Tanáraink kedvencei

Tanáraink kedvencei könyvajánló sorozat 1. rész

Kedves Gyerekek!

Az alábbi bejegyzésben olyan könyveket mutatunk be és ajánlunk olvasásra, amelyek egykor tanáraitok kedvencei voltak. A felsorakoztatott könyvek között valamennyien találhattok kedvetekre való olvasmányt, hiszen van itt mindenféle történet: mese, kalandregény, könnyedebb és kicsit komolyabb hangvételű történet, a fantázia gyümölcse vagy történelmi ihletésű regény. A könyvtár az iskolához hasonlóan jelenleg zárva van, de a Magyar Elektronikus Könyvtár és a Digitális Irodalmi Akadémia archívuma nagy segítség számunkra, hiszen ezeken az oldalakon teljes terjedelmükben olvashatjátok, illetve egyes könyvek esetében meg is hallgathatjátok őket. A leírás alatti linkre kattintva juthattok el a könyvek digitális verziójához, amennyiben erre az adott könyv esetében van lehetőség. Ez alkalommal az 5-10 éves korosztály számára gyűjtöttünk össze ajánlókat, azonban minden kedves tanuló figyelje a könyvtár blogját, ugyanis további két bejegyzés várható még a Tanáraink kedvencei könyvajánló sorozatunkból.

Pálfiné Bánki Melinda néni kedvence:

Lázár Ervin: A Hétfejű Tündér

Ajánlott életkor: 5+

A Hétfejű Tündér

”Ki tünteti el a lázrózsákat Juli arcáról? Milyen lesz az időjárás, ha két Reggel összeverekszik a Tejúton? Melyik a legrátermettebb szurkos kezű királyfi? És hány feje van valójában Csodaország Tündérének? A szerző legnépszerűbb mesegyűjteménye szüntelen játék a szavakkal, műfajokkal. A sok lírai, álomszerű kép és hang humorral párosul. Jól megférnek egymás mellett a kötetben a szokatlan csattanójú állattörténetek, a népi hagyományból merítő írások és a rövid, abszurd mesék. A Móra Kiadó új Lázár Ervin-sorozatában Molnár Jacqueline festményei illusztrálják a huszonkét mesét. „Vassal, vérrel, vencsellővel. És szeretettel.

https://reader.dia.hu/document/Lazar_Ervin-A_Hetfeju_Tunder-436 

Szili Heni néni kedvence:

Beck Andrea: A Titoktündér

Ajánlott életkor: 5+

A Titoktündér 4. - A tündérek könyve

”Titokmesék első kézből, egyenesen Tündérországból, a titoktündérek krónikáiból!

Ez a könyv a nagy sikernek örvendő Titoktündér-sorozat negyedik kötete, mely az eddigiektől eltérően nem áll be az időrendi sorba, ugyanis az első rész olvasása után bárhová beilleszthető, óvodások és iskolások számára egyaránt érthető és élvezhető meséket tartalmaz.

Kedvenc szereplőink eddig ismeretlen történetekben bukkannak fel, és új barátokkal, titkokkal, kalandokkal, és feledhetetlen szórakozással ajándékoznak meg bennünket.”

Síkhegyi Erika néni kedvence:

Fazekas Anna: Öreg néne őzikéje

Ajánlott életkor: 5+

“Először 1952-ben jelent meg az Öreg néne őzikéje, és azóta hallatlanul népszerűvé vált Fazekas Anna verses meséje, vetélytársává a klasszikus gyermekirodalmi alkotásoknak.

A verses formában megírt kedves kis mese az ember és az állat kölcsönös szeretetéről szól.”

https://mek.oszk.hu/00200/00221/00221.htm

Hegyesné Stumpf Erika néni kedvence:

Benedek Elek: Többsincs királyfi

Ajánlott életkor: 5+

“Megáll a koldusasszony a bölcsek előtt, s mondja:

– Olyan nevet akarnak adni a királyfinak, amilyen nincs több a világon? No, bizony kár azon törni a fejüket. A királynak egyetlenegy fia van, akkor annak Többsincs az illendő neve.

Összenéztek a bölcsek, elmosolyodnak, hajtogatják a fejüket, s mondják:

– Ez bizony jó név.

Mondja a király is:

– Szívem szerint szóltál, te koldusasszony, legyen a fiam neve Többsincs.

Annyi aranyat s ezüstöt adott nagy örömében a koldusasszonynak, hogy holtig urasan élhetett belőle.”

Így kapta nevét a hős királyfi, aki a többi mese ifjaival együtt bátran megküzd ezer veszéllyel és bebizonyítja, hogy érdemes nevére.”

https://mek.oszk.hu/00200/00232/html/

https://mek.oszk.hu/02900/02972/mp3/

Pintér Szilvi néni kedvence:

Lakner Artúr: Édes mostoha

Ajánlott életkor: 8+

Édes mostoha

”Gyönyörű parkkal, csodálatos virágoskerttel övezett kastélyban él a regény kis hősnője, a csodaszép kislány, Hargitay Erzsike. A házban mindenki körülötte sürög-forog, és sokan próbálják felvidítani, ugyanis ő a Hargitay-kastély legszomorúbb lakója is egyben, édesanyját nemrég veszítette el. Az árva kislánynak senki sem tud örömet szerezni, s amióta Ibolya kisasszony a maga kibírhatatlan éles, parancsnoki hangjával a házban átvette a hatalmat, nem is reméli, hogy a boldogság újra rá fog találni. Azonban édesapja újra találkozik ifjúkori szerelmével, a bájos Berényi Máriával, akit Erzsike előbb tanító nénijeként szeret meg, majd benne fog ráismerni édes mostohájára. Addig viszont Frici kutyájával, Picivel mindent megtesz, hogy mosolyt varázsoljon Erzsike arcára…”

https://mek.oszk.hu/00700/00766/00766.htm

Zalai Edina néni kedvence:

Fekete István: Tüskevár

Ajánlott életkor: 8+

”Egy vakáció története elevenedik meg a regény lapjain, mégpedig egy olyan vakációé, amilyenről minden fiú álmodik. Két pesti diák – Tutajos és Bütyök – a Kis-Balaton sás- és nádrengetegében tölti a szünidőt, Matula Gergelyt, az öreg pákászt bízzák meg a fiúk nevelésével. Gergő bácsi, aki úgy ismeri a nádak, sások, tocsogók és tavak vadregényes vidékét, mint a tenyerét, szárnya alá veszi a városi gyerekeket, és kijáratja velük a természet és valóság nehéz, de sok örömet, igaz élményt tartogató nyári iskoláját. Halászat, vadászat, egy kis híján tragikus kimenetelű nyári vihar, a török időkbeli Tüskevár felfedezése, egy leheletfinoman bontakozó gyerekszerelem – csak úgy rohannak a napok. Mire a vakáció véget ér, a két fiút szinte kicserélték, búcsújuk a berektől fájó, de nem végleges: a téli szünidőben visszajönnek. A két fiú története az író Téli berek című regényében folytatódik.”

Bubla Bence bácsi kedvencei:

Békés Pál: A bölcs hiánypótló

Ajánlott életkor: 9+

A Bölcs Hiánypótló

”Hiányérzeted van? Elégedetlen vagy magaddal? Hiányzik némi bátorság, fürge láb vagy duzzadó karizom? Csak egyvalakihez fordulhatsz. Nem, nem varázsló. Varázslóból van kicsi és nagy, erdei és mezei, jó, gonosz, fekete és fehér, belőle viszont egyetlenegy létezik az egész világon. Vagyis a végén. Ő hiányt pótol, tehát pótolhatatlan. Kapujában sorban állnak a töröttek, a repedtek, görbék, csorbák, csálék, csempék, és ő pótolja a hiányaikat. Senkit el nem ereszt üres kézzel.

Békés Pál meseregényének hősei reménykedhetnek: talán az ő bajukra is talál orvosságot a Bölcs Hiánypótló.”

https://reader.dia.hu/document/Bekes_Pal-A_Bolcs_Hianypotlo-34236

Békés Pál: A kétbalkezes varázsló

Ajánlott életkor: 9+

A kétbalkezes varázsló – gyermekirodalmi ajánló | Könyvtárak.hu

”Történetünk első helyszíne: a varázslóiskola, hőse Fitzhuber Dongó, a legügyetlenebb varázslótanonc, aki éppen a diplomájára vár. Ha megkapja, okleveles mestervarázslóként lehet pályakezdő. Békés Pál kitűnő humorú meseregénye a kétbalkezes varázsló első nagy tettének izgalmas krónikája. Hogyan kutatja fel hősünk egy irdatlan lakótelepen Első Badar király egykori mesebirodalmának szétszórt udvartartását és a király legkisebb lányát, a szépséges Lanolint.”

https://reader.dia.hu/document/Bekes_Pal-A_ketbalkezes_varazslo-34234

Bondor Mónika néni kedvence:

Erich Kästner: A két Lotti

Ajánlott életkor: 9+

”Melyik gyerek nem gondolt még arra, mennyire jó lenne egy ikertestvér, aki úgy hasonlítana rá, hogy még az édesanyjuk sem tudná megkülönböztetni őket? Nos, Kästner regényében két ilyen kislányról van szó. Ráadásul még nem is ismerik egymást, mert szüleik régóta elváltan élnek, s egyik az apjánál, másik az anyjánál nevelkedik. Az ikrek egy gyermeknyaralóban találkoznak, és rájönnek, hogy testvérek. Hasonlóságuk sok mulatságos bonyodalmat okoz, de a két kislány komolyabb dolgot tervez: ki akarják békíteni az elvált szülőket, s ezért szerepet cserélnek. Hogyan viselkedik mindegyik a megváltozott élethelyzetében, és miképp sikerül tervük végrehajtása – erről szól A két Lotti könnyes-vidám története.”

Bácsi János igazgatóbácsi kedvence:

R. R. Tolkien: A sonkádi Egyed gazda

Ajánlott életkor: 9+

”Házisárkány urának, Rusnyaférgek grófjának, Kiskirályság királyának, Egyed gazdának fölemelkedése és csodálatos kalandjai.”

Pálfiné Bánki Melinda néni kedvencei:

Eleanor H. Porter: Az élet játéka

Ajánlott életkor: 9+

Könyv: Az élet játéka (Eleanor H. Porter)

”Régi ​sérelmektől megkeményedve és a boldogság gondolatát is elfelejtve éli puritánul egyszerű és hasznos életét Polly kisasszony, a Harrington kastély jómódú úrnője. Napjai átgondolt tevékenységek sorával telnek, magányát csak Nancyvel, a mindenessel és Tommal, az öreg kertésszel osztja meg. Egy júniusi napon azonban megérkezik a kastélyba a kisasszony elárvult unokahúga, Pollyanna, aki jelenlétével felforgatja nemcsak Polly kisasszony, de az egész, szigorú szabályok szerint szervezett kisváros életét is. A Harrington ház úrnője hiába írja elő Pollyannának a hasznos élet szabályait, hiába bünteti meg heveskedéseiért és a szabályok áthágása miatt, a kislány alaptermészetét nem tudja megváltoztatni. Pollyanna ugyanis egy szokatlan – meghalt édesapjától tanult – játékot alkalmaz a nehézségek leküzdésére: megtalálni minden bajban és történésben azt a valamit, aminek örülni lehet. Ez az élet játéka, amely a mindent legyőző szeretetről, az élet feltétlen szeretetéről szól, amelynek játékszabályait valamennyiünknek tanulni és gyakorolni kéne.”

Edmonodo de Amicis: Szív

Ajánlott életkor: 10+

 

”A szerző diáknaplót írt, egy tanév történetét, közbe-közbe iktatva a tanító elbeszéléseit. Enrico, a tiszta szívű, jólelkű torinói diák, egyszerű szavakkal, de annál meggyőzőbben meséli el, mi minden esett meg vele és társaival, abban a mostanra oly valószínűtlenné szépült, több mint száz évvel ezelőtti világban…” 

https://mek.oszk.hu/09500/09591/09591.htm

Enginé Molnár Csilla néni, Podmaniczkiné Papp Zsuzsa néni és Tóth Edit néni kedvence:

Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg

Ajánlott életkor: 10+

“A varázslatos szépségű meseregény a minden emberben élő gyermekhez szól, szeretetről, összetartozásról, életről, halálról, humanizmusról. A második világháborúban életét vesztett, ma már klasszikusnak számító francia író remekműve 1946-ban jelent meg és indult világhódító útjára. Azóta több tucat nyelvre lefordították, számos magyar kiadást is megért, készült belőle opera, táncjáték, színházi és filmfeldolgozás. Sikerének titka talán az, hogy a távoli bolygóról érkezett kis herceg alakjában egy olyan tiszta, emberséges világ tündököl, amely után mindannyian vágyódunk.”

https://mek.oszk.hu/00300/00384/html/

https://mek.oszk.hu/03100/03166/mp3/

Tőke Anita néni kedvence:

Artur Ransome: Fecskék és Fruskák

Ajánlott életkor: 10+

”10-12 éves olvasóinkat örvendeztetjük meg ezzel az angol ifjúsági regénnyel, amely reméljük, kis olvasóink apjának, anyjának is kedves emléke. Hogy miről szól? Hát gyerekekről. 10-14 évesekről, fiúkról, lányokról, versenyzésről, nyárról és örömről! Mert ez aztán a vakáció! Ez az igazi nyaralás! Nem kell hozzá más, csak néhány vidám, derék gyerek, no meg egy kis fantázia, amely őserdővé varázsolja a kis erdőt, tengerré a tavat és „bennszülötté” minden felnőttet, a szülőket is beleértve. Akkor aztán kezdődhet a játék! Az izgalmas lopakodás, a „tengeri” hajsza, az ellopott kincsesláda felkutatása mind-mind egy csodálatos vakáció maradandó emléke lesz. S nemcsak a regény hősei, a Walker gyerekek számára. Az olvasó sem tud majd szabadulni az angol gyerekirodalom nagy klasszikusának hatása alól, aki minden sorában azt sugallja nekünk: próbáljátok meg, hátha nektek is sikerül!”

https://mek.oszk.hu/00200/00286/00286.htm

Kiss Ica néni kedvence:

Erich Kästner: Május 35

Ajánlott életkor: 10+

Könyv Május 35 Erich Kästner

”Május 35-én az ember mindenre el lehet készülve. Így aztán semmi csodálatos sincs abban, hogy Ringelhuth gyógyszerészt és unokaöccsét, Konrádot az utcán megszólítja egy fekete ló, felmegy a lakásukra kockacukrot enni, majd az egész társaság bebújik az előszobaszekrénybe, és néhány óra múlva a Csendes-óceán szigetvilágába érkezik. Közben megtekintik Eldorádót, eljutnak a fordított világba, ahol a szülők járnak iskolába, s a gyerekek oktatják őket. A Csendes-óceánnál egy valódi törzsfőnök és egy pepita bőrű kislány látja vendégül őket. Sok-sok érdekes, mulattató kaland után hazatérnek, s nagyon csodálkoznak, hogy Konrád szülei nem hiszik el kalandjaikat. Persze, ők nem vették észre, hogy mindez május 35-én történt…”

 

A borítóképek és a leírások forrása: moly.hu, pagony.hu

Készítette: Berta Vanessza

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.