajzfilm, Gyerekfilm - GyerekTV.com

Albert mondja a természet jobban tudja: Víz nélkül nincs időjárás 

Albert mondja a termeszet jobban tudja Víz nélkül nincs időjárás 2 - YouTube

Magyar népmesék: A víz tündére 

Magyar népmesék: A víz tündére - YouTube

Az alábbi „vizes” játékokkal próbára teheted tudásod. „Legyél milliomos”, találd meg a közmondások párját, teszteld magad a kvízzel! 😊 Jó szórakozást kívánunk!

Készítette: Benkő Réka

Felhasznált források:

[1] http://vizvilagnap.hu/

[2] https://www.pagony.hu/termekek/nagyon-kek-konyv-mindent-a-vizrol

[3] https://kultura.hu/nagyon-kek-konyv/

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.